Vyvrcholením programu hlavného pódia Wilsonic.LIVE na bratislavskom festivale Wilsonic, ktorý sa konal v dňoch 11.- 13. júna, bol sobotný koncert nemeckej skupiny Jazzanova, ktorá je pokračovaním elektronického projektu s rovnakým názvom.

Pod názvom Jazzanova sme ešte pred niekoľkými rokmi poznali producentsko-DJské zoskupenie - predstaviteľa elektronického nu jazzu. V sobotu o 22:00 sa však na petržalskej strane Dunaja pod touto značkou predstavilo 10 hudobníkov. Tí návštevníkom 9. ročníka podujatia, oslavujúceho najmä elektronickú hudbu, predviedli koncert plný kvalitných inštrumentálnych a speváckych výkonov.

Skupina, ktorej vokálne vypomáhal detroitský spevák, basgitarista a producent Paul Randolph, predstavila prevažne skladby z nového albumu 'Of All the Things' (2008). Druhou vokalistkou v zostave bola Clara Hill, ktorá sa na Wilsonicu predstavila už po tretíkrát. "Kiež by som vás mohla vidieť každý rok," povedala počas koncertu, v ktorom najväčší aplauz zožala za prevedenie skladby 'No Use'. Pochvalne sa o publiku v slovenskej metropole vyjadril aj hosťujúci Paul Randolph. "Hralo sa nám naozaj veľmi dobre. Prišlo veľa ľudí, ktorí sa zabávali spolu s nami. Atmosféru koncertu aspoň pre nás dotvárala aj krásna scenéria Bratislavy," povedal na úvod rozhovoru pre agentúru SITA americký muzikant.

Členovia Jazzanova si pre meškanie lietadla z Atén do Viedne nestihli vypočuť živé koncerty iných interpretov, vynikajúcu atmosféru Wilsonicu však počas rozhovoru napriek tomu niekoľkokrát zdôraznili. "Som si istý, že na najbližších koncertoch to nebude také dobré ako v Bratislave," dodal Randolph. Zoskupenie Jazzanova je momentálne na európskom turné k novému albumu, ktorý je pestrou zmesou jazzu, funku, R&B, soulu a rocku.

Aj keď je nahrávka pomerne čerstvá, členovia formácie už rozmýšľajú nad jej nasledovníkom. "Pri nahrávaní najbližšieho albumu sa budeme snažiť dodržať podobný postup, aký sme zvolili v prípade našej poslednej nahrávky. Chceme obmedziť elektroniku a čo najviac vecí by sme chceli nahrať cez živé nástroje. Každopádne o tom ešte budeme premýšľať," uviedol zakladajúci člen projektu Axel Reinemer. "Pre nás je totiž živé hranie mimoriadne dôležité." doplnil ho Randolph, ktorý vynikol napr. v skladbe 'Let Me Show Ya', v songu 'Little Bird', kde famózne nahradil Joseho Jamesa, a v jednom z najväčších hitov 'I Can See', v ktorom nemenej presvedčivo suploval britského speváka Bena Westbeecha.

Jeho slová o živom hraní potvrdila Jazzanova aj na Wilsonicu, keď v závere ponúkla návštevníkom takmer dvadsaťminútový "prídavok" s titulom 'Rockin' You Eternally', počas ktorého svoje inštrumentálne umenie predviedli takmer všetci členovia koncertnej zostavy. Prídavkovým vyvrcholením a absolútnym záverom vystúpenia bola chytľavá skladba 'Look What You're Doin' To Me'.

Jazzanova feat. Paul Randolph - 'Look What You're Doin' To Me' live @ Wilsonic 2009 (video: darthvalder)

Hudobníci sa v rozhovore vyjadrili aj na tému nu jazz a odpovedali na to, ako sa s týmto žánrom stotožňujú. "Nikdy sme nepremýšľali o pojme nu jazz. Veď aj na našom dnešnom vystúpení mohli návštevníci počuť prvky soulu, rocku či R&B. Ak si to niekto želá, môžeme byť nu jazz, nu dance alebo nu všetko," povedal s úsmevom Axel Reinemer, ktorý má v live zostave na starosti perkusie a gramofóny. Nezmyselnosť "škatuľkovania" podčiarkol Paul Randolph, ktorý rozhovor ukončil slovami: "Robte, čo vás baví a nezamýšľajte sa nad neprajníkmi a tým, kam vás zaradzujú. Ak sa vaša hudba ľuďom páči, nie je podstatné, akú nálepku dostane."

Text: SITA + Patrik Marflák (Hudba.sk)
Foto: Ľubomír Panák

Súvisiaci interpreti: Jazzanova