Tancujúci farár v sutane s plechovkou piva v jednej ruke a vodkou s džúsom v druhej, pofidérne výkriky miestnych štangastov z neďalekého areálu trhoviska na Miletičke – Nu Jazz Dayz opäť ožili a zdá sa, že verní fanúšikovia tejto neortodoxnej hudobnej scény na ne ešte stále nezanevreli.

Tradične bratislavské podujatie určené milovníkom inteligentnej hudby alternatívneho charakteru sa po ročnej odmlke vrátilo, paradoxne, do menších priestorov. Tanečné štúdio Elle Danse, nachádzajúce sa hneď vedľa nechválne známeho trhoviska, svojou využiteľnosťou jednak prekvapilo, jednak sklamalo nedostatočným ozvučením absentujúcim na bočných okrajoch pódia.

Industriálne ladený priestor má do budúcna jednoznačne veľký potenciál pre koncerty klubového charakteru, čím by sa bratislavským promotérom otvorili ďalšie možnosti v súčasných obmedzených podmienkach. Výraznou nevýhodou ale stále ostáva veľmi zlá orientácia a niekoľko minútové blúdenie po okolí, ktoré bolo na veľkú škodu prítomné aj počas NouveauNu_FM 2009. Organizátori zjavne podcenili chaoticky situovanú zástavbu, a tak sa väčšina návštevníkov dostala na miesto s výrazným oneskorením a zmäteným výrazom v tvári.

Samotný koncertný program odštartoval presne o 19.00 Kasioboy alias Pino z Pudingu Pani Elvisovej. Prítomní, orientačne viac zdatní návštevníci, si teda mohli naplno vychutnávať atmosféru retro synthov v podaní slovenského space cowboya už v skorých večerných hodinách. Setlist zložený z, pre Pina tak typických, hravých skladieb vystriedala o necelú hodinu maďarská formácia, ktorej vystúpenie je možné označiť za prvý z vrcholov večera.

DJ Bootsie Quartet má na svojom konte už niekoľko vystúpení na významných podujatiach v rámci celého stredoeurópskeho bloku krajín. Sugestívne vizualizácie a kombinácia svojského podania hip hopu s klasickým čelom, gitarou a bubnami posunula hranice možností tohto žánru aj na bratislavskom vystúpení. "Veľká škoda, že neboli na programe neskôr – to vystúpenie mohlo byť dlhšie," reagoval jeden z návštevníkov na 60 minútové defilé.




Relatívne krátky, ale za to výrazným potleskom ocenený výstup spomínaného kvarteta sa v rozmedzí 21:05 – 22:10 pokúsil tromfnúť slovenský mág elektronickej hudby Foolk. Tento experimentátor, či podľa niektorých dokonca "zjav", si za svoju relatívne krátku hudobnú kariéru vydobyl pevné postavenie na miestnej scéne. Jedno z hlavných mien Deadred Records nesklamalo ani tentokrát a pre temer zaplnené Elle Danse Studio pripravilo dynamický set ochutnávok toho najlepšieho zo svojej tvorby.

Pokračovateľ Nu Jazz Dayz by bez klasicky-neklasického jazzu nebol tým, čím by mal byť. Aj preto sa pár minút po desiatej postavili na scénu štyria nie tak úplne typickí londýnski jazzmani. Portico Quartet – známi i vďaka nominácií na prestížnu Mercury Music Prize si svojim charakteristickým soundom vytvoreným nástrojom "hang" v spojení so soprano/alt saxofónom, basou a perkusiami podmanili už nejedno publikum.

Headlinerovi večera a zároveň aj celého mini-festivalu stačila len jedna akustická gitara a nezameniteľný hlas. Fink, alias charizmatický Fin Greenall, má na svojom konte už tri albumy plné intímnych skladieb označené ním samotným za svojskú formu spovede. Skromné, miestami až éterické vystúpenie sa nezaobišlo bez niekoľkých dlhotrvajúcich potleskov a ohromného nadšenia všetkých prítomných. "Jednoducho úžasné – neviem, ako to ten chlap robí, ale jeho piesne sa človeka dotknú hlboko vo vnútri." "Ja som vlastne ani kvôli ničomu inému neprišiel, akurát škoda, že nehral ešte o trochu dlhšie." "Spievali sme od začiatku do konca – toto je hudba!" "Celé to bolo jedinečné, takéto niečo sa asi dá zažiť len párkrát v živote..."




Publikum, očarované podmanivými melódiami britského barda, začalo po krátkej pauze opäť prúdiť naspäť do interiérov, kde sa už na pódiu chystal večný šoumen Toph Taylor. One-man-stand šou pod názvom Trouble Over Tokyo sa na Slovensku predstavila ešte na Wilsonicu a vďaka veľkému úspechu sa Toph s radosťou na naše koncertné pódia vrátil. "Vynikajúci večer, v porovnaní s mojim predošlým vystúpením to bolo také komornejšie, ale za to o dosť atmosférickejšie. Škoda len, že som zabudol zahrať moju najobľúbenejšiu pieseň, no čo – aj také veci sa stávajú," zhodnotil so smiechom svoje vystúpenie stále energický svetlovlasý Brit. Spomínaná pieseň 'The Liar' napokon naozaj neodznela, publikum si ale mohlo vychutnať niekoľko nových skladieb, či si zanôtiť známe melódie z debutu 'Pyramids' – 'Save Us', 'My Anxiety' alebo 'Washing Away the Dirt'.

Záver štvrtkového večera patril večne usmiatemu Juniorovi, ktorého downtempo/dubstep/breakbeat/house/electronic sety ponúkli dôstojnú bodku za prvým dňom znovuoživenej legendy.



13.11.2009 – NuSpiritClub(Bratislava)

Novootvorené priestory klubu na Šafárikovom námestí pripravili pre návštevníkov NouveauNu_FM 2009 viacero, nie práve príjemných, prekvapení. Po vynikajúce organizačne zvládnutom prvom dni, príjemnom prostredí a značne kvalitnom nazvučení vystriedali spomínané pozitíva stiesnené priestory nevhodné na akciu podobných rozmerov a zvuková kvalita pod úrovňou priemeru. NuSpiritClub nie je miestom s dokonalou akustikou, prinajlepšom vhodný na DJ-ské sety, kvôli ktorým je priľahlý "koncertný priestor" zjavne vytvorený.

Oneskorený začiatok ešte podčiarklo situovanie DJa Kineta za pult hneď vedľa baru, kde sa hluk hovoreného slova miešal s hlukom vytvoreným nedostačujúcou aparatúrou nachádzajúcou sa na mieste. O nič lepšie na tom nebola ani poľská formácie Digit All Love, ktorá sa v osekanej verzií s podnázvom soundsystem snažila zvučiť niekoľko desiatok minút, no aj napriek tomu bol výsledný efekt veľmi nevýrazný.

"Človek sa tu cítil ako na firemnej párty, ľudia sa nezaujato rozprávajú priamo pod pódiom, popíjajú a v podstate majú tú hudbu ako nejaký podmaz," označil jeden z rozčúlene odchádzajúcich návštevníkov atmosféru v NuSpiritClube. Je smutným zistením, že medzi dvermi sa otočilo viacero návštevníkov, ktorí po zhliadnutí vtedajšieho stavu vzdali akékoľvek nádeje na príjemne strávený piatkový večer. "Dostal som sa až po bar... Potom som bol zatlačený späť, obliaty pivom a ešte mi aj vynadali, že si mám dávať pozor. Toto už čo je za poriadok - idem si po svoje peniaze a domov pred telku."

Vlažným potleskom odmenených Poliakov vystriedal japonský DJ Shuya Okino z formácie Kyoto Jazz Massive, ktorého set mal od jazz/house/breakbeatu dosť ďaleko. Spýtali sme sa ale vás, ako vnímate vystúpenie umelca z krajiny vychádzajúceho slnka - "Jungle párty s trochou houseu – asi tak by som to označil, zjavne v Japonsku frčí Safari Duo štýl či čo." "Mohlo by to už aj skončiť, si rovno môžem skočiť do Účka na takéto niečo, že Nu Jazz fest, to iste..."

Diametrálne odlišný druhý deň podujatia NouveauNu_FM 2009 sa skončil vystúpení francúzskeho DJa Jazzamara, ktorý sa za mixážny pult postavil o pol tretej v noci. Preplnený klub situovaný v centre Bratislavy na Šafárikovom námestí sa vyprázdnil až v skorých ranných hodinách nechávajúc veľký otáznik nad ďalším smerovaním akcie, ktorej tradícia ešte stále nevyhasla.



Text: Miroslav Meňhert
Foto a video (1): Igor Daniš
Foto (2): Táňa Bérešová

Súvisiaci interpreti: Foolk, Junior, Kyoto Jazz Massive, Puding Pani Elvisovej