Famózny britský pianista a zakladajúci člen Snarky Puppy Bill Laurance, šesťčlenná mužská a cappella formácia z Kuby Vocal Sampling a izraelská speváčka, vychádzajúca hviezda súčasnej newyorskej scény Sivan Arbel. Tieto tri zaujímavé mená máte šancu bližšie spoznať na tohtoročnej jarnej edícii Bratislavských jazzových dní.

Klubová verzia obľúbeného festivalu sa uskutoční v piatok 7. apríla v bratislavskom Ateliéri Babylon a ako vždy sľubuje pestrý program, ktorý ponúka kvalitu i hudobné nadšenie mladých talentov.

Bill Laurance je jedným z najvýraznejších jazzových objavov 21. storočia. Na Slovensko príde v rámci turné k vynikajúcemu "živáku" Live at Union Chapel. Minulý rok vydal aj štúdiový album Aftersun, na ktorom nedáva priestor na žánrové škatuľkovanie. Nahrávka je totiž plná originálnych rytmov s príchuťou afrických nástrojov, ale aj tanečnej hudby.


Vocal Sampling je šesťčlenná, čisto mužská a capella skupina z Kuby, ktorú trikrát nominovali na ceny Latin Grammy. Hlasy jednotlivých členov vytvárajú popri speve aj pestrý hudobný doprovod s nástrojmi ako klavír, basa, trúbka, perkusie či gitara. Ich repertoár je originálnou, čisto vokálnou adaptáciou kubánskej salsy a rumby, okorenený coververziami svetových hitov ako Hotel Califormia či Every Breath You Take

 
Speváčka, aranžérka a skladateľka Sivan Arbel len minulý rok vydala debutový album Broken Lines, no už teraz je považovaná za jedno z najzaujímavejších nových mien na scéne. Pochádza z Izraela, už niekoľko rokov je však súčasťou newyorskej jazzovej scény, v rámci ktorej je považovaná za obrovský talent a hlas budúcnosti.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Silvia Turnerová. Všetky podrobnosti o jarnom vydaní džezákov nájdete na oficiálnych stránkach www.bjd.sk a www.facebook.com/bjd.sk.