Populárna česká speváčka Marta Kubišová utrpela v nedeľu infarkt a hospitalizovali ju v jednej z pražských nemocníc. Vážne zdravotné problémy speváčku zastihli v deň jej 73. narodenín, informovali o tom v pondelok internetové spravodajské servery Novinky.cz a iDnes.cz.

Marta Kubišová sa v súčasnosti zotavuje v pražskej Nemocnici Na Homolce. Informáciu potvrdil pre portál iDnes.cz Milan Hein, riaditeľ divadla Ungelt, v ktorom rodáčka z Českých Budějovíc pôsobí. "Práve idem z nemocnice. Dobre sa o ňu starajú, všetci blízki sú pri nej," uviedol. Všetky jej vystúpenia v Divadle Ungelt boli až do konca roka zrušené. Speváčka tam mala mať tento týždeň dvakrát recitál S nebývalou ochotou. V Ungelte vystupovala tiež s Anetou Langerovou v komornom muzikáli Túžba menom Einodis a práve tam sa aj plánuje v roku 2017 rozlúčiť s kariérou.

Trojnásobná víťazka Zlatého slávika, preslávená v 60. rokoch a neskôr prenasledovaná komunistickým režimom, sa v minulosti sťažovala, že sa na jej zdraví podpisuje súdny spor, ktorý viedla s agentúrou MM zastupujúcou Helenu Vondráčkovú pre zrušené turné skupiny Golden Kids. "Zasiahlo ma to viac, než som predpokladala. Ani som neplakala. Keď ma niečo veľmi zoberie, nedokážem roniť slzy. O to viac mi to však ničí zdravie," povedala Kubišová v roku 2010. Až tento rok sa dočkala definitívneho verdiktu, na základe ktorého nemusí agentúre zaplatiť 1,38 milióna korún (50.900 eur).

Marta Kubišová začínala spevácku kariéru s tanečnou skupinou. V roku 1962 sa dostala v súťaži Hľadáme nové talenty až do finále. V 60. rokoch pôsobila v pražskom divadle Rokoko, neskôr spolu s Helenou Vondráčkovou a Václavom Neckářom v triu Golden Kids. Je trojnásobnou víťazkou ankety Zlatý slávik. V roku 1970 jej zakázali umeleckú činnosť, v období 1981 - 1989 pracovala vo Výstavbe sídlisk. Pôsobila tiež ako hovorkyňa Charty 77. Od revolúcie opäť spieva. Jej najznámejšou skladbou je Modlitba pro Martu. Vydala albumy ako Songy a balady (1969), Lampa (1990), Řeka vůní (1995), Bůh ví (1996), Příběh (2004) či Vítej, lásko (2005).

Zdroj: SITA, TASR (iDnes.cz, Novinky.cz, archív)
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Súvisiaci interpreti: Marta Kubišová