"Som skutočne hrdý na to, čo sme vytvorili, a budem si to vážiť aj v nasledujúcich rokoch," uviedol Peter Jackson, ktorý videoklip k poslednej piesni Beatles režíroval. Použil pritom novoobjavené archívne zábery. Vizuál, ktorý má byť kombináciou veselých aj smutných emócií, bude mať premiéru v piatok 3. novembra. Dovtedy si môžete pozrieť krátky dokument Now And Then – The Last Beatles Song.

Ponuka pripraviť videoklip k pesničke, ktorá bude svojím spôsobom rozlúčkou s legendárnou kapelou, od ktorej už nikto novú pieseň nečakal, ho spočiatku náramne vydesila. Bol to záväzok, ktorý režiséra seriálu The Beatles: Get Back či slávnych filmových sérií Pán prsteňov a Hobit viac ťažil ako tešil.

"Keď ma firma Apple požiadala, aby som natočil hudobné video, veľmi som sa zdráhal – myslel som si, že moje ďalšie mesiace by boli oveľa zábavnejšie, ak by táto zložitá úloha bola problémom niekoho iného a ja by som mohol byť ako ktorýkoľvek iný fanúšik Beatles, tešiť sa z očakávania blížiaceho sa vydania novej piesne a videoklipu Beatles," odhalil svoju prvotnú reakciu režisér videoklipu, ktorý je zároveň jeho prvým hudobným videom.

Táto skúsenosť ho ochudobnila ako fanúšika o napätie z očakávaného, no na druhej strane ho nesmierne obohatila. "Mohol som zažiť ten zážitok ešte raz – všetko, čo som musel urobiť, bolo povedať nie Beatles. Aby som bol úprimný, už len pomyslenie na zodpovednosť za to, že musíme natočiť videoklip hodný poslednej piesne, ktorú Beatles kedy vydajú, vytvorilo zbierku úzkostí, ktoré boli takmer príliš zdrvujúce na to, aby sme sa s nimi vysporiadali. Hudobné video Beatles musí mať vo svojom jadre skvelé zábery Beatles. Neexistuje žiadny spôsob, ako by sa mohli použiť herci. Každý záber The Beatles musel byť originálny," prezradil Peter Jackson.

Aktualizácia (15:10): Vypočujte si skladbu Now and Then, ktorá mala premiéru len pred pár minútami, dnes o 15:00. Videoklip bude zverejnený v piatok 3. novembra.

Strach zo zlyhania

Ako vybrať najvhodnejšiu formu pre dielo, na ktoré túžobne čaká celý hudobný svet? "Moja celoživotná láska k The Beatles narazila do steny číreho teroru pri myšlienke, že všetkých sklamem. To vo mne vyvolalo intenzívnu neistotu, pretože som nikdy predtým nerobil hudobné video a nevedel som si predstaviť, ako by som ho mohol začať tvoriť pre kapelu, ktorá sa pred viac ako 50 rokmi rozpadla, nikdy tú pieseň nepredviedla a polovica jej členov už nie je medzi nami."

Keď sa však k nemu dostali súčasné zábery Paula McCartneyho a Ringa Starra spolu s novoobjavenými archívnymi zábermi všetkých členov, a tiež zábery z roku 1995, kedy už bez Johna v trojici s Georgeom Harrisonom začali prvýkrát pracovať na dokončení skladby Now and Then, obavy sa razom rozplynuli. "Zistil som, že ma to strhlo," prezradil režisér.

"Po tom, čo sme pred vyše rokom oddelili Johnov (Lennonov) hlas na demo páske, Giles (Martin) vyprodukoval prvotný mix Now And Then. Toto mi poslali už v roku 2022. Páčilo sa mi to. Odvtedy som musel počuť Now And Then viac ako 50-krát, čisto pre potešenie. Teraz som to začal pozorne počúvať z rôznych dôvodov. Dúfal som, že nápady alebo inšpirácia pre krátky film sa nejako vznesú z hudby. A to sa začalo diať. Ako som ďalej počúval, mal som pocit, že pieseň vytvára nápady a obrazy, ktoré sa mi začali formovať v hlave – bez akéhokoľvek môjho vedomého úsilia," popísal pozadie vzniku nového videoklipu.

Na konci cesty už neľutuje rozhodnutie kývnuť na ponuku pracovať na videoklipe. "Aby som bol úprimný, dúfame, že sme dali The Beatles vhodnú poslednú rozlúčku, no o tom sa budete musieť rozhodnúť sami, keď to konečne vyjde – už o pár dní. Keď som sa dostal na koniec, som veľmi šťastný, že nečakám na vydanie klipu Now and Then niekoho iného. Som skutočne hrdý na to, čo sme vytvorili, a budem si to vážiť aj v nasledujúcich rokoch. Veľká vďaka patrí spoločnosti Apple Corps a Fabs za to, že mi poskytli všetku podporu, ktorú som potreboval – a nedovolili mi vykrútiť sa z toho."

Dojímavé a vtipné video ku skladbe Now and Then pozýva divákov k tomu, aby oslávili nadčasovosť The Beatles s Johnom, Paulom, Georgeom a Ringom pri tvorbe ich poslednej piesne. Videoklip vyjde v piatok popoludní, dovtedy si môžete pozrieť 12-minútový dokument Now And Then – The Last Beatles Song, ktorý mal premiéru 1. novembra. Krátky film rozpráva príbeh poslednej skladby The Beatles a jej videoklipu.

Autorka: Miroslava Rabčanová (zdroj: Nme.com)

Súvisiaci interpreti: The Beatles