Horkýže Slíže majú pre fanúšikov hudobnú raritu - box Úplne prvých štyroch nahrávok. Ich rané počiny zachytili dobu eufórie, v ktorej v 90. rokoch začali robiť prvé kroky na hudobnej scéne. Box okrem štvorice CDčok obsahuje aj raritné fotografie, ktoré kapela nikdy predtým nezverejnila. Novinku si môžete zakúpiť aj na koncertoch jesenného turné Pustite Karola.

Štvordiskový box zaznamenáva aktivity skupiny Horkýže Slíže počas jej prvých ôsmich rokov. Kolekcia Prvý slíž nie je regulárnym albumom. Už vo svojej dobe bola vnímaná ako neoficiálny album a aj vďaka tomu sa neskôr stala vyhľadávanou raritou.

"Box obsahuje tri oficiálne albumy a prvú neoficiálnu demo nahrávku, ktorá vyšla na kazete v počte len 500 kusov. Takže je to taká 'raritka'. Na tom deme boli pesničky, ktoré sme potom prerobili alebo vydali ich nové verzie. Demokazetu nám vtedy, keď sme nemali peniaze ako mladí začínajúci muzikanti, zasponzoroval predajca okuliarov. Bol to taký náš kamarát a poslucháč, sám sa ponúkol a zaplatil prvých 500 nosičov - kaziet. CD-čka boli pre nás strašne drahé. Ale kazety sa vypredali za mesiac, čo nás veľmi povzbudilo a potom sme už išli nahrávať do profesionálneho hudobného štúdia," spomína na dobu spred takmer štvrťstoročia gitarista Juraj Štefánik.     

      
Remastrované skladby aj nezverejnené fotografie

Horkýže Slíže zachovali autenticitu prvých nahrávok, skladby však remastrovali a pôvodný zvuk trochu upravili. Box CD vydáva Warner Music Czech Republic, ktoré sa rozhodlo prvú nahrávku vydať aj na samostatnom CD pod názvom Prvý slíž.

"Zvuk zostal pôvodný aj s tými chybami a s celou atmosférou tej doby. Vychádza to teraz spolu s ostatnými a v booklete sú fotografie, ktoré sme ešte nikdy nezverejnili. Dosť ťažko a dlho sme ich zháňali od starých kamarátov, s ktorými sme vyrastali. Ukázalo sa, že každý má doma nejaké staré fotky, o ktorých sme ani my nevedeli. Sú tam fotografie z nakrúcania našich prvých klipov, naše spomienky a aj obaly našich prvých albumov," prezradil Juraj Štefánik.  

Prvý slíž CD 1.

1. Horkýže Slíže 
2. 100. Hovadá 
3. 4,6. Stretol veselý… 
4. 3/4. Čínska modlitba šťastia 
5. 0,002. Poľovník 
6. 32. Tá 
7. VII. Matelko 
8. Osemnásť 
9. III. Pouličná lampa 
10. STOTRI. Dole dole 
11. 69. Onania 
12. 2 0/00. Bylinožravec Milino 
13. MCLIII. Mestečko Chorobná 
14. Maštaľ 

Peter "Kuko" Hrivňák, Mário "Sabotér" Sabo, Juraj "Doktor" Štefánik a Marek "Vandel" Viršík vydali štvorbox pre fanúšikov, ktorí sa prvých nahrávok nevedeli dopátrať. "Vydavateľstvo, ktoré ich pôvodne vydalo, už neexistuje. Vydávame to pre našich priateľov, ktorí si chcú skompletizovať diskografiu a nevedeli sa k prvým trom albumom dostať. Aby mali na Vianoce čo počúvať. Budeme sa snažiť, aby sme mali nový štvoralbum na každom koncerte," uzatvára Kuko.


Jesenná časť Pustite Karola Horkýže Slíže tour

Horkýže Slíže odpálili jesennú časť Pustite Karola Horkýže Slíže tour vypredaným koncertom v Považskej Bystrici. Pre fanúšikov si pripravili takmer dvojhodinovú šou, jej súčasťou sú okrem našlapanej hudby aj vizuálne efekty.

Na šnúre odznejú aj skladby, ktoré Slíže na jarnej časti nehrali. Z albumu Pustite Karola zahrajú Nervy, Starý Čočil a Kozy, Husle, Rooney. Nebudú chýbať hity L.A.G. Song, Horí ti maštaľ, Malá Žužu, A ja sprostá alebo Silný refrén. Vstupenky na koncerty sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Pustite Karola - Horkýže Slíže tour 2018

16. 11. - Levice, Športová hala
17. 11. - Partizánske, Mestská športová hala
23. 11. - Poprad, Aréna
24. 11. - Martin, Športová hala Podháj 
30. 11. - Detva, Mestská športová hala
1. 12. - Prešov, Encore the club

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Nora Krchňáková z NK Factory. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže