Netradičný festival Vrbovské vetry, ktorý sa uskutočnil uplynulý týždeň vo Vrbovom pri Piešťanoch, sa tento rok niesol okrem tradičnej recesistickej atmosféry aj v znamení krstov, vypadnutého prúdu a bezpečnostných opatrení. Napriek tomu, že priestor na pódiu sa pre nepriaznivé počasie neušiel niektorým kapelám, svojské podujatie malo u návštevníkov očakávaný úspech.

Festival pod záštitou unikátneho hudobníka a spisovateľa Branislava Jobusa svoje brány otvoril už v pondelok 12. júla, hlavný hudobný program vyvrcholil v sobotu. Bezmála týždňová akcia sa zaraďuje k vôbec najdlhšie trvajúcim festivalom na Slovensku. O zábavu stoviek návštevníkov sa v posledný festivalový deň starala osvedčená kapela Para či Ska-pra šupina, sólové vystúpenie predviedol známy bubeník Martin Valihora v sprievode jeho "Priateľov".

Najzaujímavejším bodom programu však bolo pre mnohých práve vystúpenie "Braňuška" Jobusa, ktorý sa popri moderovaní a dohliadaní na festivalovú zábavu predstavil aj v rámci hudobného projektu Vrbovskí víťazi. Na pódiu mu robilo spoločnosť viacero hudobníkov, predstavili sa aj jeho rodinní príslušníci "Pán Brat" a "Pán Syn". K tradičným hudobným sprievodom kapely patrí okrem iného aj "hajzľový orchester", ktorý má nástroje vyrobené zo záchodových trúbok či hadíc. Pred vystúpením tejto unikátnej hudobnej skupiny hrajúcej priemyselný folklór dostal Pán Brat od mladej rodinky, ktorá navštívila festival, originálny darček. Priniesli mu na jeho výzvu na festivale Pohoda starý model vysávača. Tým plánuje nahradiť jeden dosluhujúci, na svojom jedinečnom hudobnom nástroji 2MSSNSHPHP - (Dvojmotorový samostatne stojaci nesamostatne sa horizontálne pohybujúci hromotĺk priemyselný).

K vrcholom dňa patril nepochybne krst, ktorý bol dokonca niekoľkonásobný. Rodák z Piešťan, ktorý žije a tvorí vo Vrbovom, uviedol do života svoje knihy, CD-čko aj detské leporelo. "Toto je dokonca moja prvotina, hoci vychádza až teraz. Napísal som ju pred šiestimi rokmi, ale oplatilo sa čakať," povedal Braňo Jobus. Publikáciu Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda dal kolovať ľuďom, aby sa do nej podpísali. "Len mi ju prosím vráťte späť, lebo na festivale Pohoda sa už ku mne nedostala," poprosil prítomných urastený vlasáč. Návštevníci sa zachovali korektne a knihu si spevák odviezol domov.

Takmer rodinnú atmosféru doplnila svojím koncertom aj skupina Slobodná Európa, ktorá hudobnú časť festivalu aj nechtiac ukončila. Uprostred jej vystúpenia zrazu vypadol prúd a festival na niekoľko minút stíchol. Podľa informácií bola príčinou voda, ktorú na elektronické zariadenie niekto vylial, následkom čoho nastal skrat. Hlavným dôvodom neoficiálneho ukončenia však bola aj blížiaca sa "tropická búrka", ktorá bola hlásená už vopred. Skupinka muzikantov a hudobníkov spolu s Michalom Kaščákom z kapely Bez ladu a skladu návštevníkom podala z pódia krátku inštruktáž k tomu, ako sa majú počas búrky chovať, aby sa tak vyhli prípadným zraneniam.

K dispozícii bola prítomným, ktorí sa neskryli v autách či stanoch, krytá tribúna futbalového ihriska. Napriek hláseným búrkam s nárazovým vetrom postihlo festival "len" hrmotanie, blesky a okolo druhej hodiny v noci aj dážď. "To, čo bolo o 2:30, to bol úplne iný front, tá prietrž bola istá, že príde, preto to nemalo význam reštartovať tak, ako pred dvoma rokmi, keď sme mali hlásené, že po víchrici bude kľud. Teraz sme mali hlásené, že po polnočnom pekle, ktoré nás našťastie obišlo, všade naokolo to bolo hrozné a verte, že by to sranda nebola, bol hlásený front na druhú hodinu," uviedol so svojím typicky šarmantným prejavom na oficiálnej webovej stránke festivalu Braňo Jobus.

Svoje vystúpenie tak neodohrali Bez ladu a skladu, Karpatské chrbáty ani Chiki Liki Tu-a. Napriek tomu odchádzala väčšina návštevníkov z festivalu s úsmevom na tvári. Niekoľko desiatok ľudí dokonca ostalo až do nedeľnej "Upratéky". Po nej a po spoločnej hymne Multiorganizácie Kriak sa skupinka záujemcov odobrala v sprievode Pána Brata na výpravu do Stredu sveta a vesmíru.



--
Text: Lea Podstanická
Foto: Igor Daniš