Sedem mesiacov po vydaní beatového albumu Playground, ktorý bol súčasťou série New Beats on the Block, prichádza producent DifferentZen s novou nahrávkou Moody goods. Tvorí ju deväť inštrumentálnych lo-fi hip-hopových beatov, ktoré si zmixoval a zmastroval vo vlastnej réžii.

Album vyšiel 1. septembra na Bandcampe a od 25. septembra bude dostupný na Spotify a ostatných digitálnych platformách. "V čase prvej fázy korony som bol vyše mesiaca doma a s trackmi som vtedy výrazne pohol. Inak žiadny iný vplyv to na tvorbu nemalo. Prácu mám relatívne stabilnú, takže obavy a depky neboli. Možno akurát príjemná rodinná harmónia bez náhlenia, ktorú som s mojou manželkou a synom prežíval ešte intenzívnejšie než zvyčajne, beatom dodala šmrnc," približuje netradičné obdobie vzniku skladieb DifferentZen.

Po vydaní prvého beat tejpu pokračoval v samplovaní a tvorbe nových loopov. "Nahromadila sa mi pekná kôpka, a tak som vybral z môjho pohľadu tie najlepšie. Bolo ich šesť. Potom som spravil ďalšie tri, ktoré doplnili skladačku. A akú som mal predstavu? Pokračovať v tom, čo ma momentálne na tvorbe baví: hľadať zaujímavé sample, vytvárať z nich nové veci a postupne sa približovať ku pre mňa ideálnemu zvuku." Pri skladaní použil ako zvyčajne Roland SP 404A na samplovanie a "špinenie" zvuku, ale sekvencie a finálny zvuk robil v Abletone. "Čo sa samplov týka, tak v tomto určite nie som puritán a kľudne si to grabnem aj z Youtube, Spotify, alebo si nahrám niektoré zvuky sám na diktafón. Z vinylov samplujem stále menej."

Finálny zvuk robil kompletne sám. "Zvuk je pre mňa dôležitý a mám naň špecifické nároky. Až na výnimky nemám rád kryštalicky čisté mixy (o ktoré sa snaží väčšina zvukových mágov), kde je počuť každú stopu na svojom mieste." Z nového albumu odporúča skladby Feels good, Go ahead a Hungry. "Na prvom spomínanom sa mne osobne páči ten akoby komunitný vibe. Takto nejako si predstavujem jam v parku v New Yorku. Zatiaľ som nemal možnosť ho zažiť, tak som si ho aspoň vymodeloval hudobne. Druhý track je hrejivý, má soulový nádych a soul je prenádherná hudba, ktorá robí dobre snáď každému. Tretia moja obľúbená vec je priamočiara tučnota a takú hudbu potrebujem. Bližšie by som tie veci nerád špecifikoval, pretože každý si v nich môže nájsť niečo iné, svoje," prezradil o skladbách.

Slovné spojenie "moody goods", podľa ktorého vznikol názov albumu, beatmaker počul počas dávnejšieho pobytu v Škótsku v jednom rapovom tracku. "Domáci mi to preložil ako 'ukradnutý tovar'. Je to rapový slang a celkom mi to sedí na samplovanú hudbu, pretože fragmenty sú vlastne 'ukradnuté' zo starých songov a prerobené na nepoznanie, ako keď sa prerába ukradnuté auto," doplnil DifferentZen.

Fotografie na cover a na jednotlivé skladby hudobníkovi poskytol jeho kamarát Michal Matúš, s ktorým zdieľa dôležité životné postoje, ako napríklad pozitívny prístup k životu a ochranu a rešpekt voči prírode. "Nie sú to len obyčajné zábery s dobrou technickou kvalitou, ale cítiš tam aj určitú hĺbku, príbeh, myšlienku, abstraktnosť." Požiadal fotografa, aby ku každému tracku vybral záber, ktorý by dokresľoval jeho náladu. Poslucháč tak má ďalšiu indíciu, okrem názvu a hudby samotnej, o čom beaty sú. Producent potom ešte so súhlasom fotografa fotky sfiltroval. Výsledok môžu jeho priaznivci vidieť po stiahnutí albumu na Bandcampe alebo na Instagramovom profile hudobníka, kde bude postupne zverejňovať jednotlivé pesničky aj s fotografiami.

Pár dní po vydaní albumu plánuje hudobník vypustiť remix na jeho obľúbený track Belly Full od hudobného zoskupenia Bad Neighbor. Okrem toho odohrá spoločný set s FOMom a Ingrediensom na akcii ajlavmjuzik [fjúžn] najt 19. septembra na Rive v Bratislave. Špeciálnym hudobným hosťom bude speváčka Oxana Gogoľ, ktorá bude do beatov jamovať.




Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Dagmar Lauková Petrášová. Text správy sme upravili.

Foto: Michal Zahornacký