Vydavateľstvo Supraphon prichádza s albumom, ktorý ponúka dvadsaťjeden piesní Hany Zagorovej z obdobia rokov 1969 až 2009. Všetky texty na albume si napísala samotná speváčka. Popri známych hitoch obsahuje album aj dve novinky v podobe skladieb 'Bodegita' a 'Z nebe pláče déšť'. Pri príležitosti novej kolekcie nahrávok sme pripravili aj nasledujúci rozhovor. Tieto premiéry sú úplne iné, náladou, tempom, atmosférou...

Vydavateľstvo Supraphon prichádza s albumom, ktorý ponúka dvadsaťjeden piesní Hany Zagorovej z obdobia rokov 1969 až 2009. Všetky texty na albume si napísala samotná speváčka. Popri známych hitoch obsahuje album aj dve novinky v podobe skladieb 'Bodegita' a 'Z nebe pláče déšť'. Pri príležitosti novej kolekcie nahrávok sme pripravili aj nasledujúci rozhovor.

Tieto premiéry sú úplne iné, náladou, tempom, atmosférou...

To je pravda. Taktiež sa ľudia, moji poslucháči, rozdelili do dvoch táborov. Prví uprednostňujú Bodegitu a druhí Z nebe pláče déšť. Je to veľmi zvláštne.

Do ktorého tábora by ste ako poslucháčka patrili vy?

Do žiadneho. Nie som objektívny poslucháč. To máte asi tak, akoby ste sa matky pýtali, ktoré zo svojich detí má radšej. Avšak vznik týchto piesní bol rozdielny. Jiří Zmožek napísal hudbu, poslal mi demonahrávku a ja som až na melódiu napísala text. Tak vznikla pieseň 'Z nebe pláče déšť'. Jirka Březík si naopak z mojich básní vybral 'Bodegitu' a zhudobnil ju. S tým som teda nemala vôbec žiadnu prácu.

Ktorý z uvedených spôsobov máte ako textárka radšej?

Ťažko povedať. Skladatelia sú ale radi, keď môžu najprv napísať melódiu a až k nej sa napíše text. Je iba málo tých, ktorí to robia opačne. A jedným z nich je práve Jirka Březík.

Začali ste písať texty preto, že ste ich potrebovali z vnútorných pohnútok?

Cítila som potrebu písať básničky a písala som ich skutočne od detstva. Ale prvý piesňový text - alebo jeden z prvých - som napísala preto, že som ho potrebovala. Chcela som spievať pesničku 'Hany' a český text k nej nebol. Boli sme s Flamingom v zahraničí a vtedy mi skutočne nezostávalo nič iné, než si text napísať.

Spomínate si na svoj úplne prvý text?

Nie som si úplne istá, ale možno to bola práve pieseň 'Hany'. 'Mrtvou lásku', to bol jeden z tých prvých, som napísala až potom.

Píšete texty skôr na základe vlastných pôžitkov alebo na témy, ktoré sa vás bezprostredne netýkajú?

Väčšinou píšem o témach, ktoré sa ma bezprostredne netýkajú. Vychádzam ale z nálad alebo z nápadov, ktoré prídu po vypočutí hudby, ktorú dostanem. Nie som veľmi veľký pisár, čo sa textov týka, nepíšem ich veľa. Vždy sa smejem, keď ma niekto nazve textárkou. Tak to nie je. Texty píšem minimálne a vždy pre pesničky, o ktorých som presvedčená, že sa mi skutočne páčia. A potom si samozrejme píšem text tak, aby sa mi dobre spieval.

Ale v 'Hany' možno trochu tej osobnej skúsenosti bolo...

Asi áno, ale je skutočne nespájam písanie s prežitkami. Pamätám sa, ako som veľmi zranila niektorých poslucháčov, ktorí si mysleli, že som napísala text k piesni 'Maluj zase obrázky'. Písali mi, aby som si z toho nič nerobila, že sa im stalo niečo podobné, že láska odišla bohviekam. Vtedy som im musela napísať, že ten text som nenapísala ja. Bolo to smutné, dokonca sa snáď aj trocha urazili. Hovorili, že som tú pieseň spievala tak presvedčivo, že si mysleli, že mám rovnaký problém ako oni.

Koľko textov ste počas svojej kariéry napísali?

Ja som ich nepočítala, ale urobil to môj fanklub. Je ich cez osemdesiat.

To vôbec nie je málo...

Ale je. Vzhľadom k tomu, že som dodnes naspievala asi sedemstodeväťdesiat piesní, tak je to predsa len malé percento.

Koľko z tých osemdesiat textov bolo určených pre iných interpretov?

Odhadujem, že asi tak päť–šesť. Najviac ich bolo pre Karla Gotta. Potom som písala napríklad pre Standu Hložku, Michala Penka a Lindu Finkovú – ale to malo konkrétny dôvod. Potrebovala som, aby v televíznom programe, ktorý som pripravovala aj scenáristicky, spievali určité konkrétne texty.

Spievajú sa vám lepšie texty, ktoré si sama napíšete?

To sa nedá povedať. Keď je text dobrý a ide mi do pusy, spieva sa mi dobre, nech je od kohokoľvek. Samozrejme, že svoje texty si píšem pre seba, a tak si v nich rovno odpustím slovo alebo slovné spojenie, o ktorom by som s iným autorom polemizovala. A všeobecne radšej píšem a spievam piesne pomalšie.

Väčšinou, ako ste už povedali, píšete texty na hudbu. Vyžaduje si to niekedy od skladateľov, aby kvôli vášmu textu niekde ubrali alebo pridali tón?

Nie, prácu druhých si ctím. Hovorím si: ja premýšľam v texte o každom slove, skladatelia určite o každej note. Ich prácu by sme mali rešpektovať.

Máte nejaké texty v šuplíku?

Nepíšem piesne do šuplíka. Vôbec. Keď som vydávala knižku básničiek, tak som do neho siahla, nové som ale napísala jedným dychom.

Text: Miroslava Kuracinová
Foto: HanaZagorova.cz

Súvisiaci interpreti: Hana Zagorová