Zmes chytľavých rytmov funku s dávkou rockového potenciálu – svojim spôsobom jedinečná formácia Monkey Business opäť zavítala na Slovensko a predviedla show, na ktorú sa tak rýchlo nezabúda. Vyspovedali sme teda frontmana kapely Matěja Rupperta, ako sa im po dlhšej dobe hralo v našej metropole a ako to vyzerá s ich najnovším CD, ktoré by sa podľa ich slov malo objaviť na trhu už túto jeseň.

Ako sa vám dnes hralo?

Výborne! Boli to najlepší ľudia, akých sme kedy v Bratislave mali.

Postrehli ste nejaký rozdiel medzi dneškom a predošlými koncertmi?

To sa nedá presne povedať, predtým sme hrali v trocha väčšom priestore, kde nebolo takéto teplo. Každopádne to vôbec nevadí – ľudia to úplne vynahradili.

Podľa čoho ste zostavovali playlist?

Playlist máme vypracovaný už nejakú dobu - je prierezom všetkými piatimi CD-čkami a podľa nálady ešte niektoré piesne obmieňame, alebo pridávame – všetko to závisí od fanúšikov. Dnes sme nič neubrali, práve naopak, pridali sme Piece of My Life na konci.

Čo sa vám najviac páči na Bratislave?

Osobne si myslím, že Bratislava, podobne ako Praha a oba naše štáty, ktoré stále považujem za jeden celok – sa za posledných desať rokov vypracovali na vysokú úroveň. Je to vidieť najmä na opravených budovách, slušnom oblečení, ktoré všetci nosíme. Bratislavu mám veľmi rád - mám tu ohromné množstvo priateľov a vždy sa sem s radosťou vraciam.

Je nejaký rozdiel medzi slovenskými a českými fanúšikmi?

Slováci majú podľa mňa o dosť lepší hudobný vkus z diametrálneho hľadiska - o mnoho viacej ľudí tu počúva dobrý funk a pop. Česi sa uchyľujú k výberu temnejších žánrov, keďže sa tam viac darí rocku a punk rocku. Na druhú stranu to ale nie je vôbec zlé, nech si každý počúva čo chce. Môjmu naturelu je ale bližšie slovenské zmýšľanie.

Koncertovali ste na obrovskom festivale v Buenos Aires, ako sa vám hralo?

Veľmi dobre. Boli tam rovnaké technické podmienky ako na každom inom veľkom festivale v Čechách alebo na Slovensku. Ľudia nám tlieskali, odviazali sa – páčilo sa im to a to je dôležité. Argentínčania sú plnokrvníci, presne ako všetci Juhoameričania, takže z toho bola poriadna párty – ľudia tam vyslovene žiarili.

Ako sa má speváčka Tonya Graves, keďže momentálne čaká potomka?

Má sa fajn - držíme jej palce, aby všetko vyšlo tak, ako má. Na tomto koncerte ju zastupovala Tereza Černochová, ktorá spieva o dosť vyššie než Tonya, takže si musela prehodiť party o oktávu vyššie. Spievalo sa mi s ňou skvele – poznáme sa už niekoľko rokov a je to moja najlepšia kamarátka, takže sme už dávno prepojení vo všetkých ohľadoch. (smiech).

Ako pokračujú práce na novom albume?

Veľmi aktívne, zohnali sme zaujímavých hostí, ako napríklad Glena Hugesa, jednáme s Ashleym Slaterom – spevákom Freak Power a okrem toho čaká našich fanúšikov jeden bombónik, ktorý dúfame, že vyjde. Okrem toho máme už po hudobnej stránke hotových 15 pesničiek, a momentálne pracujeme na textoch, pričom dúfame, že sa tento album objaví na trhu už na konci tohto roku. Okrem iného sa môžete tešiť aj na nový videoklip...

Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Monkeybusiness.cz

Súvisiaci interpreti: Monkey Business