Prešovská skupina Raindown vznikla v roku 2004. Od tej doby stihla vydať dva štúdiové albumy a niekoľkokrát zmeniť zostavu. Okrem toho sa jej skladby objavili na kompilačných projektoch 'Pocta Jarovi Filipovi' a 'Mladá vlna'. V týchto dňoch intenzívne pracuje na dokončení svojho tretieho albumu. Aj o tomto nám porozprával líder Peter Debnár.

V súčasnosti ako kapela pracujete na novom albume. V akom štádiu sa teraz práce na ňom nachádzajú?

Momentálne je album vo fáze "skoro dokončovania". Dohrávame ešte štyri skladby, hráme sa so zvukmi a detailmi, aranžujeme a ostáva mixáž a mastering. V polovici februára nás čakajú intenzívne dva týždne v štúdiu.

Od vydania predchádzajúceho albumu 'Svet na míle' ubehli dva roky. Kedy sa vám začali rodiť v hlave nové nápady?

V decembri 2008 sa začali rodiť prvé nápady, a to bol aj bod, kedy sme sa rozhodli natočiť ďalší album. Vedeli sme, že jediný voľný termín v štúdiu je september a december 2009, preto sme sa systematicky venovali tvoreniu nových pesničiek.

V tom istom roku ste sa stihli podieľať na projektoch 'Pocta Jarovi Filipovi' a 'Mladá vlna'. Sú to dva odlišné projekty, a teda, predpokladám, aj dve cenné skúsenosti.....Čo vám to ako kapele prinieslo?

Áno, bol to veľmi zaujímavý rok. Predovšetkým za to ďakujeme Ivanovi Táslerovi, ktorý bol iniciátorom týchto dvoch projektov a Petrovi Riavovi za Mladú vlnu. Pre mňa osobne, ale aj pre kapelu to bola veľká skúsenosť a možnosť sa zviditeľniť. V každom prípade, nás takéto možnosti motivujú robiť veci ďalej a zodpovednejšie.

Koncom roka 2008 kapelu opustili dvaja členovia a boli nahradení novými. Ovplyvnila zmena zostavy hudobné smerovanie Raindown?

Áno, kapelu opustil Lukáš Kolivoška (basgitara) a Miloš Humeník (gitara). Bolo to ťažké obdobie, pretože nie vždy sa dá robiť to, čo nás baví a napĺňa a aj chalani sa museli rozhodnúť a museli ísť ďalej. Teraz to spätne vidím ako vývoj tejto kapely. Týmto ďakujem Lukášovi, ktorý do kapely odporučil veľmi šikovného bubeníka Eduarda Kissa a na basgitare ho vymenil Tomáš Durkáč. Prišiel moment, kedy sme začali úplne odznova, noví ľudia, nové názory, postoje a nové pesničky. Trvalo nám pol roka, kým sme sa zohrali, a to nie len po hudobnej stránke, ale aj po ľudskej a naladili sme sa na rovnakú vlnovú dĺžku.


Raindown - 'Kingdom Come' (z albumu 'Svet na míle', 2007)

Vráťme sa k chystanému albumu. Viem, že ho nahrávate v štúdiu Studio7 Recording. Ako vznikla spolupráca Raindown s Rasťom Pappom?

Haha, tak toto je trochu úsmevné, pretože Rasťa som vôbec nepoznal, ale poznal som Vlada "Randyho" Gnepu, jeho spoločníka a zároveň producenta. Keď sme uvažovali kam ísť nahrávať, bolo Studio7 ako ďalšia výzva. Hľadali sme iný zvuk a inú atmosféru. A to štúdio spĺňalo všetky podmienky. Pracuje sa tam naozaj veľmi príjemne.

Váš predošlý album produkoval Ivan Tásler. Je tomu tak aj pri chystanej novinke?

Nie, na tomto albume sa producentsky podieľa Vladimír "Randy" Gnepa (Katka Knechtová, Peha, Komajota, Nocadeň...).

Texty a hudba. Kto sa pod tieto dve zložky podpísal?

Texty slovenských skladieb písal Jozef Husovský, dve anglické skladby otextovala Mirka Roguľová a ja som otextoval jednu slovenskú skladbu. Hudbu sme tvorili a aranžovali spoločne s chalanmi.

Existuje pracovný alebo už dokonca finálny názov albumu? Kedy sa naň môžeme tešiť?

Album sa bude volať Inkognito. Verím, že vyjde na jar 2010.

V súčasnosti sledujeme z každej strany promo na Eurosong 2010. Vás takáto forma prezentácie neláka? Predsa len, sleduje to množstvo divákov, je tam šanca predstaviť sa v zahraničí...

Lákala nás, ale bohužiaľ nás nevybrali. Takže ideme ďalej, tak ako doteraz a budeme sa snažiť priblížiť sa k ľuďom koncertovaním.

Keď už som spomenula to zahraničie... S debutovým albumom 'Lonely' naspievaným v angličtine sa vám podarilo prekročiť hranice Slovenska a zahrať si napríklad v Nemecku. Dá sa také niečo dosiahnuť aj so slovenskými textami? Zopakovalo sa to s albumom 'Svet na míle'?

Nie, to sa už nezopakovalo. Bolo to určité obdobie, keď sa nás ujal manager a líder kapely Heaven's Shore, Daniel Shaw. Naša spolupráca skončila v roku 2006.

Ak by si mal zhodnotiť album 'Inkognito', aký podľa teba zatiaľ je? Dá sa niečím popísať jeho atmosféra, tematické zameranie, či hudobné smerovanie?

Tento album bude veľmi osobný, texty sú prevažne o vzťahoch, láske, rozchodoch.... Je to také čistenie duše. Vystihuje život každého z členov tejto kapely, pretože sme zažívali veľmi podobné životné situácie. A čo sa týka posúdenia hudby, to už je na poslucháčoch, ktorí si toto CD kúpia. Osobne si myslím, že sa majú na čo tešiť.

--
Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Peter Berko

Súvisiaci interpreti: Raindown