Slovenský pesničkár Adrian Bloom sa po viac ako roku vracia k poslucháčom s vianočnou novinkou. Pieseň Who Still Believes vychádza na všetkých streamingových službách 2. decembra. Text aj hudbu napísal sám interpret, aranžérsky mu intímnu náladu pomohol vytvoriť klavirista a producent Roland Kánik.


Who Still Believes
nie je tradičnou vianočnou piesňou v pravom slova zmysle. Text piesne pojednáva o pomalom vyprchaní čara Vianoc. Adrian Bloom v úvode skladby ponúka obraz mestskej decembrovej krajiny. Obnažené stromy, žiaden sneh a ľudia ponáhľajúci sa nevedno kam.

V druhej slohe autor tento obraz personifikuje so samotným človekom, ktorý tento obraz v sebe zrkadlí. "Ako dospievame, všetky farby postupne blednú a veci strácajú svoje čaro," poznamenáva Adrian. V refréne však nadneseným spôsobom ponúka poslucháčom nádej myšlienkou, že každý je v hĺbke svojho srdca stále dieťaťom, ktoré verí v Santa Clausa.


Komorne znejúca pieseň je ovplyvnená tvorbou Joni Mitchell a Jamesa Taylora. "V hlave som mal absolútne minimalistický aranžmán, ktorý tvorí akustická gitara a zvuk rezonujúceho piána. Niečo veľmi podobné piesni River od Joni. Túto pokojnú atmosféru mi pomohol zhmotniť Roland Kánik vo svojom štúdiu Sonic Cat," vysvetľuje pesničkár. Zvuk akustickej gitary a Adrianovho hlasu pomaly plynie do polovice piesne. V medzihre sa pridáva Rolandovo piáno, ktoré sofistikovane dofarbuje harmóniu piesne a podporuje jej dynamiku až do konca.

Adrian Bloom svoju tvorbu naposledy predstavil na EP nahrávke Couch Songs z roku 2021, ktorá obsahuje aj medzinárodné spolupráce. Hudobník sa po dlhšej prestávke vracia aj na pódiá. Najbližšie ho môžete počuť naživo už dnes (2.12.) v Trnave alebo 16. decembra v Trenčíne počas vianočných trhov.

Redakciu Hudba.sk informoval Adrian Bloom. Správu sme upravili.