15. máj 2009 bol v prešovskom klube Christiania zasvätený spontánnosti. Pódium malebnej terasy okupovalo francúzske alternatívne duo Vialka. Skromne prišli, skromne odišli, pobudli len krátko, no počas tej zhruba jednej hodiny ukázali parádnu, málo vídanú porciu kreativity a kus hudbe plne oddaného srdca. Prešovským koncertom sa zároveň začalo ich česko-slovenské turné.

Volajú sa Vialka, chodia po svete a nasávajú do seba miestne kultúry. Niet preto divu, že v ich kompozíciách badať neraz prvky orientu, no objavíte tu aj bavorské jódlovanie, ktoré zaujímavo kontrastuje s počas celého koncertu plne odviazaným vokálom speváčky a bubeníčky Marilyse Frecheville, ktorá popri neskrotných bicích zvláda svojimi bubeníckymi paličkami jemne ťukať do zvonkohry evokujúcej hračky našej mladosti. Občas sa vyskytne aj spontánna tanečná kreácia, veľavravná preto je ceduľka na jej bicích „For children only“. Občas Marylisin spev zaváňa operou, občas sú to zvuky pripomínajúce tlkot srdca, čo bude asi spôsobené tým, že to čo dvojica Vialka tvorí, hrá a čím žije vychádza priamo z tohto dôležitého orgánu.

Vokálmi prispieval aj Eric Boros, ktorý popri hre na elektrikou doslova nabitú gitaru zvládal zároveň vytvárať aj basové linky. Jeho gitarový štýl je nezaraditeľný, v jeho riffoch počujete tak hardrockové drajvy, jazzrockové motívy ako aj ruskú balalajku. Eric nám po koncerte prezradil, že s Vialkou zvyknú byť na cestách aj viac ako polovicu roka a prechodia celú planétu, čo je veľakrát veľmi náročné. Počas tejto koncertnej cesty okolo sveta si občas prizývajú aj hostí, Eric si špeciálne pochvaľuje spoluprácu s jednou výnimočnou čínskou hudobníčkou. Skladby, ktoré pôsobia veľmi improvizovane a spontánne, sú síce ovplyvnené potulkami po svete, no konečnú podobu dostávajú až v kľude francúzskeho domova. Ako nám Eric nám na záver krátkeho, no príjemného rozhovoru podotkol: „Možno to ľudí prekvapí, ale v našich skladbách je na koncerte len 10% improvizácie, zvyšok tvoria nápady, ktoré sú vopred vytvorené a ktoré so sebou nosíme v hlave.“

Ďalší zo série výnimočných koncertov, na ktorý sa ale prišlo pozrieť pomerne málo divákov. Pre tých, čo to v piatok prešvihli, je tu šanca na reparát, keďže Vialka si to po sérii troch koncertov v Čechách zamieri ešte do troch slovenských klubov – 19.5. Trenčín (Klub Lúč), 20.5. Bratislava (A4 – nultý priestor), 21.5. Zvolen (W-club).

Do utorkového poludnia môžete súťažiť o vstupenky na bratislavský koncert.









V sobotu 23. mája sa prešovskej Christianii odohrá koncert mladej talentovanej jazzrockovej trojice The Illusions Trio, nositeľky ocenenia „objav festivalu“ v rámci minuloročného udeľovania cien „Nové tváre slovenského jazzu“.

--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová