Hudobný festival Viva Musica! je už šestnásť rokov neoddeliteľnou súčasťou leta v Bratislave a, hoci v upravenom režime, aj tento rok svojim návštevníkom prinesie exkluzívne hudobné zážitky. S heslom "svetovo slovenská Viva" ponúkne počas celého augusta minimálne desať koncertov na šiestich magických miestach v centre Bratislavy.

Otvárací koncert 16. ročníka festivalu sa uskutoční 1. augusta na Nádvorí Starej radnice a prinesie premiérové spojenie excelentných slovenských umelcov, ktorí už niekoľko rokov žijú a pôsobia v zahraničí. Huslista Dalibor Karvay a kontrabasista Roman Patkoló uvedú spoločne s klaviristom Danielom Buranovským virtuózne diela svetovej hudobnej literatúry, okrem iného aj slávne Štyri ročné obdobia v Buenos Aires argentínskeho hudobného skladateľa Astora Piazzollu v úprave pre husle, kontrabas a klavír.

"Som veľmi rád, že budem môcť vystupovať s Daliborom Karvayom a Danielom Buranovským na festivale Viva Musica!. Tento prestížny festival bude slnkom pre Slovensko po ťažkých časoch korona krízy," uviedol Roman Patkoló, ktorý na festivale vystúpi prvýkrát.


Festivalovú štafetu prevezme 4. augusta ďalší výrazný talent, ktorý sa na Slovensko v lete vráti zo zahraničia, konkrétne z Paríža, kde žije a pôsobí. Klarinetista Martin Adámek patrí i napriek svojmu mladému veku medzi svetovú interpretačnú špičku. Je laureátom niekoľkých medzinárodných súťaží a členom prestížneho súboru súčasnej hudby Ensemble intercontemporain, ktorý na festivale vystúpil v roku 2018. Na koncerte v záhrade legendárneho Domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici ho doplnia klaviristka Alena Hučková a violončelista Andrej Gál.


Sólové recitály aj netradičné spojenia

V záhrade Domu Albrechtovcov okrem Martina Adámka vystúpia ďalší dvaja umelci, ktorí hudbu prepájajú s rôznymi inými performatívnymi či vizuálnymi prvkami. V utorok 11. augusta sa predstaví operný spevák, režisér, scénograf a konceptuálny umelec Peter Mazalán, ktorý sa venuje najmä autorským intermediálnym projektom prepájajúcim klasickú piesňovú literatúru so súčasnými divadelnými a performatívnymi technikami. Jeho najnovší projekt Zimná cesta (Winterreise) vychádza z piesňového cyklu Franza Schuberta a je zároveň príspevkom k diskusii o téme autizmu. Na koncerte ho uvedie v spolupráci s klaviristom Petrom Pažickým a herečkami Janou OľhovouAnnamáriou Janekovou. 



Spojenie hudby a vizuálneho umenia na festival prinesie Dalibor Kocián alias Stroon, ktorý svoje koncerty vždy prispôsobuje miestu, času a divákom. "Veľmi sa na koncert teším, aj kvôli prostrediu a konceptu, aký sme vymysleli. Bude to skvelý audiovizuálny zážitok. Budem hrať prierez mojou tvorbou, čo znamená akustické kompozície, staršie elektroakustické skladby, solárne prelúdiá a, samozrejme, aj skladby z nového albumu Temple Timbre Embers, na ktoré sa teším asi najviac," povedal Stroon.

Site-specific koncert v záhrade Domu Albrechtovcov je naplánovaný na 18. augusta a zaznie v spolupráci s vizuálnym expertom Jakubom Pišekom, známym pod umeleckým menom VJ Kubriel.

Prečítajte si aktuálny rozhovor: Stroon: Sústreďujem sa na pozitívne veci a formujem si tak svoj život


Päticu doteraz zverejnených festivalových koncertov doplní huslista Milan Paľa, neprehliadnuteľný zjav na hudobnej scéne, ktorého odborná verejnosť právom radí medzi elitu svetových interpretov mladej generácie. S klaviristom Ladislavom Fančovičom v rámci koncertu v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca uvedú 25. augusta diela z tvorby Dmitrija Šostakoviča, Jevgenija Iršaia a Mieczysława Weinberga.


Prehľad doteraz zverejnených koncertov 16. ročníka Viva Musica! festivalu: 

1. 8. - Nádvorie Starej radnice – KARVAY, PATKOLÓ, BURANOVSKÝ
4. 8. - Záhrada Domu Albrechtovcov – MARTIN ADÁMEK: RECITÁL
11. 8. - Záhrada Domu Albrechtovcov – PETER MAZALÁN: ZIMNÁ CESTA
18. 8. - Záhrada Domu Albrechtovcov – STROON & VJ KUBRIEL 
25. 8. - Zrkadlová sieň – PAĽA, FANČOVIČ

Ďalšie koncerty a informácie budú postupne zverejňované na oficiálnych stránkach festivalu www.vivamusica.sk a www.facebook.com/vivamusicafestival.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Zmena programu a účinkujúcich vyhradená. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu Viva Musica! poskytli Matúš Maderič a Janka Kubandová. Tlačovú správu sme upravili.