Spevák, gitarista a skladateľ Petr Janda dnes oslavuje sedemdesiate narodeniny. Tento rok ho čakajú aj ďalšie významné udalosti ako 50. výročie vzniku jeho kapely Olympic a narodenie dcérky.

Petr Janda pochádza z muzikantskej rodiny. Na gitare hral od štrnástich rokov. Po maturite pracoval ako spojovací technik. Ako hudobník začínal v dixilendovom súbore, od roku 1959 hral v skupine  Sputnici, na jeseň 1962 založil Big Beat Quintet (B.B. Kvintet).

Na jar roku 1963 bol pri vzniku skupiny Karkulka. Na jeseň roku 1963 dal prvý manažér Josef Smeták tejto formácii názov Olympic, podľa názvu klubu v Spálenej ulici. Svoj prvý veľký hit, skladbu Dej mi víc své lásky nahrali 1. novembra 1965. V roku 1968 vydali prvú LP platňu Želva. Ich dlhodobú popularitu potvrdzuje aj šesť Zlatých slávikov v kategórii skupiny, v rokoch 1981 až 1983 v ére Československa a 1996 až 1998 v obnovenom Českom slávikovi.

50 rokov s Olympicom

Petr Janda má na konte aj dva sólové albumy - prvý s názvom Co je dobrý a co zlý vydal v roku 1998 a o desať rokov neskôr na trh uviedol ďalšiu a zatiaľ poslednú sólovú štúdiovku Jednou jó, jednou né. Okrem kapely sa venuje aj producentskej práci, má vlastné nahrávacie štúdio Propast, v ktorom nahrala dva albumy aj košická skupina No Name.

Legendárna kapela Olympic je však napriek Jandovým sólovým aktivitám aktívna dodnes. Posledným štúdiovým albumom je Sopka (2007), v novembri 2010 vydal Supraphon kolekciu 14-tich CD pod názvom Olympic: Zlatá edice komplet. V rámci svojej tohtoročnej polstoročnice kapela pre fanúšikov pripravuje špeciálne výročné turné, ktoré sa začne 27. októbra v Českých Budějoviciach a skončí sa 1. decembra v pražskej O2 aréne.

Otcom v sedemdesiatke

Jandovou treťou manželkou je od roku 2005 o 40 rokov mladšia Alice, ktorá čaká jeho piate dieťa. Z prvého manželstva má dcéru Martu, ktorá sa preslávila ako speváčka nemeckej rockovej kapely Die Happy či porotkyňa súťaže Česko Slovenská SuperStar, a syna Petra. Ten však rovnako ako prvá manželka Jana zomrel na rakovinu. Jeho druhá manželka Martina mu porodila dcéru Elišku.

Spomienky na svoju hudobnú kariéru, detstvo, rodinu a osobný život zhrnul Petr Janda v autobiografickej knihe Dávno, ktorá v Česku vyšla vlani.

Olympic - Bigbít

Zdroj: SITA, TASR
Foto: Igor Daniš (archív Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Olympic