Spolupráca medzi redakciou portálu Hudba.sk a tímom jedného z najväčších slovenských spevákov má mnoho rozmerov. Nebolo preto zvláštosťou, že bol náš fotograf oslovený, aby zmapoval účasť Richarda Müllera počas jeho účinkovania v jednom z finálových kôl speváckej súťaže. S radosťou vám prinášame pohľad na celé dianie tak, ako ho nevidel nikto iný - iba náš dvorný fotograf Igor Daniš...

Schyľovalo sa k tomu dlhšie. Na začiatok prišla informácia z dôveryhodného zdroja. "Richard 13. decembra vystúpi v SuperStar a zaspieva novú skladbu."

So zmiešanými pocitmi - veď SuperStar nie je jeho parketa - si vravím, wau! S blížiacim sa dňom "D" bolo stále jasnejšie, že to bude nezabudnuteľný večer. Zážitok, ktorý "nelze koupit za žádný peníze".

O 15:00 sa stretávame na skúške pred večerným priamym prenosom. Zoznámia nás, podáme si ruky a sledujeme mladých úchádzačov o titul SuperStar, ako sa pasujú s jeho skladbami. Dominika Stará spieva 'Štěstí je krásná věc' a popritom si nacvičuje prechádzku v publiku. Po nej ide Šmajda. Richardovi sa jeho interpretácia 'Dream On' od Aerosmith páči. Po skladbe mladíka povzbudí a ako jediný tlieska. Šmajda hodí úsmev a vstýčený palec a odkráča. Ešte Chodúr zaspieva tradične dobre a na scénu môže prísť Richard Müller.

Kto počul jeho novú skladbu 'Už' prvýkrát v takom prevedení, naživo s kapelou a orchestrom ako ja, bude sa mu páčiť asi naveky.

"Nateraz OK!" - režisér dáva všetkým zúčastneným pauzu a na 16:30 dáva príkaz byť "do nohy na svojich miestach". Bude generálka.

Je krátko po 16:30. Režisér ohlasuje začiatok generálky. Osvetlené postavy za oponou na nej vytvárajú veľké, efektné tiene. Richard s kapelou je pripravený. Kapela začne hrať a po chvíli sa ozve Richardove "Už dávno nepoznám...". Opona padá. Všetko podľa plánu, vyšlo to na prvýkrát. Dohrajú a prenechajú miesta ďalším. Nastupujú traja zostávajúci finalisti SuperStar.

Striedavo spieva Dominika Stará už spomínanú 'Štěstí je krásná věc', 'Srdce jako kníže Rohan' zaspieva Miro Šmajda a Rozeznávám predvádza Martin Chodúr.

Okrem toho zazneli ešte 'Tlaková níž' (Stará), 'Nebude to také ľahké' (Šmajda) a 'Cigaretka na dva ťahy' (Chodúr). Všetko z repertoáru Richarda Müllera. Nakoniec ešte hromadné 'Baroko' a zdá sa, že sme pripravení na večerný priamy prenos. Veľa času ani nezostáva, veď generálka skončila okolo 19:00. O chvíľu začínajú prichádzať prví diváci.

Je krátko po 20-tej večer. Richard je nachystaný za scénou, kapela na vrchnom poschodí pódia. Začiatok ešte lepší, ako na generálke. Celkovo lepšiu atmosféru dotvorila plná sála ľudí. Zaznejú posledné tóny svetovej premiéry 'Už' a diváci už určite rozmýšľajú, kedy ju budú počuť opäť. Richard ešte prehodí zopár slov s moderátormi a poberie sa do pripravenej pódiovej obývačky, odkiaľ spolu s kapelou sledujú zvyšok večera.

Všetci sú so svojim vystúpením spokojní. So zvukom, so scénou, s publikom. Medzi sebou si vravia, komu prišlo koľko pozitívnych reakcií od ľudí, ktorí sledovali ich počínanie doma pred televízorom. "Ja mám plný telefón sms-iek“, zahlási jeden z nich. Richard sa do živej diskusie príliš nezapája a pozorne sleduje okrem iného aj Martina 'Lady GaGa' Chodúra. Súhlasné prikyvovanie hlavami. Nielen Habera či Rolincová boli spokojní - zhodujú sa aj muzikanti v "obývačke".

Večer sa končí a pocity sú výborné. Napriek hektickosti živých prenosov podobných rozmerov to v Richardovom okolí dýchalo pokojom, ktorý sa prenášal na všetkých v jeho blízkosti. Profesionál obklopený schopnými ľuďmi.

Vďaka Richard, že si opäť na scéne!



Text a foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Richard Müller