Máme za sebou prvý deň Grape festivalu, ktorý ponúka jeden z najzaujímavejších line-upov leta 2010. Svoje vystúpenia včera odohrali electro divošky Robots in Disguise, slovenská legenda Bez ladu a skladu, aj britskí The Subways, ktorí pod hlavné pódium na piešťanskom letisku prilákali najviac ľudí. V počte fanúšikov im mohli konkurovať domáce kapely Para a Puding Pani Elvisovej, nočnú zábavu však krátko po polnoci prerušila búrková smršť, po ktorej ľuďom neostávalo nič iné, len stráviť zvyšok noci vo svojich stanoch, autách či ubytovniach. Festival napriek tomu vstúpil do života veľmi pozitívne, o čom svedčia aj naše prvé fotografie.

"Atmosféra skvelá, Subways famózni, búrka trošku výdatnejšia. Zajtra ráno poupratujeme a začne ďalší festivalový deň," uviedli organizátori na oficiálnej stránke festivalu.

Fanúšikov o aktuálnej situácii informujú aj na Facebooku, kde sa hneď ráno objavila informácia o tom, že Para si prerušený koncert vynahradí dnes o 14:40 na druhom pódiu. "PPE žiaľ hrajú dnes na súkromnej akcii a nestihli by to, cestujú ďaleko," dodali usporiadatelia.

Až do polnoci počasie festivalu prialo a na "nepopísanej tabuli" novej akcie sa už od prvých hodín začalo rysovať niečo výnimočné. Okrem kapiel The Uniques a Diego, ktoré program na hlavnom pódiu otvorili, k skvelej atmosfére prispel aj príjemný areál s kvalitnými službami. A samozrejme návštevníci, ktorí nové podujatie podporili v hojnom počte. Okrem hlavného pódia sa bavili aj na druhom stagei, kde sa večer predstavili hip-hoperi Hafner, Vec so Zverinom či Opak z AMO. Program druhého pódia bol predčasne ukončený počas koncertu českej elektronickej kapely Skyline.

Prvou zahraničnou kapelou v programe boli uletené Britky Robots in Disguise, ktoré ponúkli svoju zábavnú ukričanú šou s tanečnými electro beatmi. A keďže na Grape zatiaľ crowd surfing zakázaný nie je, dievky to patrične využili a počas koncertu i po ňom strávili na rukách svojich fanúšikov pod pódiom niekoľko adrenalínových chvíľ.

Nasledoval koncert Bez ladu a skladu, ktorý patril k hudobným vrcholom piatkového programu. Mišo Kaščák síce do davu neskákal, ale na pódiu sršal energiou a evidentne si vystúpenie na novom spriatelenom festivale poriadne užíval. Počas jedného z príhovorov zaprial festivalu "dobrý život" a spomenul, že jedným z troch organizátorov Grape je aj bubeník BLAS Peter Slameň. Kapela oslavujúca tento rok už svoje 25. výročie odštartovala svoj koncert piesňou Anča kráča, auto fičí, nevynechala svoje hity ako Tunel, Udavač , Píšte všetci modrým perom a zahrala aj celú svoju diskografiu piesní o láske.


Bez ladu a skladu - Udavač na Grape festivale 2010

Piatkoví headlineri The Subways odohrali vyše 70-minútový koncert, počas ktorého odzneli prakticky všetky hitovky z dvoch albumov kapely. Trojica Angličanov v zložení Billy Lunn (gitara a spev), Charlotte Cooper (basgitara a spev) a Josh Morgan (bicie) svojou nespútanou energiou strhla celé publikum a dynamický set zakončila svojím najúspešnejším songom Rock'n'Roll Queen. Ten sa pre veľký úspech natiahol o niekoľkominútové inštrumentálne rachotenie - samozrejme v tom najlepšom zmysle slova - za vokálneho doprovodu nadšených fanúšikov.


The Subways - It's a Party na Grape festivale 2010

Fotoreport z piatka, 13. 8. 2010:



Reportáž a fotoreport zo soboty spolu s videami z koncertu Röyksopp a zhodnotením festivalu nájdete v článku:
Grape festival 2010: O vyvrcholenie sa v sobotu postarali Röyksopp a Parov Stelar (reportáž+foto+video)

--
Autor: Patrik Marflák
Foto a video: Igor Daniš