Porota súdu v Los Angeles vo štvrtok rozhodla, že popová hviezda Katy Perry a osoby, ktoré s ňou spolupracovali na hite Dark Horse z roku 2013, ako aj speváčkino hudobné vydavateľstvo musia zaplatiť dovedna 2,78 milióna dolárov (2,5 milióna eur) ako odškodné raperovi Marcusovi "Flame" Grayovi a dvom ďalším spoluautorom piesne Joyful Noise z roku 2009.

Dôvodom je, že túto kresťanskú rapovú pieseň podľa pondelkového verdiktu napodobnili zmieneným hitom Dark Horse a porušili tak autorské práva. Vo štvrtok sa rozhodovalo už len o výške odškodného. Ako informuje agentúra AP, zo sumy 2,78 milióna dolárov má samotná Katy Perry zaplatiť 550-tisíc dolárov (takmer 496-tisíc eur), zvyšnú časť má uhradiť jej nahrávacia spoločnosť Capitol Records.

Verdikt predstavuje pomerne nečakané víťazstvo pre Graya, ktorý voči speváčke a jej tímu podal žalobu už pred piatimi rokmi. Opakujúce sa motívy v oboch piesňach sú samozrejme podobné, no celkovo ide o úplne iné skladby a takýchto podobností jednotlivých hudobných elementov a zvukov by sa najmä v rámci hip-hopových produkcií našlo určite viac.

Právni zástupcovia speváčky v obhajobe tvrdili, že sporné časti jej piesne predstavujú druh jednoduchých hudobných prvkov, ktoré ak by sa stali predmetom autorského práva, poškodili by hudbe a všetkým skladateľom. Porota však napriek tomu rozhodla, že predmetné časti Joyful Noise sú dosť originálne na to, aby sa na ne vzťahovalo autorské právo. Spolu s ďalším tohtotýždňovým verdiktom v rámci 20-ročného súdneho sporu o použitom sampli z nahrávky elektronickej skupiny Kraftwerk ide o precedens, ktorý môže výrazne ovplyvniť budúce rozhodnutia a tiež samotnú hudobnú tvorbu.


Text: TASR (AP), Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Katy Perry