Multižánrový klubový festival Žilina žije má za sebou svoj tretí ročník a dojmy z neho sú ešte stále čerstvé. Šesť kultúrnych uzlov v centre Žiliny v piatok ožilo koncertami a bohatým sprievodným programom. Súčasťou podujatia bol aj prvý žilinský streetfood fest FIGA.

Program Žilina žije sa začal už poobede na námestí Andreja Hlinku, kde odštartoval graffiti workshop #malujpodlaseba na festivalovej fotostene. Workshopy sa následne presťahovali do klubu Emócia. V rámci festivalovej vstupenky mali návštevníci možnosť pozrieť si expozíciu Považskej galérie Umenia. Zaujímavú debatu priniesla festivalová diskusia s hosťami Jančim Trstenským (Grape festival), Petrom Gärtnerom (Hviezdne noci) a Marošom Pavúkom (Bombura NKP).

Koncertný program sa začal večer v Novej Synagóge vystúpením projektu Braňa Jobusa Abusus. Braňo sa potom v rámci Žilina žije predstavil ešte dvakrát: na Mariánskom námestí pred výkladom kníhkupectva Artforum čítal zo svojich detských kníh a na záver večera v Smer Klube 77 odohral koncert s Vrbovskými víťazmi. Skvelú show predviedla mladá slovensko-česká skupina John Wolfhooker a publikum spoľahlivo roztancovali aj Puding pani Elvisovej a Medial Banana.

Medial Banana, Žilina žije 2018 Zdroj: Michal JanekMedial Banana na festivale Žilina žije 2018

Okrem vystúpení headlinerov Fallgrapp a Bad Karma Boy bol jedným z vrcholov festivalu aj koncert kapely Tolstoys. Zoskupeniu okolo Ely Tolstovej priestor Novej synagógy sadol ako uliaty a výsledkom bol zaujímavý zážitok s výnimočnou atmosférou. Samostatnou kapitolou festivalu bol Home-Made Stage v klube 12 opíc, na ktorom svoj talent predviedli mladí zástupcovia domácej žilinskej scény Post-Hype, Wasted Strings, Ja Ty a Rolo či Sedembolestný Panic Mário.

Zaujali aj náhodných okoloidúcich

Organizátori priebeh tretieho ročníka hodnotia pozitívne: "Prenesením časti sprievodného programu priamo do ulíc mesta sa nám tento rok podarilo zapojiť do festivalu nový element. Mimoriadne nás potešil napríklad zaplnený priestor pred Artforom na čítačke Braňa Jobusa. Ľudia, ktorí sa tam zastavili, neboli len priami návštevníci festivalu, ale aj náhodní okoloidúci, ktorí sa s úsmevom prizerali a pýtali sa, čo sa vlastne celý deň v Žiline deje. Pri týchto momentoch si človek vždy potvrdí, že podujatie tohto typu má zmysel robiť," povedal organizátor festivalu Lukáš Turiak.

Ako potvrdil druhý člen organizačnej dvojice Michal Michalek, najkrajšie momenty sú vždy tie nečakané: "Bolo pekné vidieť ako zafungovalo prepojenie streetfood festu FIGA a nášho podujatia. Ľudia si so svojmi rodinami dali niečo dobré pod zub, sadli si k našej fotostene a deti si na nej maľovali pod vedením umelca. Bol to pekný pohľad. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník," uzavrel Michal.

Žilina žije 2018 Zdroj: Michal Janek

Viac fotografií z festivalu Žilina žije nájdete na Facebook evente.

Zdroj: PR článok
Foto: Michal Janek