Pred pár rokmi boli jednou z najžiarivejších hviezd európskych festivalov. Ich strhujúci mix tanečnej hudby, latina, world music a jazzovej techniky zarezonoval napríklad aj na Pohode či iných veľkých akciách. N.O.H.A. si v poslednom období dala kreatívnu prestávku, teraz sa však vracia v plnej sile s novou inšpiráciou.

Tá vyústila do comebackového albumu a návratu na koncertné pódiá. Na Slovensku sa táto nadžánrová a kozmopolitná kapela s koreňmi v Česku a USA predstaví exkluzívne v košickej Tabačke už 7. októbra.

Počiatky projektu N.O.H.A. (Noise of Human Art) siahajú až do polovice deväťdesiatych rokov a okrem Prahy sa na ich zvuku podpísala multikultúrnosť jednotlivých členov, no tiež ich časté príchody a odchody. Zakladateľom je saxofonista Filip "Noha" Šebánek, ktorý pred troma dekádami emigroval z Česka do Nemecka. Od začiatku ho dopĺňal Američan MC Chevy, latinský temperament a charakteristický hlas kapele neskôr pridala speváčka Minerva Diaz Perez.


N.O.H.A. sa v priebehu rokov postarala o niekoľko hitov ako Di Nero, Wanna Play, Dive in Your Life, no špeciálne Tu Café spred desiatich rokov, ktorý je ľahko rozoznateľný už od prvých tónov. No boli to predovšetkým živelné koncerty, ktoré priniesli projektu fanúšikov po celom európskom kontinente. V nich miešajú živé nástroje s drum&bassom, world music, nu jazzom a najmä výrazným tanečným nábojom. Toto renomé prenieslo zoskupenie z Nemecka na medzinárodné pódiá.

Špeciálne divokú odozvu mala skupina najmä v Českej republike a na Slovensku. Aj kvôli tomu prišlo pred niekoľkými rokmi v skupine k rozporom, ktoré vyústili do vzniku dvoch odlišných projektov s takmer rovnakým menom. V Noise of Human Art zostali zakladajúci členovia Šebánek a Chevy, v projekte Nights of Hedonistic Adventure, neskôr premenovanom na Time Switch, zase nemeckí hudobníci a vokalistka Minerva. Pôvodných členov to však nezastavilo, kapelu rozšírili o šikovných hudobníkov z Česka a najmä nový hlas - speváčku Kaiu Brown z newyorského Brooklynu. N.O.H.A. sa tak napriek pauze vrátila tento rok s novým albumom nazvaným Process of Living.


Redakciu Hudba.sk informovala Nina Šilanová z Tabačka Kulturfabrik.

Foto: Facebook.com/noiseofhumanart

Súvisiaci interpreti: N.O.H.A.