V Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa v júni odohrá koncert, ktorý možno označiť za domácu jazzovú vokálnu udalosť roka. Dvojica Lash & Grey vystúpi s Danom Bártom a Robertom Balzarom v rámci nového spoločného projektu Songs We Know, ktorý bude mať svoju premiéru 11. júna.

Dan Bárta, jedenásťnásobný držiteľ Ceny Anděl v kategórii Spevák roka a zároveň v tej istej ankete Spevák štvrťstoročia, a Kristína Mihaľová, finalistka najprestížnejšej jazzovej vokálnej súťaže na svete Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition 2022, patria medzi to najlepšie, čo na domácej, nielen jazzovej scéne máme.

Bártovým dlhoročným spoluhráčom je rešpektovaný kontrabasista, basgitarista a skladateľ Robert Balzar, Mihaľovej kariéra je zase nerozlučne spojená s výnimočným mladým gitaristom Jakubom Šedivým, s ktorým speváčka tvorí duo Lash & Grey. Talent všetkých štyroch umelcov budete môcť tento rok obdivovať počas jedného večera, ktorý nadviaže na vystúpenia Lash & Grey s Robertom Balzarom na City Sounds Festivale 2021 či na festivale SHARPE 2023.

Koncert, ktorý sa uskutoční 11. júna v MDPOH v Bratislave, pripravujú Lash & Grey práve so spomínaným City Sounds Festivalom. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Podrobnosti o neopakovateľnom koncerte, ktorý umocní atmosféra divadelnej scény, nájdete na Facebook evente.

koncert Songs We Know bude 11.6.2024 Zdroj: PR

Lash & Grey debutovali v roku 2020 albumom Sleepin' With The Lights On, o rok neskôr vydali jeho nasledovníka Blossoms of Your World. Z hľadiska koncertovania ich rozbeh zbrzdila pandémia, napriek tomu sa za svoje krátke pôsobenie na scéne už stihli predstaviť na svetoznámych pódiách ako Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, vo viedenskom Porgy&Bess, vo francúzskej ARTE TV, na festivaloch v Mexico City a Guadalajare a v jazzových kluboch mnohých európskych krajín. Len v minulom roku dvojica odohrala koncerty v jedenástich krajinách.

Na svojom konte má tiež viaceré domáce ocenenia ako Cena Anděl za najlepší slovenský album a Radio_Head Awards za najlepší debutový album a skladbu roka. V súčasnosti Lash & Grey pripravujú tretí štúdiový album, z ktorého minulý predstavili single Come and Get It a How Many Days.

Spolupráca Dana Bártu s Robertom Balzarom patrí medzi najstabilnejšie hudobné partnerstvá českej scény. Už 27 rokov spolu pôsobia v skupine J.A.R., od roku 2000 v projekte Illustratosphere, v ktorom majú na spoločnom konte šesť albumov a v roku 2010 spolu nahrali aj album Theyories v rámci projektu Dan Bárta & Robert Balzar trio. V tejto zostave, doplnenej o špeciálneho hosťa, maďarského trubkára Kornéla Fekete-Kovácsa, vydali v roku 2022 live album Jedním dechem.

Text: Hudba.sk (zdroj: Lash & Grey)