Jedna z najpopulárnejších rockových kapiel sveta U2 dnes uviedla na trh dlho očakávaný album Songs of Experience, ktorý je pokračovaním predchádzajúcej štúdiovky Songs of Innocence (2014). Obidva tituly odkazujú na rovnomenné dielo anglického básnika 18. storočia Williama Blakea.

Prvý vydaný singel You’re The Best Thing About Me sa stal po viac ako desiatich rokoch prvou skladbou, ktorá sa dostala medzi dvadsať najhranejších piesní. Okrem toho sa dočkala aj vydareného remixu, o ktorý sa postaral mladý nórsky hitmaker Kygo. Vizuálne má tiež dve verzie - okrem štandardného oficiálneho klipu k nemu mladá filmárka Tatia Pilieva nakrútila pôsobivý krátky film.


Album Songs of Experience nadväzuje nielen na predchádzajúcu štúdiovku, ale aj na obrovský úspech, ktorý U2 zaznamenali s výročnou reedíciou albumu The Joshua Tree a kritikmi ospevovaným turné. Počas neho skupina od mája do októbra odohrala 51 koncertov pre tri milióny fanúšikov.

Tematicky je nahrávka silno ovplyvnená radou írskeho básnika, spisovateľa a profesora dublinskej univerzity Brendana Kennellyho, ktorý Bonovi povedal: "Píš, akoby si bol mŕtvy." Výsledkom je pôsobivá kolekcia piesní vo forme intímnych listov adresovaných miestam a ľuďom, ktorí sú Bonovmu srdcu najbližší. Predmetom sú najmä rodina, priatelia, fanúšikovia, ako aj spevák sám.


V poradí štrnásty štúdiový album U2 sa nahrával v Dubline, New Yorku a Los Angeles pod dohľadom uznávaného producenta Jacknifea Leea, ktorý spolupracoval napríklad aj s R.E.M., The Killers, Bloc Party, Editors, ale aj s popovými hviezdami Robbiem Williamsom, One Direction či Taylor Swift.

Ďalším producentom a skladateľom albumovej novinky je Ryan Tedder, ktorého poznáme najmä ako speváka úspešnej kapely One Republic. V minulosti sa producentsky podieľal napríklad aj na nahrávkach Madonny, Beyoncé alebo Eda Sheerana.


Autorom originálneho obalu albumu, na ktorom je Bonov syn Eli a Edgova dcéra Sian, je fotograf a filmár Anton Corbijn, ktorý stojí za mnohými kultovými klipmi ako Personal Jesus od Depeche Mode či Heart-Shaped Box od Nirvany a režíroval tiež životopisný film o Ianovi Curtisovi z Joy Division.

Vypočujte si celý album Songs of Experience na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk informovala Dominika Dirgasová z vydavateľstva Universal Music.

Foto: AP Photo / Thibault Camus

Súvisiaci interpreti: U2