Stredajší večer sa v Bratislave niesol v znamení kapely Chinaski a ich hudobného hosťa Katky Knechtovej. Obaja interpreti si tak pripomenuli spoločné turné z roku 2004, kedy bola Knechtová ešte speváčkou kapely Peha. Nielen spomienky na staré časy, ale aj informácia o vypredanom Majestic Music Clube už vopred sľubovala silný koncertný zážitok.

O ten sa ako prvá, aj napriek takmer hodinovému časovému sklzu, postarala Prešovčanka Katarína Knechtová, ktorá hneď v úvode svojho vystúpenia ponúkla fanúšikom aktuálny singel To musí byť len láskou z druhého pripravovaného sólového albumu. Ďalšou ochutnávkou z pripravovanej novinky bola anglická skladba, v doteraz pre Katku netradičnom tanečnom rytme, ktorej energia strhla prítomných v sále.

Do tanca priam vyzývala aj coververzia piesne Maniac známa z filmu Flashdance, ktorú Knechtová uviedla so slovami: "Som dieťa 80. rokov." Keďže na tom bola veľká časť publika rovnako, tak sa vôbec prvá coververzia akú kedy Prešovčanka počas svojej speváckej kariéry predviedla, dočkala výrazného aplauzu.

Speváčkino vystúpenie umocnené osviežujúco pôsobiacim prejavom členov jej kapely bolo okrem energických skladieb neodmysliteľne popretkávané aj pomalými skladbami, medzi ktorými nechýbal ani hit Za tebou, nedávny singel Všetko inak vyzerá či pieseň Muoj Bože, o ktorej sa Katka vyjadrila, že nie ona si vybrala pieseň, ale táto pieseň si vybrala ju.

Energia a emócie, ktoré sa šírili medzi Knechtovou a publikom, nedovolili speváčke len tak ľahko odísť z pódia. Fanúšikovia ju potleskom prizvali naspäť, za čo ich Katka odmenila dlho očakávanou skladbou Spomaľ, ktorá tvorila bodku za speváčkiným vydareným bratislavským vystúpením.



O doslova výbuch energie sa následne postarala kapela Chinaski, na čele s charizmatickým šoumenom Michalom Malátným, ktorý okamžite strhol dav na svoju stranu, a tak to zostalo až do konca večera. Skupina zostavila svoj playlist ako z nových skladieb z albumu Není na co čekat, tak zo zaručených a medzi slovenským publikom veľmi obľúbených hitov. Úvod vystúpenia patril hneď trom novinkám, a to skladbám 3pasty, Jak mám ti říct a 7 hríchů, ktoré už publikum dôverne poznalo. Z aktuálneho albumu Chinaski naživo predstavili Bratislave ešte piesne Spáč, Šatna, Artisté a Kerka.

Poslednej spomínanej skladbe predchádzalo vynikajúce sólo bubeníka, počas ktorého sa hudobníci prezliekli do tričiek s potetovanými motívmi. Bubeník tričko nepotreboval. Práve naopak, ten sa z neho vyzliekol. Zdobia ho totiž skutočné "kerky". K novinkám patrila aj pieseň Duše z gumy, ktorá je súčasťou celovečerného animovaného filmu Autopohádky.

O rozvášnenie davu sa však postarali najmä notoricky známe hity ako Zadarmo, 1970, Vakuum či Vrchlabí, počas ktorého si chalani opäť pripravili zaujímavú šou. Tento raz sa na publikum počas spevu Michala Malátného, ktorý spieval o tom, ako husto sneží, skutočne začal sypať sneh v podobe penových vločiek, ktoré posiali hlavy nadšenému davu. Nechýbali však ani skladby ako Dobrák od kosti, Vedoucí či Klára.

Chinaski, rovnako ako Katku Knechtovú, nepustili fanúšikovia z pódia len tak ľahko. Kapela sa vďaka neutíchajúcemu burácaniu vrátila dokonca dvakrát. Vo svojich prídavkoch nevynechala obľúbené piesne Tabáček, 1. signální, či skladbu Vinárna u Valdštejna. Tá tvorila bodku nielen za bratislavským koncertom, ale aj za slovenskou časťou turné vôbec. O tom, že koncert skutočne stál za to, svedčili nielen nadšené reakcie publika, ale aj viditeľná spokojnosť hudobníkov. Tí prisľúbili, že si v Bratislave znova s radosťou zahrajú.

--
Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Daniel Lipár (fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka slovenskej časti turné)