Máme za sebou ďalší mimoriadne plodný týždeň. Novinky predstavili napríklad aj Code Orange, Dillinger Escape Plan, Killer Be Killed, či Limp Bizkit. Aké sú? Klikajte a dozviete sa!

Magnet týždňa

Už zajtra vyjde kapele Code Orange (predtým Code Orange Kids) nový album I am King. Keďže táto informácia prešla médiami tak trochu bez povšimnutia, skúsim to napraviť aspoň takto. Debutový album pod novým názvom kapely je skvelou hardcoreovou nahrávkou, aj keď so značným metalovým podtónom. Celý album je brutálny, temný, miestami s industriálnymi prvkami a aj vďaka tomu, že má len málo cez 30 minút, si ho viete vychutnať na jedno sústo. Keby sa moderné hardcore-ové a metlacore-ové kapely aspoň trochu inšpirovali touto novinkou, bol by som nadmieru šťastný. I am King je pre mňa jedným z horúcich kandidátov na album roka. (pm)


Šrot týždňa

Limp Bizkit zverejnili video k ich nedávnej hudobnej novinke Endless Slaughter. Ak ste si mysleli, že všeobecne nudný song zachráni aspoň dobrý klip, mýlili ste sa. (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Ide na mňa jesenný hudobný ošiaľ. Najlepší čas na počúvanie našej obľúbenej muziky, ako keby sa vtedy hlbšie vrývala do duše. Novinka od Novembers Doom je v tomto roku zásah do čierneho. Kandidát na veľmi časté točenie v mojom prehrávači v najbližších týždňoch.


Rovnaké to mám s novinkou od skvelých Sólstafir. Vďaka nim som zažil príjemný islandský víkend. Ich nový album má naozaj veľké čaro.


A teraz trochu mäsiarčiny. Obituary šokovali na Brutal Assaulte, a naozaj som nečakal, že ešte niekedy budú takto dobre, energicky a s chuťou hrať. Možno za to môže ich nový album. Vedia, že sa podaril. Prvá skladba z neho znela výborne na Brutalčeku, rovnako je to aj teraz. Naozaj to bude dobrý album.


Keď som už spomínal festival Brutal Assault, nezaškodí si občas pripomenúť atmosféru letnej festivalovej sezóny. Slayer boli skvelí. Ako na Brutale, tak aj na Wackene.


Prvé septembrové vydanie metalovej show Headbanger_FM bude o plánoch na jeseň a zimu a novej hudbe. Výnimočne žiadni hostia, o to viac kvalitnej muziky si stihneme zahrať. Začíname ako vždy v pondelok o 22:00 na verejnoprávnom Rádiu_FM.

Novinky

Koncom týždňa Blabbermouth zverejnil smutnú správu o smrti basgitaristu Tima RAWBIZ Williamsa. Tim hrával posledné 4 roky s kapelou Suicidal Tendencies. Okolnosti jeho smrti nie sú známe. (pm)


Vypočujte si celý nový album famóznych islandských cowboyov Sólstafir. S piatym štúdiovým albumom prišli po trojročnej pauze od Svartir Sandar. Na stránke Noisey nájdete k streamu aj rozhovor s lídrom Aðalbjörnom "Addim" Tryggvasonon, kde sa dozviete okrem iného aj to, ktorá je najväčšia kapela v rockovej histórii. Možno pre Vás to bude po vypočutí práve Sólstafir. Ich hodinová meditácia sa volá Ótta. (ak) 

Chápem, že nie všetkým sa páči hudba, ktorú robia The Dillinger Escape Plan. Jedno im ale musíte nechať. Chalani sú celkom kreatívni a neboja sa trochu experimentovať. Príkladom môže byť napríklad novinka Rage, ktorá sa objaví na výberovke CONS EP Vol. 2. Nie je to prvýkrát, čo si na pomoc zavolali rappera. V minulosti už prerobili Fight the Power spolu s Public Enemy. Tentokrát sa k nim pridal Jarren Benton. (pm)



Nové video predstavila grupa Killer Be Killed. Pochádza z  rovnomenného debutu a je k jednej z ich najlepších skladieb – Snakes of Jehovah. (pm)


Aj industrialisti Mushroomhead zverejnili nové video. K skladbe Out of My Mind zvolili príznačný doprovod v podobe pseudo-nacistických uniforiem. Song pochádza z albumu The Righteous & The Butterfly, ktorý je už nejakú chvíľu vonku. (pm)


Definovať štýl, aký hrá kapela Pitch Black Forecast, nie je úplne jednoduché. Je to niekde na pomedzí thrashu a hardcoreu. Možno vám ale bude stačiť, že v nej na bicích hrá Gene Hoglan (Strapping Young Lad, Death, Dark Angel, Testament) a vokály má na starosti Jason Popson (a.k.a. J Mann z Mushroomhead). Ešte dodám, že na prerábku skladby So Low na pomoc prišiel aj Randy Blythe z Lamb of God. Fajn parta. (pm)


Závan tradičného deathu k nám tento týždeň prišiel od Nemcov Morgoth, ktorí vydali EP God Is Evil. Nižšie nájdete rovnomenný song. (pm)


Fanúšikovia Evanescence, respektíve hlasu ich speváčky Amy Lee si môžu vypočuť novú skladbu od tejto hudobníčky. Push the Button pochádza z albumu Amy Lee featuring Dave Eggar: Aftermath, čo je soundtrackový album k filmu War Story, ktorý mal premiéru v januári. Album vyšiel teraz, 25. augusta. Tvorba na tomto CD sa úplne odlišuje od toho, čo Leeová robila so svojou kapelou. Podľa citácií stránky Blabbermouth dvojica Lee-Eggar chystá ďalšiu spoluprácu. Čo sa týka jej domovskej kapely, tá nateraz stále leží úhorom. (ak)


Švédska formácia The Haunted 25. augusta taktiež vydala novinku, ôsmy dlhohrajúci album Exit Wounds. V kapele fixurujú len dvaja pôvodní členovia od založenia v roku 1996, Gitarista Patrik Jensen a basák Jonas Bjorler. Doleuvedený videoklip Cutting Teeth nie je nič extra, no skladba je pekne brutálna. (ak)


Americkí progresivisti The Contortionist pripravili už svoju tretiu štúdiovku, ktorej sa dočkáme koncom septembra. Príjemne vláčna a melodická hudba vo vypätých refrénoch kontastuje s tvrdším zvukom. Video je poetické plné prírodných motívov. Frontman Mike Lessard chcel v klipe zachytiť krásu svojho domova, ktorý je preňho veľkým zdrojom inšpirácie. Nový album The Contortionist sa volá Language. (ak)


Haluz týždňa

Vtipné stop-motion lego klipy už sme tu mali. Kapely ako Cradle of Filth alebo Cryptopsy boli pretavené do podôb lega. Najnovšie sa k nim pridali Iron Maiden s live prerábkou pesničky The Wicker Man zo záznamu Rock in Rio. Klip vytvoril Rakúsky fanúšik Rilling Heimo, ktorý "mejdnov" údajne počúva od čias, kedy sa hrával s legom. (ak)
 
Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: PR / Obscure Promotion

Súvisiaci interpreti: The Dillinger Escape Plan, Limp Bizkit