Viedenské elektronické duo HVOB sa po dva a pol roku opäť ukáže na Slovensku. Rakúšania Anna Müller a Paul Wallner sa v rámci koncertnej série Dobrý výber predstavia v piatok 7. februára 2020 v Majestic Music Clube (MMC) v Bratislave. Vstupenky sú už v predaji, prvá várka je za 28 eur, neskôr sa cena zvýši na 32 eur.

HVOB sa sformovali v roku 2012. Hlavnou tvorivou silou je skladateľka, producentka a speváčka s hypnotickým vokálom Anna Müller, druhým členom formácie je Paul Wallner, ktorý sa stará najmä o finalizáciu skladieb vo svojom štúdiu. Po vydaní debutového EP a následne aj prvého albumu sa dvojica veľmi skoro dostala do pozornosti prestížnych festivalov (napr. nemecký Melt! už v roku 2012) a začala cestovať po celom svete.

So svojou hudbou sa HVOB dostali napríklad do Indie, Austrálie, Afriky, ale aj na také exkluzívne miesta ako je kultový festival Burning Man v USA či legendárny japonský Fuji Rock. Na Youtube odporúčame vystúpenie v v rámci populárnej série Boiler Room, ktoré má doteraz viac ako 1,7 milióna prehratí.


Na Slovensku dvojica po prvýkrát vystúpila v roku 2016 na festivale Grape a o rok neskôr sa ukázala v bratislavskom MMC. Tentoraz príde do slovenskej metropoly predstaviť nový album Rocco, ktorý je rovnako ako jej predošlé počiny HVOB (2013), Trialog (2015) a Silk (2017) konceptuálnym albumom. Všetkých 13 skladieb na novinke spájajú témy ako opúšťanie, rozchody a nové začiatky. 

"Ak chcete prirovnanie, skúste pomiešať tanečný minimalizmus britských Fluke alebo Underworld s melanchóliou Faithless. Áno, HVOB jasne vychádzajú z tanečnej estetiky deväťdesiatkových žánrových velikánov, no na druhú stranu i s novým albumom podávajú mainstreamovému poslucháčovi správu, že v súčasnej tanečnej elektronickej tvorbe má fanúšik možnosť nájsť aj medzi krikľavými, prvoplánovými hviezdami rôznych tanečných monstrakcií vkusnú žánrovú alternatívu," napísali o albume v českom magazíne Uni.  


Februárové ystúpenie dua HVOB bude súčasťou spomenutej koncertnej série Dobrý výber, ktorú z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia a SOZA. V rámci nej sa už v bratislavskom MMC predstavili Benjamin Clementine, Apparat, The Asteroids Galaxy Tour, Movits!, Lamb a posledným tohtoročným koncertom bolo v nedeľu večer vystúpenie švajčiarskej formácie The Young Gods. Všetky podrobnosti o koncerte HVOB v Bratislave (7.2.2020) nájdete na Facebook evente.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov koncertnej série Dobrý výber poskytol PR manažér Ján Papač. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Andreas Jakwerth