Vo veku 94 rokov dnes zomrel francúzsky spevák, skladateľ, herec a diplomat arménskeho pôvodu Charles Aznavour. Smutnú správu potvrdil jeho hovorca, ktorý však neprezradil príčinu úmrtia. Uviedol len, že naposledy vydýchol v noci na pondelok. Podľa portálu RTL zomrel v spánku vo svojom dome v meste Alpilles neďaleko Avignonu na juhu Francúzska.

Jeho hudobná kariéra trvala neuveriteľných 80 rokov. Počas nej skomponoval viac ako 1000 piesní, hral v desiatkach filmov a vystupoval v 94 krajinách sveta. Svoje piesne spieval a nahrával v ôsmich jazykoch. Na jednom pódiu sa objavil s legendárnym Frankom Sinatrom alebo ikonou francúzskej hudby Édith Piaf, ale aj s oveľa mladšími hviezdami ako sú Sting či súčasná francúzska hviezda Zaz, ktorá by mohla byť jeho vnučkou. Aj to je dôkazom toho, že napriek dôchodkovému veku Charles Aznavour svojou hudbou oslovoval všetky generácie.

Navyše bol až takmer do konca svojho života koncertne aktívny. Síce už pred desiatimi rokmi ohlásil rozlúčkové turné, ale z hudobnej scény sa nikdy celkom nestiahol. Vždy vyhlasoval, že nechce "zomrieť na javisku" a počas jedného z jeho posledných koncertov, ktorý odohral v marci tohto roka v Prahe, tak skutočne nepôsobil. Podľa českých médií takmer celý hodinu a pol trvajúci program odspieval postojačky, žartoval s publikom a dokonca i tancoval. Deň pred vystúpením prevzal na filmovom festivale Febiofest cenu Kristián za celoživotný prínos kinematografii.


Namiesto koncertu Palachov pohreb

Zaujímavosťou je, že hoci v Prahe prvýkrát vystúpil len dva roky predtým, malo sa tak stať už pred takmer 50 rokmi, konkrétne v roku 1969. Vtedy však svoj koncert zrušil v súvislosti so smrťou Jána Palacha. "Bola to smutná doba. Mnohí ľudia nevedia, že aj keď bol koncert zrušený, prišiel som do Prahy na Palachov pohreb. Som veľmi rád, že prichádzam do tohto krásneho mesta po toľkých rokoch a v inej dobe," povedal v apríli 2016 pred premiérovým pražským koncertom v rozhovore pre Novinky.cz. Na Slovensku prvý a poslednýkrát vystúpil ešte pred revolúciou - v roku 1978 v Bratislave.

Koncerty mal tento rok naplánované aj na leto, na jeseň mal vystúpiť napríklad v Sydney, Tokiu, Osake, Kyjeve a Bruseli, ako aj vo viacerých mestách Francúzska. V máji však vo svojom dome nešťastne spadol a utrpel dvojnásobnú zlomeninu ruky. Všetky plánované vystúpenia boli presunuté na neskoršie termíny, no po tomto úraze prišli aj ďalšie zdravotné problémy a už sa na pódiá nevrátil. Kým mu zdravie slúžilo, hovorieval, že má toľko nápadov, že bude musieť žiť do 120 rokov. "Nie som starý, mám len vysoký vek. To nie je to isté," zdôrazňoval. Aj to svedčí o jeho obdivuhodnej energii a prístupe k životu.

Fanúšikom zanechal okrem krásnych spomienok aj viac ako 50 albumov. Prvý vydal v roku 1953 a posledný, v poradí 51. s názvom Encores ponúkol v roku 2015. Charizmatický spevák, prezývaný "francúzsky Sinatra" či "Napoleon šansónu" (kvôli svojmu nízkemu vzrastu), mal vďaka svojej viacjazyčnej tvorbe fanúšikov na celom svete a za celú svoju kariéru predal viac ako 180 miliónov platní a CD nosičov.


Dieťa z rodiny utečencov

Legendárny šansoniér, vlastným menom Shahnour Varenagh Aznavourian, sa narodil v 22. mája 1924 v Paríži v rodine imigrantov, ktorí utiekli do Francúzska pred genocídou. Jeho otec bol Gruzínec a matka Arménka, ktorá ako jediná z rodiny prežila vyvražďovanie Arménov Turkami. Obaja boli umelci - po mame zdedil herecký talent, otec bol zase hudobníkom. Po príchode rodiny do Francúzska najskôr spieval v reštauráciách, až kým si neskôr otvoril vlastnú.

Samotný Charles Aznavour už v deviatich rokoch odišiel zo školy a stal sa z neho detský herec. Počas nemeckej okupácie Paríža spieval v kabaretoch, zatiaľčo jeho rodičia skrývali doma Arménov, židov, Rusov i komunistov. Po vojne spolupracoval s Édith Piaf ako autor hudby i textov jej piesní. Sama sa stala jeho mentorkou v spievaní a dodala mu odvahu, aby rozbehol vlastnú kariéru, hoci podľa vtedajších kritikov so svojím výzorom a hlasom nemal šancu. Hlboko sa mýlili, už v 50-tych rokoch sa osamostatnil a postupne zaznamenal úspech po celom svete. K tomu mu pomáhala i jeho výnimočná jazyková výbava, vďaka ktorej mohol množstvo piesní naspievať v niekoľkých verziách.


Jeho piesne ovplyvnili množstvo svetoznámych umelcov, ktorí ich aj spievali - od Eltona Johna, cez Sammyho Davisa Jr., Raya Charlesa až po Céline Dion. Jednu z jeho najznámejších skladieb La Bohème naspievala v češtine pod názvom Já se vrátím Hana Hegerová, k veľkým hitom Karla Gotta zase patrí pieseň Když jsem já byl tenkrát kluk, ktorej hudobným autorom je tiež Aznavour. Ako herec sa objavil vo viac ako 60 filmoch, k jeho najznámejším rolám patrí účinkovanie vo filmoch Strieľajte na pianistu (1960, réžia: François Truffaut), Plechový bubienok (1979, r. Volker Schlöndorf) či Ararat (2002, r. Atom Egoyan). V ankete televízie CNN aj časopisu Time bol menovaný Najväčším umelcom 20. storočia. Je držiteľom mnohých cien a vyznamenaní (Zlatý lev, Cézar, Rád čestnej légie a iné).

Jeho rodokmeň ho predurčil k tomu, aby sa popri zábavnom priemysle angažoval aj vo svete politiky, resp. diplomacie. Napriek francúzsky znejúcemu umeleckému menu sa totiž hrdo hlásil k svojim arménskym koreňom a počas svojej kariéry dlhodobo bojoval za uznanie arménskej genocídy z roku 1916. "Zmieril som sa s tým, čomu sa hovorí osud. Po všetkom tom zle, ktoré priniesol môjmu národu, sa ku mne zachoval celkom dobre. Ale zostáva mu ešte urobiť veľa, aby pomohol tým, ktorí čakajú ešte na jednu šancu," uviedol vo svojej biografii. Sám sa tomu snažil čo najviac napomôcť. Od roku 1995 z pozície stáleho vyslanca UNESCO pre Arménsko a od roku 2009 aj ako arménsky veľvyslanec OSN vo Švajčiarsku.

Aznavour bol trikrát ženatý a bol otcom šiestich detí. Aj vzhľadom na svoj pôvod sa stal idolom generácie mladých ľudí, ktorých rodičia boli prisťahovalcami, a bol jedným zo symbolov moderného kozmopolitného Francúzska. Denník La Croix v správe o jeho úmrtí napísal, že Aznavour sa počas svojho života "stal inštitúciou". Na jeho smrť v rodnej krajine reagovali zástupcovia všetkých spoločenských oblastí od umelcov až po najvyšších politických predstaviteľov.

Medzi fanúšikov speváka patrí aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Skutočný Francúz hlboko spojený s jeho arménskymi koreňmi. Uznával ho celý svet. Charles Aznavour sprevádzal radosti a starosti troch generácií," napísal politik. Na jeho úmrtie reagovala tiež parížska starostka Anne Hidalgo. "Veľmi ma zarmútila správa o úmrtí Charlesa Aznavoura, Parížana, ktorý sa stal skutočnou ikonou francúzskeho šansónu a celosvetovým ambasádorom Arménska. Súcitím s jeho rodinou a priateľmi," uviedla. V arménskom hlavnom meste Jerevan sa v uliciach zišli smútiaci fanúšikovia, aby tak zosnulému vzdali poctu. Premiér Nikol Pašinjan uviedol, že "je to strata pre celý svet" a speváka nazval "synom arménskeho ľudu".


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, TASR, Novinky.cz, Denik.cz, archív)
Foto: AP Photo/dpa, Bernd von Jutrczenka

Súvisiaci interpreti: Charles Aznavour