Roky vytvára festival Konvergencie, hrá po celom svete od Nového Zélandu až po Afriku a s vierou, že to má zmysel, kultivuje spoločnosť svojím umením. Takmer po roku a pol od vydania rozprávkového inštrumentálneho CD Uspávanky s originálnymi aranžmánmi prichádza s novým sólovým hudobným projektom Free in One.

Jozef Lupták rád plní violončelom svoje sny a robí tým krajší aj svet okolo nás. Tak je to aj teraz. "Keď som bol malý chlapec, okrem violončela som veľmi chcel hrať aj na bicích. A tak som sa hru na bicích istý čas učil súkromne. Často som si sám pre seba spieval melódie, ku ktorým som súčasne vytváral ústne rytmy. Miešal som ich s melódiami a vytváral si tak vlastný hudobný svet," hovorí.

S violončelom sa svoj hlas a rytmy odvážil spojiť, až keď mal tridsať rokov a pripravoval projekt Cello venovaný Johannovi Sebastianovi Bachovi. "Odvtedy som toto spojenie postupne zaraďoval do sólových koncertných programov a stalo sa súčasťou môjho vlastného hudobného jazyka. Na CD som sa ich pokúsil nahrať pred pätnástimi rokmi, no nebol som s výsledkom spokojný. Teraz však dozrel ten správny čas," popisuje genézu Jozef Lupták.  

Spolupráca s ilustrátorkou, ktorá ho samého prekvapila

Album, na ktorého štúdiovom dotváraní sa výraznou mierou podieľala dvojica hudobníkov a producentov Robert Pospiš a Martin Sillay, obsahuje na nahrávkach violončelo, umelcov hlas a ústne rytmy. Vlastné kompozície Jozefa Luptáka sú doplnené skladbami troch významných skladateľov Johna Tavenera, Ernesta Blocha a Vladimíra Godára.

Jozef Lupták - Free in One, 2017 Zdroj: PR

Názov Free in One vystihuje CD v mnohých rovinách - zvukovou hravosťou významu, vo vyjadrení vlastnej osobnej i tvorivej slobody v komplexnosti výrazu, no zároveň aj v spojení rôznych hudobných výpovedí jednotlivých skladieb do jedného celku. Originálnu vizuálnu podobu nosiča vytvorila výtvarníčka a ilustrátorka Daniela Olejníková.

"Nebol som si úplne istý, či je to hudba, ktorá ju osloví do takej miery, že na ňu bude chcieť zareagovať. Jej výtvarná reakcia na moju hudbu bola úplne iná, ako som očakával, čo sa nakoniec ukázalo ako veľmi vzrušujúci moment celej spolupráce," vysvetľuje Jozef Lupták.

Do procesu vydania albumu sú zapojení aj fanúšikovia. Vznik CD totiž môžete do 4. júna podporiť na crowdfundingovom portáli Startovač.cz kúpou jedného z balíčkov obsahujúcich okrem nového CD aj bonusy podľa vášho výberu. CD tak príde poštou priamo za vami po ukončení crowdfundingovej kampane na začiatku júna. Za prvých pár dní od spustenia kampane sa už vyzbierala takmer polovica cieľovej sumy.


Zoznam skladieb na albume Free in One: 

1. Song Without Words - Pieseň bez slov (Jozef Lupták)
2. Six Months - Šesť mesiacov (Jozef Lupták)
3. Deep Breath - Hlboký nádych (Jozef Lupták)
4. Jewish Prayer - Židovská modlitba (Ernest Bloch)
5. Gitanjali - Gitándžali (Jozef Lupták)
6. Threnos - Threnos (John Tavener)
7. Waiting - Čakanie (Jozef Lupták)
8. O, Crux, meditation for solo cello (Vladimír Godár)
9. Three In One - Tri v jednom (Jozef Lupták)
 
Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Ivica Horáková.  

Foto: SITA/VŠMU