Deti majú na festivale Pohoda stage, ktorého program im môžu závidieť aj dospelí. Hudba, divadlo, tanec, workshopy a mnohé ďalšie aktivity od rána do večera. Pri príležitosti Dňa detí Pohoda zverejňuje kompletný program. Predstavia sa etablované zoskupenia ale aj úplné novinky vrátane novej "all-star kapely" Toddler Punk.

"Detská superskupina", ktorej členmi sú hudobníci z kapiel Diego a Billy Barman, predstaví nové pesničky pre malé i väčšie deti (od 3 do 10 rokov), ktoré vychádzajú spolu s knihou Moniky Kompaníkovej. Celý projekt bude zároveň na Pohode aj pokrstený. V piesňach prvého albumu, ktorým sa Toddler Punk uvádza, budete môcť počuť aj hosťujúcich spevákov: Juraja Benetina, Tomáša Slobodu či Dorotu Nvotovú.

Prečítajte si: Keď sa otec trápi pri obliekaní gatí: Toddler Punk robí detskú tvorbu inak


Family Park na Pohode ponúkne aj vystúpenie trenčianskej stálice DFS Kornička, predstaví sa Orchester ZUŠ Trenčín a zbor Piarissimo a Recyklovaný orchester pripraví hlučný interaktívny happening na nástrojoch vyrobených z odpadu. A to je len hudobná časť programu.

Deti roztancuje Laci Strike a jeho Street Dance Academy či živelný rómsky súbor Savorenge. Mimoriadne pestrý bude aj divadelný program Pohody 2019. Deti sa môžu tešiť na Cisárove nové šaty v podaní Nového divadla, vtipno-edukačnú inscenáciu divadla SpozaVoza o živote Nikolu Teslu, oceňovanú bábkohru Divočiny od zoskupenia ODIVO, eko-príbehy Braňa Jobusa Zberný dvor, interaktívne Rozprávky z červenej ponožky v podaní Bratislavského bábkového divadla i na Veselú cirkusovú školu v podaní prvej slovenskej školy moderného cirkusu CirKus-Kus.

Súčasťou programu Family parku je aj sprievodný program a rôzne workshopy. Deti sa naučia, ako sa vynájsť s Jankom Hraškom, ako si vyrábali odevy naši starí rodičia a EDUdrama im umožní zažiť život nanečisto. Chýbať nebudú ani ekologické témy - pri workshope pletenia sa naučia vyrábať odličovacie tampóny z bambusu či recyklovať obnosené tričká, naučia sa veľa o slovenskej prírode a veľrybej speváčke Gréte pomôžu vyčistiť more. Aj tento rok budú vo Family parku Montessori aktivity, joga, hrnčiarsky kruh, CirKus-Kus či Stan plný hudby.

Návštevnosť rodín s deťmi na Pohode každým rokom rastie, a tak bude Family Park opäť o niečo väčší. Po vypredaní kapacity Camping Family parku a Family & Silent Campu sa produkcii festivalu podarilo mierne rozšíriť druhý spomínaný priestor. Od piatka je tak v predaji ďalších 150 miest na stanovanie v tejto zóne (viac info).

O hudobných účinkujúcich vo Family Parku si môžete prečítať viac v nasledujúcich riadkoch, ešte viac podrobností o programe Family Parku nájdete v novinkách na oficiálnej stránke festivalu www.pohodafestival.sk.


Detský folklórny súbor Kornička vznikol v roku 1999. Spočiatku malý kolektív sa rozrástol a dnes ho tvorí približne 140 detí vo veku od 6 do 16 rokov z Trenčína a okolia. Venuje sa poznávaniu a zberu materiálu výlučne z obcí v okolí Trenčína. Dôraz kladie na osvojenie si princípov tanca, spevu, hudby a prirodzený detský prejav. Počas svojej relatívne krátkej 20-ročnej existencie sa súbor stal výrazným reprezentantom regiónu na najvýznamnejších slovenských folklórnych festivaloch (Východná, Myjava, Detva ...), ale aj na mnohých festivaloch v zahraničí.

Savorenge je spevácky súbor Základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským z Moldavy nad Bodvou. Jeho vznik inšpiroval zážitok z vystúpenia rómskych detí českého zboru Idy Kelarovej, Čhavorenge (tiež vystúpi na Pohode, na jednom z veľkých pódii aj s Českou filharmóniou). Záujem detí pridať sa k zboru bol veľký, a tak sa postupne rozrástol až do počtu 50 detí. Popri speváckom zbore vznikla aj kapela zo žiakov ZUŠ z hudobných odborov.

Na verejnosti sa Savorenge prvýkrát predstavil po prvýkrát v decembri 2018 v rámci vianočného koncertu a už v apríli vystúpil v Bratislave na pozvanie americkej ambasády pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. Savorenge zaspieval tiež prezidentovi Kiskovi. Vďaka pozvaniam na vystúpenia získavajú rómske deti nesmierne silné zážitky, dostávajú príležitosť spoznávať svet a lámať bariéry segregácie podnietenej generačnou chudobou osady, z ktorej pochádzajú.


Komorný orchester ZUŠ Trenčín má viac ako 50-ročnú tradíciu a aktuálne funguje pod taktovkou dirigentky Aleny Piatkovej. Zbor Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého v Trenčíne, Piarissimo, vznikol v roku 1990. V roku 1999 sa z bežného zboru vyprofiloval na klasický miešaný zbor, ktorý interpretuje viac hlasné svetské i duchovné skladby rôznych štýlových období - od gregoriánskeho chorálu, cez renesanciu, baroko až po súčasnú modernú duchovnú a svetskú hudbu.

Recyklovaný orchester: Beat box

Beat box? Čo je to Beat box? Udieracia krabica predsa! Alebo že by nie? Interaktívny koncert a parádny hlučný happening s deťmi, ktoré počas dvoch dní navštívia "Stan plný hudby" a vyrobia si tam hudobné nástroje. Nástroje sa budú vyrábať z odpadu, a preto vytvoria jedinečný Recyklovaný orchester. Realizátori: Michal Svorada a Ján Papulák

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Martina Mlčúchová