Už dnes večer sa v koncertných štúdiách Slovenského rozhlasu v Bratislave začína séria podujatí pod názvom Vianočné koncerty s RTVS. Počas 16 dní sa návštevníci môžu tešiť na viac ako 60 koncertov a verejných nahrávok rozhlasových relácií s domácimi i zahraničnými interpretmi zvučných mien a mnohých žánrov.

Séria koncertov v Slovenskom rozhlase sa začne naozaj veľkolepo. Už dnes o 19:30 sa vo Veľkom koncertnom štúdiu uskutoční Československý vianočný koncert, na ktorom sa predstavia Elán, Jana Kirschner, Robo Grigorov, Jiří Korn, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Big Band Českého rozhlasu či Detský a dievčenský spevácky zbor. Na tomto koncerte zároveň zaznie premiéra novej vianočnej skladby Jany Kirschner s názvom Vianočná. RTVS tak symbolicky zavŕši tohtoročné oslavy 90. výročia začiatku rozhlasového vysielania na Slovensku, a zároveň odštartuje predvianočnú atmosféru vo vysielaní rádií RTVS. Jana Kirschner pieseň napísala špeciálne pre túto príležitosť a poslucháči si ju po premiére budú môcť prvýkrát vypočuť vo vysielaní Rádia Slovensko a tiež na speváčkinom Facebooku.

Viacero ďalších večerov z cyklu Vianočné koncerty s RTVS cyklu možno označiť za malé festivaly v budove Slovenského rozhlasu. Program totiž bude prebiehať vo Veľkom koncertom štúdiu aj v menšom Štúdiu 5, pričom niektoré dni ponúknu aj päť a viac koncertov. Napríklad už túto sobotu 3. decembra môžete vo väčšej sále zažiť koncerty českých Midi Lidi a jazzového Valér Miko Tria, či kapiel Genuine Jacks, Kurkus a Diego v menšom štúdiu, kde sa pravidelne konajú koncerty Pohoda_FM Live pod hlavičkou alternatívneho Rádia_FM.

Štvrtý okruh verejnoprávneho rozhlasu v rámci cyklu oslávi 12 rokov svojej existencie, narodeninový žúr sa postarajú 14. decembra Para a priatelia a skupina Fresh Out Of The Bus. Fanúšikov Rádia_FM však potešia aj ďalšie večery, počas ktorých sa v Štúdiu 1 predstavia kapely ako Fallgrapp, Puding Pani Elvisovej (unplugged), Korben Dallas, Home Made Mutant + Le Payaco, Hviezda, Chiki Liki Tu-a, Nvmeri, The Ills, Talkshow či Billy Barman + Vec. V Štúdiu 5 zase dostanú priestor Millhouse, Queer Jane, Archívny chlapec, Bad Karma Boy, Barbora Bloom (krst albumu 15/7), Sounds Like This či Saténové ruky. Zo známych kapiel, ktoré poznajú aj fanúšikovia komerčných rádií, vystúpia napríklad HexNocadeň či Katka Knechtová, ktorá bude hostkou živej nahrávky rozhlasovej talkšou Adely Banášovej Silvestrovské Spojky spolu s olympijským víťazom z Ria Matejom Tóthom.

TIP: Stiahnite si PDF s kompletným programom Vianočných koncertov s RTVS

Hudobnú pestrosť podporia živé vydania večerných žánrových relácií Folkfórum Rádia Devín (Katarína Máliková a Ivana Mer), Bez pózy_FM (Dornkappel, Modré hory, Moja reč) a Headbanger_FM (Rúbanisko, Catastrofy, ČAD). Na svoje si prídu aj priaznivci jazzu a soulu, dokonca príde aj svetová hviezda týchto žánrov Lisa Simone. Jej zajtrajší (2.12.) koncert vo Veľkom koncertnom štúdiu je komunikovaný ako súčasť cyklu, treba si však naň zakúpiť vstupenky, kým počas ostatných dní sú koncerty zadarmo (odporúča sa včasný príchod, nakoľko kapacita priestorov je obmedzená). O zahriatie publika pre dcéru hudobnej ikony Niny Simone sa postará Zuzana Mikulcová.

Jazzoví fanúšikovia by si nemali nechať ujsť ani koncert Andreas Varady Trio feat. Radovan Tariška (4.12.), priaznivci folklóru zase Vianočný koncert, na ktorom sa predstaví SĽUK, Ťažká muzika z Terchovej a Trio z Chotára (13.12.). Vzácny je aj koncert projektu Uspávanky (12.12.), jeho autori Jozef Lupták a Boris Lenko sa v ten istý večer predstaví aj na koncerte Vianočné tango, počas ktorého zaznejú skladby od Astora Piazzollu a Alexandra Albrechta.

Nabitý decembrový program vyvrcholí 16. decembra vo Veľkom koncertnom štúdiu veľkolepým koncertom z cyklu Slovensko Advent 2016, ktorý bude venovaný jednej z najvýznamnejších osobností slovenskej kultúry, hudobnému skladateľovi Svetozárovi Stračinovi. V programe sa predstavia Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, spevácky zbor Lúčnica a Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu. Koncert odvysiela Rádio Slovensko aj televízna Dvojka.

"Sme radi, že tento rok môžeme návštevníkom koncertných štúdií v Slovenskom rozhlase opäť ponúknuť viac ako 60 vianočných koncertov. Výber interpretov a žánrov sľubuje naozaj bohatú ponuku, preto verím, že si každý v programe nájde to svoje. Všetkých fanúšikov dobrej hudby srdečne pozývam, aby sme spoločne vytvorili tú pravú predvianočnú atmosféru," uviedol riaditeľ rozhlasových programových služieb RTVS Vincent Štofaník.

Program podujatia nájdete aj na stránke www.rtvs.sk/vianocnekoncerty a na Facebook evente.

Text: Hudba.sk (zdroj: RTVS)
Foto: RTVS