Množstvo slovenských interpretov, Expres párty, autogramiáda hviezd i moderátorov rádia Expres, ohňostrojom rozžiarená nočná obloha, predaj tričiek a CD nosičov, bodypainting, afroúčesy, plážový volejbal, súťaže o zaujímavé ceny a nekonečné množstvo zábavy. Toto všetko ponúkol Rádio Expres Festival na bratislavských Zlatých pieskoch 19. a 20. júna, kedy sa konal tretí ročník tohto podujatia.

Brány festivalu sa v piatok návštevníkom otvorili už o 12-tej hodine. Na hudobné vystúpenia si však bolo treba počkať do 16:45, kedy festival oficiálne otvorila banskobystricko–košická kapela Mukatado na čele so speváčkou Jankou Kozákovou.

Skupina predstavila divákom skladby zo svojho nedávno vydaného dlhohrajúceho debutu 'Vo výšinách'. Nechýbala ani skladba 'Ja sa mám', s ktorou sa kapela prezentovala v autorskej súťaži Eurosong 2009. Závan rocku priniesol na Zlaté piesky Peter Cmorik, ktorý ponúkol svoje najväčšie hity ako 'Dážď', 'Čo to znamená' či 'Či snáď nie je hriech'. Premiéry sa dočkala aj skladba 'Jedno si želám' z pripravovaného tretieho albumu.

Po ňom svoju novú kapelu aj nový imidž predstavila Katka Knechtová, ktorá sa od ohnivo červených vlasov vrátila znova k čiernym, tentokrát však s krátkym strihom. Ku Katke by sa viac hodila neskoršia hodina vystúpenia, avšak nič nebránilo dobrej nálade nielen samotnej Katke, ktorá predviedla svoje tanečné kreácie, ale ani divákom ktorí na jej nové skladby reagovali veľmi pozitívne. Krátko pred 20-tou hodinou už patrilo pódium najväčšiemu šoumenovi celého tohtoročného festivalu – Jankovi Kuricovi s kapelou Vidiek. Miesto pod pódiom sa hneď v úvodných tónoch vystúpenia zmenilo na tanečný parket a rozpútala sa neviazaná zábava. Veď kto by si nezatancoval na hity ako 'Či oči či sombreros', 'Fajčenie škodí zdraviu', 'Námornícka' alebo 'S nervóznou vašou famíliou'?

Prekvapenie pre divákov pripravila Zuzana Smatanová, ktorá si počas vystúpenia sadla aj za bicie a spolu s bubeníkom predviedli skvelú šou. Vystúpenie bolo energické, čo sa prejavilo aj na reakciách divákov. Publikum sa zmenilo na vriaci kotol. Takto naladené publikum si naplno vychutnal Maťo Ďurinda spolu so svojou kapelou Tublatanka. Veteráni slovenského hard rocku sa postarali o poriadny zážitok, ktorý upevnila neodmysliteľná iskrami sršiaca Ďurindova gitara. Staré aj novšie hity si s kapelou zaspievalo celé publikum.

Po Tublatanke už pódium patrilo najväčšej hviezde festivalu. Richard Müller sa pred takým veľkým davom ukázal naposledy na jeseň minulého roka. Napriek dlhšej koncertnej odmlke však nesklamal, práve naopak. Playlist zostavil zo svojich najväčších hitov, akými jednoznačne sú skladby 'Cigaretka na dva ťahy', 'Po schodoch', 'Tlaková níž' či pieseň 'Nahý II'. Tú venoval svojej mame, ktorá sa na jeho vystúpenie prišla pozrieť tiež. Spevák jej pesničku venoval so slzami v očiach a s vyjadrením, že ona bola jediná, ktorá pri ňom stála vždy, aj v čase, keď už mu takmer nikto neveril. Richardovo vystúpenie zožalo úspech a je potvrdením jeho skvelej formy pred najbližšími vystúpeniami na ďalších letných festivaloch a nedávno ohláseným česko-slovenským turné, na ktoré v októbri vyrazí po prvýkrát od roku 2005.

V nočných hodinách odpálila svoje strhujúce vystúpenie košická formácia No Name, ktorá sa na festivale rádia Expres predstavila prvýkrát. Vystúpenie bolo poznačené silným dažďom, kvôli ktorému sa miesto pod pódiom preriedilo. Avšak tí čo ostali, nemali čo ľutovať, pretože Igor Timko je známy tým, že vie dav strhnúť za každých okolností. Chalani ponúkli prierez svojou tvorbou. Odohrali totiž skladby od druhého albumu 'Počkám si na zázrak' až po ostatný album 'V rovnováhe', z ktorého však neodzneli posledné single 'Duša a ja' a 'O šťastí'. Záver prvého dňa festivalu patril bratislavskej skupine Hex, ktorá mala sťažené podmienky, nakoľko ľudí kvôli nepriaznivému počasiu stále ubúdalo. Tých najodolnejších fanúšikov však dážď neodradil, a vystúpenie Hexu si poriadne užili.

Druhý festivalový deň sa na Zlatých pieskoch rozbiehal pomalšie. Sychravé počasie sa podpísalo pod menšiu návštevnosť ako v prvý deň, čo však nebránilo krátko po 16-tej hodine Robovi Šimkovi a jeho kapele Massriot odohrať skladby z debutového albumu 'Kocky sú hodené'. Hard rockovo ladený začiatok vystriedala pohodová hudba prešovskej skupiny Komajota a následne Mária Čírová, pri ktorej vystúpení všetci čakali na hit 'Búrka'. Napokon sa ho dočkali v závere koncertu. Viac dynamiky priniesla až kapela Save the Cookie, ktorá spomedzi svojich anglicky spievaných piesní odohrala aj aktuálny singel 'Get the Chance'.

Do správnej festivalovej nálady dostala publikum Zdenka Predná, ktorá svojimi letnými hitmi dokonca vytiahla slnko spoza mrakov. Zdenkine skladby boli dobre známe všetkým divákom, preto už nič nebránilo dobrej zábave. Výrazný prílev ľudí zaznamenal festival krátko pred vystúpením kapely Gladiator, ktorá publikum nesklamala. Odohrala svoje staré i novšie rockové skladby, ktoré si s Mikom Hladkým zaspievali celé Zlaté piesky. Mikovi sa podarilo dav ľudí doslova rozvášniť. V skvelej atmosfére pokračoval aj koncert Jany Kirschner. Odohrala všetky známe hity akými sú skladby 'Žienka domáca', 'Líška', 'Modrá', 'Na čiernom koni' a nechýbali ani anglické skladby 'Shine' či 'Little Sister'. Na Janke bolo vidno, že si koncert naplno užívala rovnako ako jej fanúšikovia.

Vystúpenie IMT Smile nezačalo práve najlepšie. Svietiace tyčinky, ktoré ľudia hádzali na pódium, donútili Ivana Táslera spolu s kapelou odísť z pódia. Nasledovalo dlhé ticho, ktoré prerušilo až skandovanie publika, ktoré si pýtalo kapelu Polemic. Nakoniec sa Tásler na pódium vrátil, prijatie divákov však bolo spočiatku rozpačité. No po úvodných tónoch sa situácia zmenila a Ivan si dav získal na svoju stranu. Postaral sa o úžasne energickú šou, v ktorej už tradične nechýbali prevzaté úryvky skladieb, v sobotu večer zožala úspech napríklad 'Sunshine Reggae'. Takto nažhavené publikum si na záver tretieho ročníka festivalu vychutnala skupina Polemic, ktorá by svojimi ska a reggae rytmami rozhýbala aj mŕtveho. Chalani predviedli šou, aká k ich vystúpeniu neodmysliteľne patrí. Fanúšikovia ich z pódia len tak nepustili, a tak sa záverečnou skladbou stala pieseň na želanie – 'Komplikovaná', bez ktorej snáď koncert Polemicu ani nemôže byť.

Rádio Expres a jeho poslucháči môžu byť aj tento rok spokojní. Pestrý program prilákal do areálu Zlatých pieskov tisícky fanúšikov slovenskej hudby, ktorí si prišli na svoje. Treba dodať, že festival bol dobre zorganizovaný. Opäť nechýbali pršiplášte, line-up pre každého návštevníka a množstvo stánkov s občerstvením. K úplnej spokojnosti chýbala už len väčšia priazeň počasia. Snáď o rok.

Viac fotografií z jednotlivých vystúpení nájdete na stránke Festival.expres.sk v sekcii Fotogaléria.

Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Festival.expres.sk (fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová)