Jana Kocianová bola v piatok večer (28.9.) ústrednou postavou relácie Legendy popu na Jednotke verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska. Právom, pretože speváčka patrí k popredným osobnostiam slovenskej hudobnej scény. Svedčia o tom aj hlasy spoluúčinkujúcich v programe.

"Jana Kocianová je veľká spevácka osobnosť, jej farba hlasu je skutočne výnimočná. Je škoda, že sa v súčasnosti neobjavuje v zábavných programoch. Som šťastná, že som mohla spievať práve v jej časti a ešte k tomu tak nádhernú pesničku," povedala pre TASR speváčka Katarína Hasprová, ktorá v programe spievala skladbu Kadiaľ ísť. Ďalšie piesne odspievali Katka Koščová (Pár nôt), Barbora Švidraňová (Nekonečná láska), Mária Čírová (Sklíčka dávnych stretnutí), Monika Stanislavová (Zahoď starosti), Jitka Zelenková (Každý deň) či Robo Opatovský a Ľubica Čekovská (Ruže pre mamu).

Jana Kocianová - Kadiaľ ísť

"Nielen ja, ale všetci, ktorí boli tu v štúdiu aj pri televíznych obrazovkách, sa presvedčili o tom, akú má stále Jana obrovskú výdrž a vitalitu, k tomu charizmu, ktorá na divákov pôsobí, a nielen preto je taká, aká je – úžasná," dodal skladateľ, dirigent a hudobník Felix Slováček, ktorý bol jedným z hostí programu.

Má, čo chcela

"Vlastne mám to, čo som chcela. Možno sú v mladosti niekedy vyššie ambície, ako je možné zrealizovať, ale v zásade som spokojná, mám to, čo som si priala. Veď som sa chvíľu dotýkala hviezd, keď som si povedala, že už je toho dosť, už to viac nezvládnem, lebo to vyžaduje veľmi veľa času a energie. Takto si môžem spievať, čo sa mi páči, podľa vyjadrení kolegov som v slovenskom aj českom povedomí. To, čo spievam, sa ľuďom páči, som šťastná," uviedla pre TASR po skončení programu samotná Jana Kocianová

"S Jitkou Zelenkovou sme sa zvítali ako dlhoročné priateľky, aj sme si povedali – škoda, že sa nestretávame častejšie. Všetci interpreti, ktorí dnes spievali moje pesničky, sa mi veľmi páčili," dodala a na otázku, akú profesiu by si vybrala, ak by sa mala ešte raz rozhodovať, odpovedala jednoznačne: "Určite speváčka, speváčkou som bola od malička."

Biografia

Jana Kocianová sa spev a hru na akordeóne učila na hudobnej škole. So štandardom Summertime vyhrala v roku 1968 televíznu spevácku súťaž Zlatá kamera a to rozhodlo o jej speváckej dráhe. Spievať začala s orchestrom Jaroslava Schejbala a potom aj orchestrom Juraja Velčovského. V roku 1971 nahrala prvý singel so skladbou Kadiaľ ísť (v origináli Love Story). V roku 1972 mala hity Nekonečná láska a Zahoď starosti. V roku 1973 vydala prvú LP platňu Jana Kocianová.

V rokoch 1973 až 1975 účinkovala spolu s Jitkou Zelenkovou v programe Karla Gotta. Po návrate z Prahy spievala so skupinou Kyvadlo a Nový tradicionál. V roku 1976 získala zlatú Bratislavskú lýru za skladbu Pár nôt. Prvenstvo si zopakovala v roku 1983 so skladbou Sklíčka dávnych stretnutí. Jana Kocianová je všestrannou speváčkou, sedí jej pop, svedčí jej jazz, blues aj folklórna pozícia. Na svojom konte má 16 vydaných albumov a kompilácií. V roku 2006 jej v Opuse vyšla výberovka hitov 20 NAJ a v roku 2007 dvojkompilácia Pár nôt.

Jana Kocianová - Sklíčka dávnych stretnutí (Bratislavská lýra, 1983)

Zdroj: TASR, Legendypopu.stv.sk
Foto: Legendypopu.stv.sk

Súvisiaci interpreti: Jana Kocianová