Veľké turné Pavla Hammela a skupiny Prúdy, ktoré začalo už v polovici leta, bude od októbra pokračovať takmer dvadsiatkou koncertov v slovenských aj českých mestách. Vyvrcholí decembrovým galakoncertom v Bratislave, na ktorom ako špeciálny hosť vystúpi legendárny maďarský rockový hudobník Gábor Presser.

Koncertná šnúra Pavol Hammel a Prúdy - The Best of Tour 2018 odštartovala 27. júla koncertom v Mestskom amfiteátri v Trnave. Turné je venované pamiatke dvoch výnimočných postáv v histórii skupiny - Mariánovi Vargovi a Fedorovi Frešovi. Aj posledný koncert, naplánovaný na nedeľu 9. decembra v bratislavskej Hant aréne, sa bude niesť v znamení spomienok, zároveň však bude aj oslavou narodenín Pavla Hammela, ktorý len dva dni predtým dovŕši sedemdesiatku.

"Bude to galaprogram so špeciálnymi hosťami. Pripomenieme si 50 rokov albumu Zvonky zvoňte a moje narodeniny. Šesťdesiatku som oslavoval s kolegami na pódiu, kde zahrali Hex, Zuzana Smatanová, Peter Lipa, Peter Cmorik a iní, ktorí spievali moje skladby. Bolo to veľmi príjemné, no tento koncert odspievam ja," prezrádza Pavol Hammel. Hostia však chýbať nebudú, spolu s oslávencom si prídu dva duety z jeho dielne zaspievať Soňa Norisová a Andrea Zimányiová. Vzávnym hosťom bude Gábor Presser, niekdajší člen legendárnej kapely Omega, neskôr zakladteľ nemenej slávnej maďarskej skupiny Locomotiv GT

"S Gáborom si zaspievam pri klavírnom krídle jednu prekrásnu pesničku, ktorú pre mňa už dávno napísal, volá sa Túlavý psík. Gábor chodí každý rok na Bratislavské jazzové dni, sme dlhoroční kamaráti. Keďže ja viem trochu po maďarsky, vieme dobre komunikovať. My sme pôsobili súčasne s Locomotiv GT, takže sa poznáme už dlho, navyše sme rovesníci - on sa totiž tiež narodil v roku 1948. Sám chystá dva svoje narodeninové koncerty v Budapešti, ale teraz prijal moje pozvanie a ja sa naňho teším," neskrýva radosť Pavol Hammel.


Na koncertoch Prúdy, po smrti Fedora Freša hrajúci v zostave s basgitaristom Antonom Jarom, predstavia nedávno vydanú výberovku The Best Of. Počas viac než dvojhodinového programu ponúknu prierez toho najlepšieho z 55-ročnej histórie skupiny vrátane aktuálneho singla Víno, spev a ženy, ale zaznejú aj najväčšie hity Pala Hammela z čias sólovej kariéry. Naživo zaznejú nezabudnuteľné skladby Zvoňte zvonky, Smutná ranná električka, Podnájom, Čierna ruža, Medulienka či Chlapci z mesta.

"Každú skladbu ozvláštnim niečím novým, či už aranžérsky alebo tematicky. Prúdy, to je vlastne vzácna ochranná známka tých najlepších muzikantov, ktorí sú ochotní hrať pod touto značkou. Preto mám aj dve kapely, jedna - to sú klasické Prúdy s Ferom Griglákom, aj keď už žiaľ bez dvoch základných členov. A druhá je moja unplugged česko-slovenská kapela, v ktorej hrajú Marcel Buntaj a Juraj Burian, plus traja českí muzikanti," vysvetľuje Pavol Hammel.

Bratislavský galakoncert bude okrem účasti spomínaných hostí špeciálny aj vďaka veľkolepému záveru. Zakončí ho veľký pezinský chrámový zbor Ad Una Corda, s ktorým Pavol Hammel zaspieva nádherné skladby Ľalia poľná a Vôľa bohov z baletu Everest z roku 2009. Spevák sľubuje aj záverečné prekvapenie z muzikálu Šľahačková princezná. Návštevníci galakoncertu sa môžu tešiť aj na zaujímavú scénu, ktorú pripravuje vynikajúci scénograf Marek Hollý. Koncert nasníma Slovenská televízia, takže ho uvidia zo záznamu aj fanúšikovia na televíznej obrazovke.


Zostávajúce termíny The Best Of Tour 2018:

16. 10. - ČR, Břeclav
17. 10. - ČR, Brno
22. 10. - ČR, Praha
27. 10. - ČR, Olomouc
12. 11. - Spišská Nová Ves
13. 11. - Prešov
14. 11. - Michalovce
15. 11. - Košice
19. 11. - Prievidza
20. 11. - Banská Bystrica
21. 11. - Trenčín
23. 11. - Nitra
26. 11. - Martin
27. 11. - Liptovský Mikuláš
28. 11. - Ružomberok
29. 11. - Žilina
2. 12. - Lučenec
3. 12. - Poprad
9. 12. - Bratislava

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytl PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili. Všetky ďalšie informácie nájdete na oficiálnych stránkch www.pavolhammel.sk a www.facebook.com/pavolhammel.

Foto: René Miko