V sobotu 27.júna 2009 sa v priestoroch Hvezdárne Roztoky blízko Svidníka a poľských hraníc, v údajne najtmavšom mieste Strednej Európy, odohral šiesty ročník alternatívneho Festivalu Rachot. Festival s viacročnou históriou a zaujímavým životným príbehom a zázemím, privítal tento rok viaceré zahraničné mená ako aj zaujímavé slovenské kapely.

Kapely Padequa, Suprafón a Hvozd zanechali príjemnú odozvu, podobne ako koncertný nárez škótskych XMRV s energicky pogujúcou speváčkou. Úctyhodný počet nielen poľských návštevníkov očividne zaujala formácia Awariat nato so svojim mixom punku, ska a reggae.


Každý festival, aj tie najmenšie, majú svojich headlinerov. Túto úlohu si v sobotu dobodky splnili brnenské Květy na čele s Martinom E. Kyšperským, ktorých poetické balady so strhujúcim dejom rozpútali v publiku pozitívne vášne.

Krátko po nich nastúpili maďarský melodický stepný trance zvaný Korai Öröm, ktorý prítomných návštevníkov dostatočne roztancoval a nezabránila mu v tom ani začínajúca sa ukrutná búrka, ktorá Rachot na nejaký čas prerušila, aby ho neskôr dorazili do zdarného konca kežmarskí DJ-i.


Takéto malé festivaly majú oproti tým gigantickým jednu zásadnú výhodu, a tou sú vytvárajúce sa vzťahy medzi divákmi, organizátormi a hudobníkmi. Bolo sympatické počas Rachotu pozorovať, ako kapely nielen hrajú svoje koncerty, ale zároveň sa aj navzájom počúvajú a podporujú, takže hudobníci neboli nedotknuteľnými celebritami, ale stali sa aktívnou súčasťou festivalovej komunity.

O tom, ako Rachot vznikol a ako dopadol jeho posledný ročník sme sa porozprávali s jedným z organizátorov podujatia Erikom Gajdošom.

- Toto bol už siesty ročník Rachotu. Ako festival vznikol a ako sa rokmi vyvíjal?

"História festivalu začala ako voľné hudobné pokračovanie karnevalov v prírode, ktoré sme organizovali s kamarátmi v okolí Stropkova už pár rokov pred Rachotom. Na tretom ročníku karnevalu v roku 1999 sme dali dokopy malé pódium, zavolali zopár kapiel ako Chiki Liki tu-a, Timshel, Gaťe a zopár ďalších, vyzbierali po 20 korún a bol na svete Rachot vo svojej nultej verzii.

Tento ročník bol organizovaný už na treťom mieste. Prvé dva ročníky sa konali v areáli lesnej chaty Pod Skalkou pri Stropkove. Nasledujúce tri ročníky sa presunuli bližšie k Svidníku do areálu poľovníckej chaty Polianka. Tohtoročný Rachot sa konal v areáli hvezdárne Roztoky. Toto miesto vzhľadom k vybaveniu a polohe areálu je zatiaľ najideálnejšie a je veľká pravdepodobnosť, že budúci ročník sa bude znova organizovať práve na tomto mieste."


- Ako hodnotíš tento ročník? Splnil predstavy organizátorov?

"Tento rok sme si latku nastavili podstatne vyššie ako po minulé roky. Zabezpečili sme v prvom rade ozvučenie a pódium na vysoko profesionálnej úrovni. Tiež kvalitné ubytovacie priestory pre kapely, mobilné toalety, stánok s občerstvením. Skupiny ako Korai Öröm a česká kapela Květy sú už sami osebe zárukou kvalitnej hudby, tak ako aj ostatné kapely, ktoré účinkovali na festivale.

Po technickej a dramaturgickej stránke sme myslím festival zvládli veľmi dobre. Žiaľ, počasie nám nehralo do karát. Tento rok k nám prišlo okolo 300 fanúšikov. Napriek tomu, že sme pomerne málo známy festival, máme už stálych návštevníkov z celého Slovenska, Česka a pohraničných oblastí Poľska. Doteraz sme zaznamenali veľa pozitívnych ohlasov a prísľubov na ďalšie ročníky. Vzhľadom k tomu, že sme očakávali o čosi vyššiu návštevnosť, tento ročník pre nás ešte neskončil, pretože ho musíme ešte spätne dofinancovať. Sme si vedomí toho, že festival je orientovaný na menšinové žánre, no chceli by sme sa dostať viac do povedomia fanúšikov alternatívnej hudby, nemáme však ambíciu vytvoriť megafest."















Viacej videozáznamov z Rachotu 2009 nájdete na Myspace.

--
Autor o foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová