V utorok 1. januára zomrela jedna z najpopulárnejších amerických speváčok 50. rokov Patti Page. Dožila sa 85 rokov a posledný raz vydýchla v kalifornskom meste Encinitas. Úmrtie interpretky hitov Tennessee Waltz a (How Much Is That) Doggie in the Window agentúre AFP potvrdil jej hovorca Michael Glynn.

Posledné mesiace života prežila v domove dôchodcov. Už niekoľko rokov ju trápili rôzne choroby a hovorca uviedol, že pravdepodobne zomrela na zlyhanie srdca. Zanechala po sebe dve deti.

Prvá hviezda, ktorá nahrávala viac vrstiev spevu

Patti Page, vlastným menom Clara Ann Fowler, sa narodila 8. novembra 1927 v Oklahome. Jej prvý veľký hit With My Eyes Wide Open I'm Dreaming vyšiel v roku 1950 a v tom istom roku sa jej Tennessee Waltz dostal na prvé miesto singlového rebríčka Billboard, kde zotrval trinásť týždňov a stal sa jedným z najúspešnejších singlov.

Do histórie sa však zapísal už jej debutový singel Confess z roku 1948. Ten sa síce v rebríčku najvyššie dostal "len" na 12. miesto, ale je vôbec prvou komerčne vydanou skladbou, v ktorej bol využitý tzv. overdubbing - nahratie druhej vrstvy spevu v harmónii s už existujúcou nahrávkou.


K "vynájdeniu" techniky, bez ktorej si väčšina dnešných hudobníkov nedokáže predstaviť nahrávanie, ju pritom prirodzene doviedli okolnosti. Manažér speváčky Jack Rael dokázal presvedčiť vydavateľstvo Mercury Records, aby skladbu Confess, ktorej autorom je Corky Robbins, mohla nahrať jeho úplne neznáma zverenkyňa namiesto v tom čase populárnejšieho speváka Frankieho Lainea. Nemal však dosť peňazí na to, aby mohol na nahrávanie najať druhú vokalistku. Rael preto navrhol, aby speváčka naspievala skladbu na dvakrát.

Technika overdubbingu sa stala jej poznávacím znamením. Napríklad spomínaný hit With My Eyes Wide Open I'm Dreaming obsahoval až štyri rôzne stopy jej spevu, pričom nahrávka vyšla pod názvom Patti Page Quartet. Na jej obale bolo uvedené "spev: Patti Page, Patti Page, Patti Page, Patti Page".


Mnohí súčasní speváci túto techniku využívajú nielen na vytváranie "viachlasových" harmónií, ale často aj na korekcie svojich speváckych nedostatkov. Page však bola skutočným talentom a svojimi štúdiovými experimentmi žiadne nedostatky zakrývať nemusela.

Počas svojej kariéry vydala celkovo 40 štúdiových albumov, predala viac ako 100 miliónov nahrávok a v roku 1999 získala prestížnu cenu Grammy. Tento rok si mala prebrať Grammy za celoživotné dielo, Národná akadémia nahrávacích umení a vied jej ocenenie venuje posmrtne.


Overdubbing sa postupne stal štandardom nielen pre spevákov (The Carpenters, Michael Jackson, Prince, ABBA, Enya, Queen, Radiohead...), ale aj pre inštrumentalistov. Medzi najznámejších priekopníkov tejto techniky patrí aj gitarista Les Paul, ktorý s nahrávaním viacerých vrstiev začal experimentovať zhruba v rovnakom čase ako Patti Page.

Speváčku a jej nesporný prínos hudbe si v roku 2007 uctili originálnym spôsobom The White Stripes - nahrali vlastnú verziu piesne Conquest, pričom zvuk "trúbkovej sekcie" dosiahli tak, že trúbkar Regulo Aldama hral svoj part niekoľkokrát a Jack White následne viaceré nahrávky spojil do jednej.


Text: Patrik Marflák (zdroj: SITA, wikipedia, Usatoday.com)
Foto: AP Photo

Súvisiaci interpreti: Patti Page