Dve šialene odlišné perspektívy, ktoré majú rovnaký výsledok - viac nešťastia, nenávisti a krvi. To je hlavná myšlienka skladby, ktorou americký hudobník Josh Tillman alias Father John Misty ukázal, že okrem satiry a irónie typickej pre jeho tvorbu vie napísať aj vážnu a priamočiaru pesničku, ktorá núti zamyslieť sa.

Novinka s názvom Two Wildly Different Perspectives má pomerne krátky, no veľavravný text, ktorého hudobne i spevácky podmanivé prevedenie je dostatočne silné samo osebe. Skladbu však Father John Misty pred pár dňami zverejnil spolu s jednoduchým videoklipom, ktorý jej dodáva ešte väčšiu naliehavosť. Vizuál, ktorého režisérom je Matthew Daniel Siskin, je poskladaný z rôznych záberov detí so zbraňami - hračkárskymi, skutočnými, či "digitálnymi" v počítačových strieľačkách.

"Jedna strana hovorí: 'Všetkých ich zabijeme'. A druhá na to: 'Postavme tých vrahov k múru'. Ale v oboch prípadoch tečie krv. Vďaka našej spolupráci. Na oboch stranách." Tak znie jedna z troch častí textu, v ktorom hudobník podobným spôsobom - stretom dvoch protichodných a zároveň rovnako škodlivých perspektív - kritizuje aj náboženský radikalizmus či honbu za majetkom. Hudobník podľa vlastných slov pesničkou reagoval aj na politický vývoj v niektorých štátoch. "Viac detí bude teraz umierať kvôli neuveriteľne sebeckým imigračným pravidlám krajín ako Saudská Arábia a USA," napísal pri zdieľaní videa na sociálnych sieťach.


Singel Two Wildly Different Perspectives je druhou ukážkou z hudobníkovho pripravovaného albumu Pure Comedy, ktorý vydá 7. apríla. Novinka bude mať dovedna 13 skladieb, z ktorých predstavil aj titulnú pieseň s videoklipom a včera ako tretiu v poradí aj pieseň Ballad of the Dying Man. Na produkcii albumu s Tillmanom spolupracoval Jonathan Wilson a skladateľ Gavin Bryars, ktorý sa postaral o aranžmány. Na nahrávke sa podieľali aj skladateľ Nico Muhly a hudobník Thomas Bartlett.

Autorom obalu, ktorý bude dostupný v štyroch verziách, je Ed Steed. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na deluxe edíciu, ktorá bude obsahovať rôzne bonusy. Spevák okrem doposiaľ predstavených skladieb zverejnil aj esej o albume a 25-minútový dokument Pure Comedy: The Film, v ktorom spolu s režisérom Grantom Jamesom zachytil jeho nahrávanie a predstavil ukážky nových piesní.


Father John Misty, vlastným menom Joshua Michael Tillman, vydal osem sólových albumov pod menom J. Tillman. Neskôr začal vystupovať pod pseudonymom Father John Misty a vydal nahrávky Fear Fun (2012) a I Love You, Honeybear (2015). Predvlani na seba upozornil, keď nahral svojské coververzie skladieb Blank Space a Welcome To New York popovej hviezdy Taylor Swift. Objavil sa tiež v klipe k piesni Freak speváčky Lany Del Rey.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - Nme.com, archív)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Father John Misty