Koncert britskej kapely Depeche Mode, právom označovaný za najväčšiu hudobnú udalosť roka, nezastavil ani hustý dážď.

V pondelok 22. júna sa Bratislava neponorila len do tmavých depešáckych farieb, štadión Interu oživilo množstvo farebných pršiplášťov.

Počuť Depeche Mode za svetla? Jedine v Bratislave

Už počas predkapiel sa dav hemžil desiatkami kópií Gahanov s nagelovanými vlasmi a okuliarmi. Desiatky tisíc fanúšikov tvorili nielen stredné generácie, ale i staršie ročníky či mladí ľudia, ktorí v čase vzniku kapely neboli ešte ani na svete.

Formácia prilákala i množstvo návštevníkov zo zahraničia, najmä z Čiech, Rakúska, ale i Poľska.

Aj napriek avizovanému a viac-menej tradičnému začiatku jednotlivých koncertov "depešákov za tmy" sa takmer dvojhodinové vystúpenie začalo už krátko po ôsmej. Zotmenie-nezotmenie, netreba riskovať premočenú aparatúru pri očakávanom lejaku.

S prvými kvapkami zazneli i prvé tóny skladby 'In Chains'. Napriek tomu, že išlo skladbu z ostatného albumu Sounds of the Universe, ktorý vyšiel v apríli tohto roku, sa publikum aktívne spevácky zapájalo. Napokon, bolo tomu tak i počas celého koncertu. Slovenské publikum opäť nesklamalo.

"You've got me dying for you
It's you that I'm living through
You've got me praying to you
Saying to you anything you want me to"

('In chains')

"Žiadna panika, koncert nie je zrušený!"

Trojica Dave Gahan (spev), Martin Gore (gitara) a Andrew Fletcher (klávesy) mala evidentne dobrú náladu. Dave Gahan si aj napriek nedávnemu nálezu zhubného nádoru na močovom mechúri a jeho následnom chirurgickom odstránení bratislavský koncert naplno vychutnával. Po takmer 30 rokoch od vzniku kapely sa výzorovo takmer vôbec nezmenil, prekvapivo však neubudlo ani na intenzite jeho energických vystúpení.

Väčšiu komunikáciu a priamy kontakt s ľuďmi brzdil najmä neustále silnejúci dážď, ktorý zabraňoval hudobníkom vstup na vysunutú pódiovú plošinu. Niet divu, Dave Gahan odspieval väčšinu koncertu len v čiernej trblietavej veste a šálom na krku. Ďalšie ohrozenie koncertného turné kvôli zdravotným problémom si už určite formácia nemôže dovoliť.

Jedným z najsilnejších momentov koncertu bola pieseň 'Home', ktorú odspieval gitarista Martin Gore. Jej atmosféru dotváral čoraz intenzívnejší dážď a dav ľudí, ktorý s Martinom po celú dobu spieval text piesne dokonale pasujúci k danej chvíli.

"And I thank you for bringing me here
For showing me home
For singing these tears
Finally I've found that I belong here"

('Home')


Bratislava vtedy a dnes

Rok 2006 bol pre slovenských fanúšikov veľkou oslavou. Depeche Mode zavítali prvýkrát na Slovensko, ktoré si ich uctilo vypredaným štadiónom Inter. Takmer presne po troch rokoch sa vrátili späť, tentokrát s turné Tour Of The Universe a novou štúdiovou nahrávkou Sounds Of The Universe.

Receptom ich úspechu nie sú len skladby s naozaj prepracovanými textami. Od mnohých kapiel sa líšia najmä hodnoverným zvukom počas živých koncertov, takže nemáte pocit, že počujete úplne inú kapelu, než na ktorú ste zvyknutí na hudobných nosičoch.

Zdá sa, že sa organizátori opäť nepoučili z najväčšieho problému koncertu spred pár rokov a to s nízko položeným pódiom. Nebyť veľkoplošných obrazoviek, tisícky ľudí by zažili len polovičný zvukový zážitok.

To, čo však organizátori zariadiť nemôžu je počasie. O tom, že dážď naozaj nemusí byť len nepríjemný sa presvedčilo množstvo skalných fanúšikov. Či už s pršiplášťom alebo bez neho, spev z publika ani na chvíľu neutíchol. Doslova žiaduci bol pri piesni 'Walking In My Shoes' či 'Never Let Me Down Again'. Stekajúce kvapky dažďa po tvári a posledná pieseň večera 'Waiting For The Night' ukončili slovenskú časť turné britských velikánov.

"I'm waiting for the night to fall
I know that it will save us all
When everything's dark
Keeps us from the stark reality"

('Waiting for the night')

Turné s názvom Tour Of The Universe následne pokračuje koncertami v Maďarsku, Čechách a Francúzsku.

Zoznam odohraných piesní:

1. In Chains
2. Wrong
3. Hole To Feed
4. Walking In My Shoes
5. It's No Good
6. A Question Of Time
7. Precious
8. Fly On The Windscreen
9. Little Soul
10. Home
11. Come Back
12. Peace
13. In Your Room
14. I Feel You
15. Policy Of Truth
16. Enjoy The Silence
17. Never Let Me Down Again
18. Stripped
19. Master And Servant
20. Strangelove
21. Personal Jesus
22. Waiting For The Night

Text: Eva Brezovská
Foto: archív


Súvisiaci interpreti: Depeche Mode