Do metropoly Východu zavítal vo štvrtok 28. apríla Dan Bárta s Robert Balzar Triom, aby návštevníkom Kasární Kulturpark predstavili svoju komornejšiu tvár zachytenú aktuálnym albumom Theyories (2010), ktorý je zároveň ich spoločným debutom. Vystúpenie českých hudobníkom bolo taktiež otváracím koncertom v rámci série podujatí Rozohrajme mesto, ktoré v čase MS v hokeji 2011 na niekoľko týždňov obohatia kultúrne dianie v Košiciach.

Album Theyories, ktorý vyšiel minulý rok v októbri, obsahuje cover verzie skladieb od hudobníkov a kapiel, ktoré Dana Bártu počas jeho hudobnej kariéry značne ovplyvnili. Napriek tomu, že platňa znie v prevedení Robert Balzar Tria trochu komorne, o koncertnom prevedení pesničiek sa to vonkoncom povedať nedá.

Táto skutočnosť je pozoruhodná, keď si uvedomíme inštrumentálne zloženie klasického jazzového tria, ktoré s Danom Bártom "ťahá káru" už nejaký ten rok. Tvorí ho kontrabasista Robert Balzar, pianista Stanislav Mácha a bubeník Jiří Slavíček. Títo hudobníci spoločne s najunikátnejším československým vokalistom Danom Bártom vytvorili dlhými rokmi spoločného hrania unikátny homogénny celok, ktorého hudba pulzuje každým jedným tónom.



Inak tomu nebolo ani počas koncertu v košických Kasárňach, ktorý dostal do varu tak divákov, ako aj kapelu. A nebolo to len výberom pesničiek interpretov širokej žánrovej škály (AC/DC, The Police, Bjork, Joni Mitchell, Jamiroquai, Led Zeppelin...), ale najmä ich unikátnym prevedením. Kapela sa s niektorými skladbami tak pohrala, že občas musíte veľmi pozorne počúvať, aby ste rozpoznali chronicky známy hit. Navyše u Dana Bártu je známe, že hudba nevychádza len z jeho duše, ale očividne prechádza a hýbe celým jeho telom. Keď sa k tomu pridá spevákov jedinečný talent na komunikáciu s publikom (na Slovensku tradične po slovensky), tanečné vlohy a improvizácie s harmonizérom (imitácia spevu černošského kmeňa či skandovania fanúšikov na hokeji), výsledkom je vždy koncert, po ktorom sa nechce odísť domov.



Ako už bolo spomenuté, koncertom Dana Bártu sa v Košiciach odštartovala séria podujatí Rozohrajme mesto, ktorú pripravuje nezisková organizácia Košice – Európske hlavné mesto kultúry. Domáci a návštevníci mesta tak v najbližších dňoch budú mať príležitosť zažiť malú ukážku roka 2013, v ktorom Košice ponesú tento prestížny titul.

Hudobných fajnšmekrov určite potešia viaceré vystúpenia slovenských kapiel pod titulom Noci plné hudby, ktoré prinesú viac ako tridsať koncertov vo vybraných prevádzkach v centre mesta. Ďalšia séria koncertov označených ako Party Zone, sa odohrá v priestoroch Kasární Kulturpark na Kukučínovej ulici.

Party Zone – program
30.4. NÔZE (FR) + 1A2V1 (CZ) + BAD MOJO (SK) + dMIT.RY (CZ)
4.5. PLASTIC SWANS (SK) + ŠVEPES (SK) - NOC PLNÁ HUDBY
6.5. DAT Politics (FR) + THE UNIQUES (SK) + CHUNK - FOO FIGHTERS (SK)
7.5. CHIKI LIKI TU-A (SK) + 100°C (CZ) + DJ HANS (SK) + TASUN (SK)
13.5. TROUBLE OVER TOKYO (AU) + KOLOWRAT (SK) + RADQOHSKI (CZ)

Informácie pre Hudba.sk poskytla Blažena Sedrovičová. Viac informácii nájdete na weboch www.kulturpark.sk a www.kosice2013.sk.

--
Autor, foto a video: Juraj Cagáň