Stálica česko-slovenskej hudobnej scény Marie Rottrová počas októbra a novembra odohrá slovenské turné, v rámci ktorého navštívi osem slovenských miest. Na komorných koncertoch ju bude sprevádzať skupina Neřež, s ktorou speváčka už dlhší čas spolupracuje.

Čoskoro 73-ročná interpretka, známa aj ako Madam soul, na turné zaspieva svoje najväčšie hity z dlhoročnej úspešnej kariéry. Rodáčka z Ostravy naspievala viac ako 600 piesní a vydala viac ako dve desiatky autorských albumov a kompilácií. Po oslave 70. narodenín sa rozhodla ukončiť koncertnú činnosť. Po necelých troch rokoch sa jej však po koncertných pódiách začalo cnieť. Na októbrovom turné vystúpi Košiciach, Prešove, Piešťanoch, Trenčíne, Trnave, Ružomberku, Bratislave a Komárne.

Po odpočinku sa teší na pódiá

"Znovu som objavila, aké je to krásne byť na pódiu," povedala na tlačovej konferencii k slovenskému turné Marie Rottrová, ktorá od ohlásenia konca kariéry v roku 2011 vystupovala len sporadicky. Na stretnutí s novinármi tiež priznala, že slová o konci kariéry boli unáhlené. "Musela som to prehodnotiť. Počas pauzy som si odpočinula. A povedala som si, že nemá cenu to zabaliť a páliť mosty, keď je človek unavený. Stačí si odpočinúť a nevzdávať to."

K návratu ju nakoniec "prinútili" početné prosby fanúšikov ale aj spomienky na zvláštnu moc koncertného pódia. "Áno, je to magická sila, je mi na pódiu veľmi dobre. A vždy si to viac vážim, keď som doma a mám svoje súkromie, je to úžasná kombinácia. Celý život som to takto praktizovala, osvedčilo sa mi to, a preto som na pódiu šťastná," uviedla speváčka, narážajúc na svoje časté pauzy od koncertnej činnosti, ku ktorej sa nakoniec vždy rada vráti. "Je krásne stáť na pódiu, keď je za vami kapela, ktorá vysiela energiu, vpredu je publikum, ktoré vysiela energiu. A v tom poli energií, to je niečo úžasné," dodala.

Návštevníci speváčkiných koncertov, ktorých producentom je jej mladší syn Vít Rottr, sa môžu tešiť na jej najväčšie hity, ako napríklad Ten vůz už jel, Lásko voníš deštěm alebo S tebou. "Budem spievať duet s Vítkom Sázavským z kapely Neřež. S piesňou S tím bláznem si nic nezačínej urobíme spomienku na Pavla Bobeka," priblížila Rottrová, ktorá po skončení slovenskej šnúry chystá sériu vianočných koncertov  v Českej republike.

Termíny koncertov Marie Rottrovej na Slovensku: 

21. október – Košice, Dom umenia 
22. október – Prešov, kino Scala 
23. október – Piešťany, Dom umenia 
29. október – Trenčín, Posádkovy klub 
04. november - Trnava, Dom kultúry 
05. november – Ružomberok, Dom kultúry 
25. november – Bratislava, Istropolis - PREDPREDAJ
26. november – Komárno, MSKS


Biografia

Speváčka, skladateľka a textárka Marie Rottrová vyrástla v hudobníckej rodine, otec bol organistom, matka speváčkou. Po maturite sa zúčastnila talentovej súťaže v Ostrave (1960), dostala pozvánku do televízneho programu Poprvé před kamerou, kde zaspievala pieseň Rozmarné stvoření. Od roku 1961 spievala so skupinou Františka Trnku, neskôr s ostravským rozhlasovým orchestrom. Jej prvými kapelami boli rocková skupina Samuel a soulová formácia Majestic. Od roku 1969 spievala so skupinou Flamingo, ktorá od 70. rokov hrala pod názvom Plameňáci. Jej speváckym partnerom v tej dobe bol Petr Němec.

V roku 1972 vyšla prvá LP platňa Marie Rottrová. Viaceré jej pesničky sa stali hitmi, medzi nimi Řeka lásky, Lásko, To nic, Lásko voníš deštěm, Markéta, To mám tak ráda, Večerem zhýčkaná či Měli jsme se potkat dřív. Pesničky z jej úspešnej speváckej dráhy vyšli na kompiláciách Všechno nejlepší (2003), Duety (2004) a Všechno nejlepší 2 (2005). V októbri 2008 vyšlo DVD s názvom Tisíc tváří lásky. V novembri 2009 vydala nový album s názvom Stopy a v tom istom roku ju Akadémia populárnej hudby uviedla do Siene slávy. V októbri 2011 vyšla vo vydavateľstve Supraphon kolekcia s názvom Co mám, to dám, ktorá obsahuje 17 CD a jedno DVD. V novembri 2013 vyšiel album Čas motýlů, na ktorom spieva známe ale aj úplne nové pesničky na texty Jaromíra Nohavicu.

Zdroj: SITA, TASR, archív Hudba.sk
Foto: PR / agentúra 212

Súvisiaci interpreti: Marie Rottrová