Máte doma všetky ich albumy. Steny sú polepené ich plagátmi. Iné oblečenie ako tričká vašej obľúbenej kapely ani nenosíte. Boli ste na x ich koncertoch v y rôznych štátoch. Myslíte si, že ste úplne najväčšími a najoddanejšími fanúšikmi? Mýlite sa.

Magnety týždňa

Jordan Langlois je obyčajný Francúz. Keby ste ho stretli na ulici, zrejme by ste si ho ani nevšimli. Niečím je ale výnimočný. Je veľkým fanúšikom kapely Sonata Arctica. Tak sa s nimi chcel stretnúť počas nahrávania albumu a dať si s nimi pivo. A čo preto spravil? Maličkosť. Iba za 140 dní prešiel zhruba 3500 kilometrov. Áno, vidíte správne. Tritisícpäťsto! A čo ste pre stretnutie s obľúbenou kapelou spravili vy? (pm)


Stránka got-djent.com cez týždeň zverejnila skvelú mutáciu hry Pac-Man na motívy Meshuggah. Popisok k nej znie: „Jens [spevák kapely, pozn. red.] je unavený zo všetkých detí, ktoré vykrádajú riffy jeho kapely. Preto sa rozhodol, že im zje všetky trsátka. Pomôžte mu!“ Čo viac dodať? Hrajte Kidmana teraz! (pm)


Šrot týždňa

V kategórii najväčšie hovädo roka máme kandidáta, ktorý zrejme vyhrá s míľovým náskokom pred kýmkoľvek. Ian Watkins, bývalý spevák Lostprophets, bol odsúdený z dokopy trinástich sexuálnych trestných činov, vrátane dvoch pokusov o znásilnenie detí. Ostatné sú rovnako hrozné. Maloobchodná sieť HMV ako odpoveď stiahla albumy kapely z predaja. Verím, že dostane to, čo si zaslúži. (pm)

Novinky

„Ragga metalová“ kapela Skindred pokračuje v prípravách na vypustenie nového albumu Kill the Power. Práve z neho pochádza nové video ku rovnomennému songu. V januári sa dočkáme celej dosky, o mesiac neskôr si ich môžeme vychutnať aj naživo – 6. februára v Prahe a 11. februára vo Viedni. (pm)


Nové video má aj spoločný projekt China Morena (Deftones) a Shauna Lopeza (FAR) s prozaickým názvom ††† alebo Crosses. Bitches Brew pochádza z debutového LP s rovnakým menom, aké nesie aj kapela a je výbornou kombináciou elektroniky a metalu s veľmi silnou atmosférou. (pm)


Faith No More rozhodne patrí medzi najvplyvnejšie moderné kapely, ktoré formovali hudobný svet tak, ako ho poznáme. Preto je zvláštne, že až doteraz neexistovala kniha, ktorá by zachytávala jej históriu. The Faith No More & Mr. Bungle Companion je desiatou knihou z pera Grega Prata a – ako už aj jej názov naznačuje – okrem biografie FNM v nej nájdeme aj prehľad o kariére Mr. Bungle. Nájdeme v nej aj vyjadrenia takých interpretov, ako je Jason Newsted, Max Cavalera, či Devin Townsend. (pm)


O unplugged koncerte Scorpions sme už informovali. Na jeho vydanie si síce budete musieť počkať do polovice januára, ale prvý celý song – In Trance – už môžete počúvať teraz. (pm)


Podobným smerom sa vydali aj anglickí heavy metláci Saxon. Na rozdiel od škorpiónov ale ich počin si už môžete kúpiť teraz (vyšiel 18. novembra). Práve z Unplugged and Strung Up pochádza výborná akustická verzia Frozen Rainbow. (pm)


Ak vám absurdných videí minulý týždeň nestačilo, pozrite si Invincible od Amaranthe. Navyše, ak by ste si odmysleli gitary a dvojkopák, bola by to slušná kolotočárina. Vrátane spevu a choreografie ich speváčky, ktorej vzhľad je asi jediným pozitívom celej tejto kreácie. (pm)


A s veľmi zlým videom v podobe krátkeho filmu prichádza aj Queensrÿche na čele s Toddom La Torrem (teda nie ten Queensrÿche s Geoffom Tateom). Ad Lucem obsahuje dokopy štyri skladby (Spore, Midnight Lullaby, A World WithoutX2), ktoré sú našťastie lepšie, ako samotný klip. (pm)


O doom metalových kapelách často nepíšeme. Teraz to ale napravím. Teda aspoň dúfam. Stránka Blabbermouth informovala o novom demo albume čisto ženskej domovej bande Mist zo Slovinska. Ak sa vám ich demo páči, podporte ich na Bandcampe.  (pm)

A aj ďalšia novinka je o kapele z exotickej lokácie – aspoň z hľadiska metalu. Izraelskí Betzefer pred týždňom vydali album The Devil Went to the Holy Land a práve z neho je aj video Sledgehammer. Ak ste priaznivcami grooveu, určite tomu dajte šancu. (pm)


Ak nepoznáte projekt Leifa Edlinga (basák Candlemass) Avatarium, mali by ste to hneď napraviť. Napríklad tak, že si pozriete video ku songu Boneflower. Aj keď podobnému štýlu veľmi neholdujem, opojné vokály Jennie-Ann Smith v kombinácii s temnými pasážami a videom, ktoré musel robiť niekto na veľmi ťažkých drogách, ma fakt dostali. Celý album môžete počúvať na stránke Terrorizer. (pm)


Haluz týždňa

Iron Maiden predstavili ďalší z nepočetnej rady produktov, ktorý nesie ich logo. Keby ste si mali tipnúť, neuhádli by ste, čo to je. Pretože sú to golfové loptičky. Čítate správne. Golfové loptičky. Najprv som to nechápal, ale potom som niekde našiel tento cover ich songu Run to the Hills, na ktorý tancuje partička dôchodcov, a už mi to dáva zmysel. A ešte niečo – ak by ste si ich chceli kúpiť, máte smolu, pretože sú vypredané. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autor: Pavol Magic (pm)
Foto: Yle Uutiset

Súvisiaci interpreti: Lostprophets, Meshuggah