Kritikami vysoko hodnotená britská speváčka a skladateľka Birdy ohlásila nový album s názvom Fire Within, ktorého oficiálny dátum vydania bude 23. septembra. Pieseň Wings je jeho prvým singlom a práve dnes má celosvetovú premiéru.

Sama Birdy, vlastným menom Jasmine van den Bogaerde, o svojej novinke povedala: "Bolo to neuveriteľných pár rokov, odkedy som vydala svoj debut v roku 2011. Píšem nové piesne a som nesmierne nadšená z toho, že ich môže počuť toľko ľudí. Piesne vychádzajú priamo z môjho srdca."  

Vývoj značí gitara

Útla tínedžerka zložila a otextovala všetkých 11 nových piesní. V štúdiu pritom spolupracovala so silnými producentmi. Pomáhali jej: Ryan Tedder (Beyonce), Dan Wilson (spoluautor a producent piesne Someone Like You od Adele), Rich Costey (Muse, Arctic Monkeys, Sigur Ros) a Ben Lovett (Mumford & Sons). S týmito pánmi spolupracovala aj v minulosti.
Pri nahrávaní boli ďalší skvelí muzikanti: basgitarista skupiny Rage Against The Machine Timmy C, Paul Jackson Jr. a Omar Hakim (Daft Punk). Sedemnásťročná speváčka však prešla pri nahrávaní albumu od klavíra ku gitare a ukázala tak ďalší rozmer svojho hudobného nadania.   

V nových piesňach Wings a No Angel sa vracia k svojim obľúbeným témam lásky a vášne. Poukazuje na to, že za dva roky od svojho debutu aj ona sama prešla vývojom, vyrástla a už nie je malým dievčatkom (časť textu piesne No Angel: "Nie som žiaden anjel a ani som nikdy nebola"). Je z nej umelkyňa s názorom, ktorá má čo povedať a dokonca aj samotný názov albumu Fire Within pomenúva jej neutíchajúcu vášeň pre tvorbu nových piesní, ktoré venuje svojim fanúšikom na celom svete.


Birdy sa objavila na scéne v roku 2011, keď sa jej éterický debut (cover piesne Bona Ivera) z albumu Birdy, na dlhý čas usadil v playlistoch rádií na celom svete. To vtedy z 15-ročného dievčaťa urobilo jednu z najdôležitejších britských skladateliek a speváčok súčasnosti. V Anglicku a Írsku získala za pieseň Zlatú platňu, vo Francúzsku, Belgicku a Švajčiersku to však bola už Platinová platňa, v Holandsku dokonca trojnásobná a o rok neskôr získala päťnásobnú Platinu aj v Austrálii. Nasledujúci singel People Help The People, ktorý sa hral aj v slovenksých rádiách, svojimi státisícovými predajnosťami len potvrdil, že záujem fanúšikov o ňu je skutočný.  

Tracklist štandardnej edície albumu Fire Within:

1 Wings 
2 Heart of Gold 
3 Light Me Up 
4 Words as Weapons 
5 All You Never Say 
6 Strange Birds 
7 Maybe 
8 No Angel 
9 All About You
10 Standing In The Way of The Light 
11 Shine 

Tracklist deluxe edície albumu:

12 The Same
13 Dream
14 Older
15 Home

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Zuzana Štelbaská z Forza Music.

Súvisiaci interpreti: Birdy