V bratislavskom Istropolise sa vo štvrtok 30. apríla na poslednom zo štvorice slovenských aprílových koncertov (Ružomberok, Šaľa, Púchov, Bratislava) predstavila diva českej popovej scény Lucie Bílá. Niekoľkonásobná držiteľka cien Českého slavíka, Ceny Grammy, Týtý či Hudební akademie opätovne potvrdila, že si ľudové označenie za "najlepšiu českú speváčku" naozaj zaslúži.

Na pódiu jej pritom pomáhali členovia chlapčenského zboru Boni Pueri, ktorý od svojho vzniku v roku 1982 spolupracoval s umelcami ako José Carreras, Bobby McFerrin či Karel Gott. O hudobný podklad koncertu sa postaral klavirista a skladateľ Petr Malásek s kapelou.

Lucie, ktorá v štvrtkový večer pôsobila ako čarodejnica s hlasom, zúročuje svoj talent už roky a to účinkovaním vo filmoch a divadlách, najmä ako muzikálová speváčka. Dlhé roky praxe sa v Bratislave potvrdili najmä schopnosťou plynulého prechodu od najnižších až k tým najvyšším tónom, bez čo i len jedného zaváhania. Temperamentom a energiou vloženou do každej jednej piesne nadchla publikum doslova od prvej chvíle. Či už krásne ubolenou 'eSeMeS', hymnou pre zamilovaných 'Láska je láska', alebo za pomoci obecenstva odspievanou 'Miluji tě'.

Počas večera však zazneli i do češtiny prespievané zahraničné piesne či prevzaté skladby slovenských kolegov. Na svoje si prišli priaznivci Hapkovsko/Mülllerovskej piesne 'Štestí je krásná věc', najväčší úspech však zaznamenalo 'Vyznanie' Mariky Gombitovej, ktorú vyhlásila samotná Lucie Bílá za jednu z najlepších skladieb československej scény.

Záver koncertu a s ním dlhé odchádzanie z pódia a opätovné niekoľkonásobné návraty sprevádzané veľkým počtom obdivovateľov, ktorí prišli Luciu osobne obdarovať kvetmi priamo na pódium. Tá sa napokon s publikom rozlúčila záverečnou 'Pie Jesus', ktorú si zaspievala za pomoci jedného zo zboristov a to hneď dvakrát.

Zoznam odohraných piesní:

Intro
Čarodějka
Tolik vína, tolik slov
Vokurky
Haňa Zaňa
eSeMeS
Láska je láska
Láska je kýč
Most přes minulost
Živý nás nedostanou
Útěk
Papouch
Summertime
Miluji tě
Stůj
Hvězdy jako hvězdy
Noc je jak satén
Amor Magor
Zpíváš mi requiem
Vyznanie
Pouta
Štěstí je krásná věc
Slyš chór
Jsi můj pán
Pie Jesus

--
Text: Eva Brezovská
Foto: Luciebila.com

Súvisiaci interpreti: Lucie Bílá