Minuloročné české hudobné objavy Ille a Never Sol, ktoré sa tešia mimoriadne pozitívnym reakciám zo strany publika i kritiky, sa začiatkom decembra chystajú na spoločné slovenské miniturné. V rámci neho navštívia Bratislavu, Brezno, Košice a Prešov.

"Na Slovensku sme si zatiaľ zahrali iba v Bratislave, takže pre našu kapelu ide stále o pomerne neznáme prostredie. Som zvedavá na kluby, na ľudí, ktorí sa okolo nich pohybujú, na ľudí, ktorí prídu na koncerty, ale aj na to, aký prenos a interakcia medzi pódiom a publikom vznikne," uviedla Olga Königová z Ille. "Na slovenské publikum a cestovanie po Slovensku sa nesmierne teším. V lete na festivale Pohoda sme zažili jeden z najkrajších koncertov kariéry, atmosféra bola výnimočná a spätná väzba z publika ešte lepšia," dodala Never Sol.

Ille i Never Sol za svoje minuloročné albumy pozbierali dohromady päť nominácií na Anděla (ceny Akademie populárnej hudby), dve nominácie na cenu českej hudobnej kritiky Apollo, v rebríčku najlepších českých albumov roka 2013 Musicserver.cz sa debut Ille umiestnil na prvej priečke a Under Quiet od Never Sol na štvrtej. Obe hudobné esá navyše sľubujú predstaviť hneď niekoľko hudobných noviniek.

"Odohráme zopár nových pesničiek, ale máme napríklad i úplne nový set up, vďaka čomu budú blížiace sa koncerty iné ako tie predošlé," prezradila Never Sol, ktorá sa nedávno vrátila z prestížnej Red Bull Music Academy v Tokiu a rovnako ako Ille začína zhromažďovať materiál na nový album. Ille nové piesne vyslovene nesľubujú, no zhodne neotáľajú a ľudí lákajú na playlist v pozmenenej akustickej podobe. Sľubujú viac mandolín, barytónovej gitary a minimalistickejšieho hrania.

Prvé spoločné vystúpenie kapiel sa uskutoční už zajtra v bratislavskom Nu Spirit Clube. O hudobný support sa postarajú DJi Bad Mojo & Michael Priest lokálnej značky Hochspannung!, dobre známej všetkým fanúšikom súčasného elektronického soundu.

Miesta a termíny turné:

2. 12. - Bratislava, Nu Spirit Club
3. 12. - Brezno, Bombura
4. 12. - Košice, Tabačka
5. 12. - Prešov, Christinia


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Adriána Čahojová zo Supraphonu a Zuzana Greskovičová z Nu Spirit Clubu.

Foto: Roman Přikryl