V sobotu 23. januára 2010 sa v bratislavskom A4 – nultom priestore (Námestie SNP 12) predstaví v rámci zábavného večierku s hudbou a ne*hudbou fajnšmekrom známy projekt Marka Spybeyho Dead Voices on Air. O deň skôr, v piatok 22.1., si jeho koncert budú môcť vychutnať aj návštevníci žilinskej Stanice.

Pri tejto príležitosti prinášame krátky rozhovor s týmto príjemným človekom a zaujímavým producentom, ktorý spáchal cez email autor vystupujúci pod prezývkou FKT.

Tešíš sa na Slovensko?

Toto je môj druhý výlet na Slovensko. Podľa mňa najlepšie publikum je na miestach ako je Slovensko. Ak žijete v New Yorku, máte veľmi veľa možností vidieť rôzne kapely, ale publikum je tam z toľkého výberu znudené a zhýčkané. Tiež si myslím, že niektorí ľudia, ktorých som stretol na Slovensku, skutočne chcú umeniu pomôcť, hovoriť o hudbe a o umení a podporovať jeho tvorbu. Máte kultúrne dedičstvo. Síce mám rád New York, ale oveľa radšej budem vystupovať v Bratislave. Hlavne, keď si spomeniem, ako srdečne sme boli prijatí s Beehatch. Naša hudba ľudí zaujala a s niektorými sme sa aj zoznámili a spriatelili. Bratislava a Praha boli naše najlepšie vystúpenia a mám radosť, že sa sem opäť vraciam.

Aký bude tvoj set?

Myslím, že pracujem princípom skupiny Kraftwerk, čo v podstate znamená, že menej je niekedy viac. Ak vidíte Kraftwerk na pódiu, tak si všimnete, že dokážu tvoriť hudbu s obmedzeným množstvom vybavenia. Toto do určitej miery ovplyvňuje spôsob, akým sa pripravujem na vystúpenia. Potrebujem byť schopný dať dokopy koncert, pri ktorom mám pocit, že pracujem a ak sa nebudem sústrediť, moja hudba bude znieť strašne! Musím počítať s tým, že sa vždy prihodí aspoň jedna krásna nehoda. Takže si nechávam možnosť hrať, alebo púšťať zvuky zo starých nahrávok a pritom vytvárať nové verzie na každom koncerte.

Momentálne sa vo väčšej časti môjho setu sústreďujem na nedávnu tvorbu, konkrétne z dvoch posledných albumov. Zahrám aj niekoľko známejších skladieb a budem aj spievať. A čo sa týka remixu skladby 'Base Metal' - myslíte, že by som prešiel celú tú dlhú cestu až na Slovensko zahrať koncert pre mojich priateľov, o ktorých viem, že milujú Download, bez toho, aby som zahral 'Base Metal'? Ale už nebudem ďalej nič prezrádzať. Keď si pôjdem v marci v USA zahrať s chlapcami z Download pár koncertov, 'Base Metal' hrať nebudem, ale v Bratislave, Žiline a Prahe? Počkajte si a uvidíte!

Čo ťa inšpiruje pri tvorbe?

Myslím, že sa to v čase mení. Vždy som bol zaujatý spontánnosťou, momentom skutočnej invencie. Vo väčšine vecí som vášnivý, aj moja hudba je veľmi prepojená s emóciami. Pokúšam sa používať moju hudbu k tomu, aby som videl svet. Na spôsob silných okuliarov, alebo mikroskopu. Ale vždy vidím svet len svojimi očami, takže sa nesnažím tlmočiť žiadne posolstvo. Verím tomu, že moja hudba oslovuje hlavne tých, ktorí si ju dokážu voľne interpretovať.

Po tom všetkom, čo som povedal, môj nový album 'The Silent Wing', ktorý čoskoro vyjde na vinyle u Tourettes Records v Amerike, je založený hlavne na tomto koncepte. Moje pocity boli inšpirované predovšetkým ženami spojenými s Frakciou Červenej armády (RAF - Rote Armee Fraktion, pozn. prekl.) v Nemecku v 70-tych rokoch. Novinárky, umelkyne, matky, študentky - ktoré sa z akéhokoľvek dôvodu natoľko politicky zaktivizovali, až boli ochotné viesť vojnu proti štátu. Niektoré z týchto žien boli väznené, niektoré zomreli a niektoré sa stali známymi, ako napr. Ulrike Meinhofová a Gudrun Enslinn. Samozrejme moja hudba je veľmi abstraktná, ale v tom čase som čítal knihy o RAF a vždy som sa zaujímal o nemeckú hudbu a umenie daného obdobia, bol to projekt, ktorým som sa cítil byť priťahovaný.

Ktoré tvoje projekty sú momentálne živé a ako si organizuješ čas medzi nimi?

Stále sa hlboko ponorím práve do projektu, na ktorom robím a dokážem sa celkom oddeliť od tých ostatných, ktoré sú už dokončené. V tomto čase mám dva hlavné záujmy: DVOA a Reformed Fraction, obidva sú veľmi aktívne. Zároveň verím, že Beehatch ešte neskončil, len momentálne nenahrávame. Ďalej spolupracujem na mnohých spoločných projektoch, kde sú albumy v rôznych štádiách rozpracovanosti.

V marci v USA budem hrať 4 koncerty s cEvinom Keyom, cEvin bude mať DJ set a ja zahrám koncert DVOA. Na dvoch z týchto koncertov sa k nám pridá aj Phil Western, ktorý si tiež zahrá set a potom vystúpime ešte všetci spoločne. Toto je veľmi vzrušujúce a aj spôsob akým k tomu došlo bol veľmi, veľmi zaujímavý.
Mám veľkú slobodu v tom, čo robím, takže niekedy začnem jeden projekt a zistím, že tá hudba sa viac hodí k niečomu inému, a tak to urobím po svojom. Nemám rád termíny a nerád dokončujem veci pod časovým tlakom. Myslím, že takto by som robil nezáživnú hudbu.

Článok a foto pre Hudba.sk poskytla Lenka Bednárová z A4 - nultého priestoru.