Vo štvrtok odštartoval prvý ročník Jazzgarden Festu, na ktorom sa predstavila mladá kapela Marcel Vén Trio, Matúš Jakabčič CZ-SK Big Band a Valihora FunkPunk Project so speváčkou Anitou Soul. Podujatie bude v príjemných priestoroch Music Gallery Clubu u Dežmára a priľahlého nádvoria Univerzitnej knižnice pokračovať aj dnes s ďalšími zvučnými menami slovenskej jazzovej scény. Z prvého dňa vám prinášame obsiahlu fotoreportáž.

Aj napriek tomu, že sa Jazzgarden Fest uskutočnil po prvýkrát, a to pod taktovkou samotného Martina Valihoru, privítal relatívne hojný počet návštevníkov už na prvý plánovaný koncert.

Marcel Vén Trio postupne zaplnili voľné miesta v záhrade Music Gallery, zatiaľ čo sa na neďalekom nádvorí Univerzitnej knižnice pripravoval Matúš Jakabčič CZ-SK Big Band.

Voľba dvoch špecifických priestorov, a to iba pár desiatok metrov od seba, zaručila plynulosť programu a dokreslila pestrosť podujatia, ktoré sa snaží navodiť príjemnú atmosféru aj pre náročného poslucháča. Koncert Matúš Jakabčič CZ-SK Big Band začal pár minút po pol deviatej s jednou zmenou, ktorú predstavovala vážna choroba trubkára Václava Týfu. Toho nahradil Milan Šoltýs.

Big Band je unikátny svojim zložením, ako aj repertoárom, pričom ako jediný u nás hrá tzv. contemporary music. V rámci Jazzgarden Festu predstavilo teleso v pätnásťčlennom zložení autorské skladby Matúša Jakabčiča, ako aj aranžmány známych jazzových štandardov. Zo známych mien sa predstavili Radovan Tariška, Erik Rothenstein, Štěpán Markovič, Ondřej Štveráček, Ľuboš Šrámek, Štefan Bartuš či Dušan Novakov.



Matúš Jakabčič CZ-SK Big Band odohral viac ako hodinu a pol trvajúce vystúpenie, ktoré sa aj napriek nepriazni chladného počasia tešilo veľkej pozornosti návštevníkov. Tí sa následne presunuli do interiéru Music Gallery u Dežmára na posledný oficiálny koncert večera Valihora FunkPunk Project.

Formácia v zložení Michal Bugala (gitara), Eugen Vizváry (klávesy), Juraj Griglík (basgitara) a Martin Valihora (bicie) si po niekoľkých odohraných skladbách pozvali na pódium speváčku Anitu Soul, s ktorou okrem iného nahrávali jej posledný album.

Prvý deň Jazzgarden Festu ukončila jam session, počas ktorej si mohli návštevníci vychutnať predajnú výstavu výtvarných diel akad. maliara Františka Kudláčka a Zuzany Mikulovej. Podujatie bude pokračovať už dnes od 19:00 v Music Gallery u Dežmára, a to koncertami Juraj Burian Trio, Radovan Tariška & His Lection a mladých jazzových talentov.

piatok 3. septembra

19:00 - Mladé džezové talenty (Young Jazz Talents) - Music Gallery Garden
20:00 - Juraj Burian Trio - Music Gallery Garden
21:30 - Radovan Tariška & His Lection - Music Gallery Club
23:00 - Open Jam Session Party

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Daša Barteková

Súvisiaci interpreti: Anita Soul, Radovan Tariška