Album 11 Podoby Lásky nahrala kapela Odysea Mariana Friedla. Obsahuje sedem ľudových a deväť autorských piesní zakorenených v tradičnej hudbe Západných Karpát, ktorých spojnicou je láska. Štýlovo je doska rozkročená medzi folkom, folklórom, jazzom a world music. Album je venovaný pamiatke huslistky a speváčky Jitky Šuranskej, ktorá stála pri jeho zrode.

"Lásku sme prežívali, veľa o nej spievali aj spoločne premysleli s mojou kamarátkou a spoluhráčkou Jituškou Šuranskou. Opustila nás náhle v minulom roku, zanechala po sebe hlbokú dieru v našich srdciach. Čím vážnejší bol jej stav, tým usilovnejšie som pracoval na príprave nového albumu, ktorý sme chceli spoločne natočiť v lete 2020. Veľmi som si prial, aby jej aj táto vízia pomohla prekonať ťažkú úlohu, pred ktorou stála. Bolo nám ale súdené inak. 11 podob lásky som natočil spoločne s krásnymi ľuďmi, ktorí ma obklopujú mnoho rokov, na pamiatku nádherného človeka," hovorí Marian Friedl, autor projektu.

Kapela, okrem kapelníka Mariana Friedla spievajúceho a hrajúceho na klarinet, kobzu, malý cimbal, ľudové píšťaly, salašnícku trúbu, ďalej zahŕňa speváčku Sabrinu Pasičnykovú, huslistku a speváčku Petru Jelénkovú a ďalej jazzové jadro úspešného ansámblu Beránci a vlci. Ten tvorí saxofonista Štěpán Flagar, gitarista Rostislav Hus, kontrabasista Martin Kocián a bubeník Michal Wierzgoń. Túto základnú zostavu doplnili potom hostia: speváčka Míša Vítová, huslista Pavel Motyka, bajanista Vojtěch Drnek, Contras Eliška Smetková a Petr Domčík, perkusista Marek Hlosta, Gajdoš Vlasť Bjaček, speváci Dušan Strakoš, Martin Skotnica, Lukáš Mrkva a Ženský zbor modlivky z Kudlovice. Celkom sa na natáčanie podieľalo 30 spevákov a inštrumentalistov.


Marian Friedl, hudobník, etnomuzikolog, pedagóg, je členom niekoľkých hudobných projektov rôzneho zamerania, v ktorých spieva, hrá na kontrabas, ľudové flauty, gajdy, klarinet, malý cimbal a ďalšie nástroje. Účinkuje na viac ako dvoch desiatkach CD, často s poprednými interpretmi českej či zahraničnej scény. V roku 2014 nahral napríklad album NOCZ and Iva Bittová (Hevhetia), v roku 2016 Divé Husi s Jitkou Šuranskou a Martinom Krajíčkom (nominovaných na hudobnú cenu Anděl 2016) či v tom istom roku album Mateřtina s Jiřím Slavíkom (Anděl 2016 v kategórii world music).

Svoju osobnú víziu moravskej world music vtelil do autorského projektu Beránci a vlci, ktorého rovnomenný album získal ocenenie Anděl 2017 v kategórii folk. V roku 2019 mu vyšla sólová platňa Beskydská Odysea (Indies Scope), neofolklórny projekt Píseň Země (Animal Music), ako sideman účinkuje tiež na minuloročných albumoch nórsko-slovenskej formácie NOCZ and Choir (Hevhetia) alebo projekte skladateľa a dirigenta Petra Breinera slovenské tance (Slovenská filharmónia).

Informácie redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope.