Antré priamo z preplnenej tribúny, beh k pódiu, niekoľko desiatok podaní rúk a pár krátkych viet na úvod viac ako dvojhodinového koncertného programu. Jean Michel Jarre sa v rámci svojho druhého vystúpenia na území Slovenska predstavil čerstvým projektom Best of Live zameraným na najznámejšie skladby z jeho dlhoročnej produkcie v úplne novom audiovizuálnom šate.

Rodák z francúskeho Lyonu, známy najmä vďaka charakteristickým klávesovým aranžmánom a veľkolepej svetelnej šou, si na rozdiel od svojej poslednej návštevy pripravil pre plne obsadenú NTC Sibamac Arénu setlist zložený zo starších albumov. Atmosféru komorne ladeného koncertu, ktorý odznel v novembri predminulého roku, teda kontrastovali skladby ako 'Rendezvous 2 a 4', 'Magnetic Fields 2', 'Equinoxe 4', 'Orient Express' či 'Souvenir of China'.

Práve pomedzi spomínané skladby sa Jean Michel Jarre snažil i v rámci bratislavského koncertu apelovať na ekologické problémy súčasnosti, či spomenúť na unikátnu možnosť hrať ako prvý umelec zo západu v Číne (1981). Kontrast vytvorený nedostatočným simultánnym tlmočením do slovenčiny s výrazným východniarskym prízvukom však odobral slovám na vážnosti i obsahu, čím vyvolávali skôr úsmev, než zamyslenie.



Best of Live však svoju pozornosť zameriava skôr na skladby samotné, čím vzniká priestor na obmenu starších aranžmánov. Práve ich prezentácia na modifikovaných verziách pôvodne použitých nástrojov prináša nový pohľad na opakujúce sa syntetizátorové slučky.

Využitím viac či menej tradičných nástrojov si Jean Michel Jarre vyslúžil už množstvo kontroverzných reakcií. Inak tomu nebolo ani v metropole Slovenska, keď sa na pódiu objavil s klasickým akordeónom v rukách. Unikátny posluchový zážitok ale prišiel až v momente využitia slávnej laserovej harfy, ktorej prvú verziu z dielne Bernarda Szajnera využil už počas 'The Concerts in China tour' v roku 1981.



Plný audiovizuálny potenciál zložený zo štyroch veľkoplošných projektorov, piatiach laserových zdrojov a viac ako dvoch tuctov reflektorov však prišiel až so skladbami 'Rendez Vous' a 'Oxygen 4', ktoré zároveň dominovali záverečným prídavkom, počas ktorých si publikum vytlieskalo francúzskeho megalomana späť na pódium hneď dvakrát.



Jean Michel Jarre sa v Bratislave predstavil už po druhýkrát, no podľa jeho vlastných slov určite nie naposledy. Slovenským fanúšikom sa tohto roku predstaví ešte v rámci preloženého koncertu, ktorý sa uskutoční 16.11.2010 v Košiciach.



--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto a video: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Jean Michel Jarre