Grape pridáva ďalšie mená do programu budúceho ročníka, tentokrát poteší najmä fanúšikov tanečnej hudby. Medzi novinkami je majster beatboxu a multižánrových experimentov Dub FX, drum&bassové stálice Andy C a Aphrodite, ale aj zaujímavé mená reprezentujúce rovné beaty techna a housu.

"Zahraničných interpretov v programe nezvykneme opakovať, no teraz sme si predsalen dovolili výnimku. Dub FX u nás zahrá už tretí raz, predsalen, aj keď na to nechceme príliš upozorňovať, čaká nás desiaty ročník a z neho už sa stal taký 'náš' interpret. Navyše spolu vymýšľame aj jedno prekvapenie pre návštevníkov, o tom však viac až neskôr. Snáď sa podarí," vysvetľuje spoluorganizátor festivalu Ján Trstenský.

Austrálsky performer, ktorého koncerty sú energickým spojením rôznych elektronických žánrov s reggae, dubom a dancehallom, je už slovenským fanúšikom dobre známy. Okrem festivalov a klubov sa nevyhýba ani rôznym pouličným vystúpeniam, keďže práve tie rozbehli jeho úspešnú kariéru. Minulý týždeň sa predstavil na koncerte v bratislavskom Majestic Music Clube, ktorý bol vypredaný niekoľko týždňov vopred a určite ho bude rovnako vrelé privítanie čakať aj na Grape.


Andy C je jednou z najvýraznejších svetových postáv drum&bassovej scény. Patrí medzi technicky najlepších dídžejov, zároveň je skvelým producentom a na konte má vyše 40 ocenení. So svojimi sólovými šou vypredal Alexandra Palace aj Brixton Academy a je stálicou hlavných pódií na množstve festivalov - jeho sety mohli zažiť návštevníci Creamfields, Glastonbury či EDC. Medzi jeho úspešné tracky z posledných rokov patria Heartbeat Loud či New Era a remixoval skladby pre mená ako Major Lazer, Sigala, London Grammar a ďalších.

Aphrodite je ďalšou stálicou drum'n'bass scény, svoju kariéru rozbiehal ešte 90. rokoch. Svojím zvukom ovplyvnil a stále ovplyvňuje množstvo svojich hudobných kolegov. Jeho set bude v sobotu v noci nadväzovať na Andyho C. Legendárna dvojica dídžejov sa tak postará o silný drum&bassový záver Grape festivalu.


Prvou ohlásenou zástupkyňou techno scény je Američanka The Black Madonna. Dídžejka a producentka, vlastným menom Maria Stamper, sa začala hudobnému priemyslu venovať už ako šestnásročná, kedy sa vykašľala na školu a začala sa naplno venovať svojej hudobnej vášni - od promotérstva, cez distribúciu, merchandising a manažovanie vydavateľstva, až po DJ-ing a produkciu vlastnej hudby. V roku 2013 vydala EP Lady Of Sorrows, ktoré zmenilo všetko a dnes je z nej jedna z najvyhľadávanejších dídžejok na svete s unikátnym disco-to-techno štýlom.

Adrian Schala a Adrian Schweizer sa stretli v Zürichu v roku 2008 a odvtedy sa z nich stalo nerozlučné duo. Spolu založili djský a producentský projekt Adriatique, ku ktorému nedávno pridali aj vlastné vydavateľstvo Siamese. Ich techno & house sety sú premyslené a dokážu poslucháča priam zhypnotizovať. Hrali na množstve veľkých festivalov, vrátane tohtoročného Tomorrowlandu.


Joyce Muniz pochádza z Brazílie, no v 90. rokoch sa presťahovala do Viedne a začala budovať svoju hudobnú kariéru. Hoci v začiatkoch sa venovala drum&bassu, dnes v jej setoch počuť viac techno & house. Okrem DJ-ingu sa venuje aj produkcii vlastných trackov, v ktorých často pracuje aj so svojím vokálom či hosťujúcimi spevákmi.

Prečítajte si tiež: Grape zverejnil prvé mená: The Kooks, Chvrches, Tom Grennan a Superorganism

Grape festival 2019 sa uskutoční 9. a 10. augusta na letisku v Piešťanoch. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom webe www.grapefestival.sk.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu poskytla PR manažérka Denisa Chylová. Tlačovú správu sme upravili.