Zrejme ani najväčší optimisti z radov skalných fanúšikov skupiny The Offspring by vám neuverili, keby ste im pred časom povedali, že títo americkí punkeri vystúpia na festivale Terchovský budzogáň na severe Slovenska. Asi by si povedali, že to by sa musel stať poriadne veľký zázrak. Každý zázrak niečo stojí a tak podľa vyjadrejnia jedného z organizátorov Jána Kakaščíka, rokovania o príchode na Slovensko trvali takmer rok a cena ich vystúpenia sa pohybovala v stotisícoch dolárov.

Počet obyvateľov Terchovej sa v sobotu 15. augusta 2009 rozrástol takmer dvojnásobne. Viac ako 6-tisíc hudobných fanúšikov si prišlo splniť jedno zo svojich želaní, zažiť The Offspring.

Kapela z americkej Kalifornie ktorá svoju históriu píše od roku 1984 má na konte zatiaľ 8 štúdiových albumov, z ktorých album 'Smash' (1994) sa môže pochváliť výnimočným prvenstvom - najpredávanejší album všetkých čias (16 miliónov predaných kópií) vydaný pod značkou nezávislého vydavateľstva (Epitaph).

Okrem dosiahnutej kombinácie kritickosť – komerčný úspech, je Smash oceňovaný aj preto, že všeobecné pravidlo o poklese kvality hudby po prechode kapely z undergroundu ('Ignition' - 1992) do mainstreamu ('Smash' - 1994) v jeho prípade neplatí. Nasledujúce albumy Ixnay on the 'Hombre' (1997) a najmä známa 'Americana' (1998) si už našli o niečo odlišné publikum. Kapela počas fungovania získala 11 hudobných ocenení, medzi ktorými nechýba ani prestížna cena MTV Europe Music Award pre najlepšieho rockového interpreta (1999) a celkový počet predaných albumov The Offspring presiahol dodnes úctyhodný počet 34 miliónov.

Aktuálna zostava kapely Brian "Dexter" Holland (spev, gitara), Kevin "Noodles" Wasserman (gitara, vokály), Gregory "Greg K." Kriesel (basgitara, vokály) a Pete Parada (bicie) je spolu od roku 2007, kedy Parada nahradil na bicích Rona Weltyho (ku kapele sa pripojil v roku 1986 ako 16 ročný a opustil ju v roku 2003 ako 33 ročný).

Dexter (pôvodne gitara) a Greg K. (basgitara) vytvorili pôvodne stredoškolskú kapelu s názvom Manic Subsidal po tom, čo ich kvôli ich veku nevpustili na koncert inej punkovej formácie Social Distortion. Spev v novovytvorenej kapele zverili Dougovi Thompsonovi a Noodles, školník na ich vtedajšej škole, dostal miesto druhého gitaristu. Jeden z dôvodov jeho prizvania ku kapele bol údajne aj jeho vyšší vek. Na rozdiel od neplnoletých Dextera a Grega K. tak získala kapela člena, ktorý im mohol legálne kupovať alkohol. Za bicími v tých časoch hrával Thompsonov kamarát Jim Benton. Po ich odchode v roku 1985 sa spevu ujal Dexter a kapela sa premenovala na The Offspring.

Na miesto konania do Terchovej prišli v sobotu The Offspring okolo ôsmej hodine večer, po prílete na letisko v Žiline. Počas rozhovorov s jednotlivými členmi kapely sa zástupcovia slovenských médií napríklad dozvedeli, že Noodles by bol rád, keby sa ich novopripravovaný album volal Ten (10) a bol vydaný 10. októbra 2010 (10.10.10).

"Je to môj výmysel. Dexter, ani Greg s tým zatiaľ nesúhlasili.", povedal pre agentúru SITA Noodles. Magickejšie by snáď už len bolo, keby to nebol v poradí ich deviaty, ale desiaty štúdiový album.

Samotný koncert sa namiesto pôvodne naplánovaného času 22:30 začal o hodinu neskôr, 23:30. Tento posun bol spôsobený požiadavkou manažmentu kapely, aby koncert The Offspring uzatváral poslendný festivalový deň.

Podľa pôvodného plánu organizátorov by totižto po koncerte hlavnej hviezdy vystúpila ešte slovenská kapela Aya. Manažéri amerických punkerov zrejme nechceli slovákom dopriať hviezdneho predskokona.

Páni z The Offspring už nevyzerajú drzo a plný energie ako kedysi. Koncert taktiež nebol ako za ich starých hviezdnych čias, počas ktorých by sa o ich vystúpenie na Slovensku organizátori uchádzali asi márne. Zostal im aspoň ich hlučný prejav a staré hity. Namiesto energického predstavenia sa do ich prejavu počas zhruba hodinového koncertu častokrát vkrádala rutina, čo je pri štýle punk skôr na škodu.


Offspring: 'The Kids Aren't Alright' (Terchovský budzogáň 2009)


Offspring: 'Pretty Fly (For A White Guy)' (Terchovský budzogáň 2009)

S komunikáciou s publikom si taktiež veľkú námahu nedali a obmedzili ju snáď iba na konštatovanie pred poslednou pesničkou, že sú "radi, že prišli" a že "sa naučili nové slová, pivo a cecki". Ich fanúšikovia však určite vedeli, do čoho idú a v prípade, že im trochu neosobný koncert na Terchovskom budzogáni nestačil, mohli sa pokúsiť o reparát na festivale Sziget na Budapeštianskom ostrove na Dunaji. Vystupovali tam o deň neskôr, v nedeľu 16. augusta. Možno aj preto prišli do Terchovej.



Text: Igor Daniš
Foto & video: Igor Daniš – Hudba.sk