V dolnorakúskom mestečku St. Pölten, 150 kilometrov vzdialenom od Bratislavy, sa v dňoch 20. až 22. augusta uskutočnilo jedno z najprestížnejších hudobných podujatí uplynulého leta - Frequency Festival 2009. Exkluzivitu "ďalšiemu veľkému" festivalu zabezpečili headlineri ako The Prodigy, ktorí už roky patria medzi svetové piliere elektronickej hudby, držitelia troch cien Grammy Awards Radiohead alebo spievajúca modelka Grace Jones z Jamajky.

Multifunkčný areál Green Park ponúkol návštevníkom sedem pódií (Race stage, Green stage, Weekender UK stage, Urban Art Forms floor, Elektro floor, NME floor a Open stage).

Na nich počas troch dní vystúpilo viac ako 100 kapiel a hudobných projektov. Organizátori šikovne rozdelili pódiá do dennej (Day park) a nočnej zóny (Night park), ktoré boli od seba vzdialené približne 1 kilometer, takže scény odlišných hudobných štýlov sa navzájom nerušili.

Úvodné vystúpenia sa začali vo štvrtok o 14:00 na Green stagei, kde Frequency odštartovala kapela Cuvée a o pol hodinu neskôr na hlavnom Race stagei, kde vystúpil CJ Ramone. Nedočkavci si však svoje stany začali rozkladať už od skorých ranných hodín. Prvý festivalový deň bol nabitý zvučnými menami, okrem iných sa predstavili Austrálčania JET, britskí Kasabian alebo duo The Ting Tings, ktorí nechýbali ani na slovenskej Pohode. Ich line-up bol rovnaký, aký blondínka Katie White spolu s gitaristom Julesom De Martinom predviedli na Slovensku. Zazneli hity ako 'That's Not My Name', 'Shut Up and Let Me Go' alebo 'Great DJ' z ich zatiaľ jediného albumu 'We Started Nothing' (2008). Prevažne rakúske publikum si získala, podobne ako aj mnohí ďalší účinkujúci, príhovorom po nemecky.


The Ting Tings: 'Shut Up And Let Me Go' (Live @ Frequency 2009)

Hedlinermi prvého večera boli nemeckí reggae a hip hopový spevák Peter Fox a elektronická mega šou v podaní austrálskeho drum and baseového zoskupenia Pendulum. Šesťčlenná skupina predviedla svoje piesne z obidvoch albumov 'Hold Your Colour' (2005) a 'In Silico' (2008). V súčasnosti pracuje na svojom treťom štúdiovom CD. Po asi hodinovej šou sa tisícky fanúšikov napriek "fyzicky náročnom" vystúpení presunuli kyvadlovou dopravou do tanečného Night parku, kde sa mohli zabávať až do 4:00 hodiny nad ránom.

Pendulum: 'Voodoo People Radio One' (Live @ Frequency 2009)

Piatkový program bol naplánovaný na druhú hodinu popoludní, takže návštevníci mali v predpoludňajších hodinách možnosť doplniť zásoby jedla a pitia v len niekoľko metrov vzdialenom nákupnom centre, čo mnohí využili a spôsobili tak doslova nákupnú horúčku. Niektorí mladí hudobní nadšenci si okrem balíkov s pivami brali z obchodu aj nákupné vozíky a mnohí ostali "piknikovať" priamo v budove nákupného centra alebo v jeho bezprostrednom okolí. Mnohí mladí návštevníci využili tiež kyvadlovú dopravu do mesta, ktorá zabezpečovala presun z hlavnej železničnej stanice a späť v 10-minútových intervaloch.
Dôvodom masívnejšieho pohybu ľudí mimo festivalového areálu bol aj hudobný program, ktorí ponúkal skôr alternatívnejšie kapely ako Little Boots, Kettcar, Thursday, Millow.

Skromnejší line-up však na záver dňa vykompenzoval jeden z najočakávanejších headlinerov celého festivalu - skupina Radiohead na čele so spevákom Thomom Yorkeom. Ich "predskokanmi" na Race stagei bola londýnska post-punková skupina Block Party. Hviezdu večera si 22:15 k hlavnému stageu prišlo vychutnať niekoľko desiatok tisíc ľudí, koncert bol totiž prvý z piatich vystúpení, ktoré Radioehad odohrali toto leto v Európe. Skupina si pre svoje exkluzívne vystúpenie pripravila špeciálne upravené pódium, ktoré bolo vyzdobené visiacimi svetelnými tyčami. Líder na seba nenechal dlho čakať a na javisku sa za burácajúceho potlesku objavil len niekoľko minút po plánovanom začiatku. Svoju šou odštartoval skladbou 15 Step z aktuálneho albumu 'In Rainbows' (2007). Kapela do svojho programu zaradila okrem skladieb z ich ostatného CD aj notoricky známe piesne, baladu 'Street Spirit' alebo 'Karma Police'.

Radiohead fanúšikov nesklamali, čoho dôkazom bol aj mohutný neutíchajúci potlesk, ktorým kapelu dva razy vrátili na pódium.



Radiohead: 'Street Spirit' (Live @ Frequency 2009)

Radiohead: 'Karma Police' (Live @ Frequency 2009)

Nočným ťahákom v areáli Night parku bol uznávaný 47-ročný DJ Carl Cox z Veľkej Británie, ktorý o 2:00 nadránom spustil svoju techno a house šou. Coxovi v roku 1997 udelil časopis DJ Magazine titul Najlepší svetový DJ a stal sa tak prvou jednotkou v tomto hudobnom štýle.

Posledný deň patril k festivalovému vrcholu. Najsilnejším stageom sa stal Race stage, kde na fanúšikov čakali Port O'brien, The Subways, Editors, Mando Diao a The Prodigy.

K jednému z najbláznivejších vystúpení jednoznačne patril koncert mladej trojice líder a spevák Billy Lunn, vokalistka a gitaristka Charlotte Cooper a bubeník Josh Morgan, ktorí v roku 2003 založili The Subways. Napriek tomu, že počas ich vystúpenia začalo pršať a dažďa sa už festival nezbavil až do nasledujúceho rána, na pódiu aj pod ním vládla výborná nálada. Frontman kapely je známy svojou komunikáciou s publikom, ktorú nezanedbal ani tentoraz. "Rakúsko, milujem vás," alebo "Som rád, že prší," kričal spevák. Vo svojom "príhovore" povzbudzoval fanúšikov, aby začali "pogovať". Tí ho počúvli a následne ich Billy ocenil "na stupnici od jedna do desať vy ste jedenásť". Na konci koncertu dokonca ľudí vyzýval, aby určite prišli na koncert The Prodigy.


The Subways: "Come on, people!" (Live @ Frequency 2009)

Elektronické stálice, ktoré pred dav vystúpili krátko po 23:30, sa o úlohu headlinera delili v rovnakom prime time s exotickými punkáčmi zo španielskeho zoskupenia Ska-P. Divákov si podelili približne v rovnakom pomere, pod oboma pódiami aj napriek silnejúcemu dažďu skandovali tisícke fanúšikov.




The Prodigy: 'Invaders Must Die' (Live @ Frequency 2009)

The Prodigy: Poison (Live @ Frequency 2009)


The Prodigy: 'Writings On The Wall' (Live @ Frequency 2009)

Jubilejný desiaty ročník rakúskeho hudobného festivalu Frequency sa uskutoční na budúci rok opäť v auguste a objaviť by sa na ňom mala aj slovenská kapela Talkshow. Tá bola zaradená aj na tohtoročný line-up, z organizačných dôvoov však nakoniec na jednom z najznámejších európskych hudobných festivalov nevystúpila.

Text: Igor Daniš
Foto a video: Igor Daniš – Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Pendulum, Radiohead