Okrúhle ročníky tradične prajú hudobným návratom, no zrejme len málokto čakal, že v roku 2020 sa na koncertné pódiá vráti aj dievčenská skupina The Pussycat Dolls. Svoj veľký comeback potvrdila vo veľkom štýle - vystúpením v sobotnom finále britského X Factoru, kde okrem úryvkov starších hitov predstavila aj novú skladbu React.

Žiadna iná dievčenská skupina v histórii si nevyslúžila taký veľký komerčný úspech v tak krátkom čase ako The Pussycat Dolls. Šestica (neskôr len pätica) dievčat síce vydala len dva albumy, no napriek pomerne krátkej existencii sa jej podarilo vyprodukovať množstvo globálnych hitov.

V roku 2010 mala kapela za sebou úspešné Doll Domination Tour, v rámci ktorého zavítala aj do Bratislavy, no napriek veľkej podpore fanúšikov náhle ukončila svoje pôsobenie. Oficiálna verzia znela tak, že speváčky chceli ísť svojou vlastnou cestou. Každému však bolo jasné, že dôvodom rozpadu skupiny boli najmä vysoké ambície Nicole Scherzinger, ktorá vždy bola stredobodom pozornosti. Krátko na to sa Nicole mohla tešiť z úspechu svojho debutového albumu Killer Queen (2011), no jej druhá štúdiovka Big Fat Lie (2014) bola skôr "veľký tučný" prepadák.

O comebacku "mačičiek" sa začalo hovoriť už v roku 2018, nakoniec však z toho nič nebolo a dievčatá sa opäť odmlčali. Na lámanie chleba došlo až minulý týždeň, kedy pätica dievčat v rozhovore pre britské rádio Heart potvrdili, že nahrávajú novú hudbu a pripravujú koncertné turné po Britských ostrovoch. "Už je to dlhá doba, no cítim, že teraz je ten pravý čas na to, aby sme ukázali svetu, čo to znamená byť Pussycat Dolls," prezradila Nicole Scherzinger, ktorá sa v ostatných rokoch zviditeľňovala najmä ako koučka a americkej a britskej verzii X Factoru. A práve v tejto šou sa cez víkend odohralo prvé verejné vystúpenie skupiny po 10 rokoch.


Lepšie ako pred rozpadom?

Nicole Scherzinger, Carmit Bachar, Ashley Roberts, Jessica Sutta a Kimberly Wyatt vo finále britského X Factoru zaspievali hity Buttons, When I Grow Up a Don't Cha, no tiež úplne novú skladbu React. Dievčatá sa ukázali vo veľmi dobrej forme a minimálne Nicole Scherzinger s prehľadom opäť dokázala, že sa narodila pre to, aby bola na javisku.

Myslím, že toto vystúpenie môžeme bez preháňania zaradiť medzi to najlepšie, čo sme v posledných rokoch v rámci "hosťovských" vystúpení v X Factore mohli vidieť. Na Youtube má video po necelých dvoch dňoch takmer štyri milióny prehratí, zrejme aj vďaka ochutnávke úplne nového song React, v ktorom je vysamplovaná fráza z ich veľkého hitu Don't Cha.

Jediná z pôvodnej šestice, ktorá na pódiu chýbala bola Melody Thornton, podľa ktorej nie je ten správny čas na návrat. Dievčatá jej nechávajú dvere otvorené, no tak skoro si to zrejme nerozmyslí. Len pred pár dňami totiž vydala svoju novú sólovú skladbu Love Will Return, zjavne inšpirovanú starým soulom a R&B. Počtom jej prehratí (13-tisíc za dva týždne od zverejnenia) sa však môže porovnávať skôr so slovenskými speváčkami než so svetovými hviezdami, takže je možné, že svoje rozhodnute čoskoro oľutuje.


Turné, počas ktorého Pussycat Dolls odspievajú svoje najväčšie hity ale aj úplne nové skladby, odštartuje 5. apríla 2020 v írskom Dubline. Potom sa skupina presunie do Cardiffu, Birminghamu, Nottinghamu, Glasgowu, Newcastle, Manchesteru, Leedsu a Londýna. O koncertoch vo zvyšku Európy je zatiaľ ticho, určite sa však aj v ďalších krajinách nájde dosť fanúšikov, ktorí na jednu z najúspešnejších dievčenských kapiel histórie nezabudli.

Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/nicolescherzinger

Súvisiaci interpreti: Pussycat Dolls